Beweging bij rugpijn - Dorsoo

Beweging bij rugpijn

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 3 minuten
3

Bewegen voorkomt niet alleen rugklachten, maar is meestal onderdeel van de behandeling ervan. Blijf dus zeker in beweging bij rugpijn. Plotse pijnscheuten of hevige pijn in de rug kan er voor zorgen dat men angst heeft om te bewegen. De rug heeft echter beweging nodig om terug goed te functioneren. Lees er alles over in dit blogartikel.

Acute, chronische en recidiverende rugpijn

Rugpijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. De echte oorzaak bepalen is niet altijd eenvoudig, meestal is het een samenspel van verschillende factoren. Niet alleen lichamelijke factoren (een slechte slaap- of zithouding, staand werk, zware lasten tillen, overgewicht, te slappe buik- of rugspieren, enz.), maar ook psychologische, sociale en persoonlijke factoren kunnen stressgerelateerde rugpijn opwekken.

Acute rugpijn ontstaat plots, bijvoorbeeld na een bruuske beweging. Iemand voelt dan plots een pijnscheut of spierverkramping in de rug. Pijnscheuten in de onderrug zijn meestal het gevolg van een spier die plots overrekt wordt en daarna verkrampt, of een facetgewricht dat even uit de comfortzone gaat en een pijnsignaal geeft. Ook tillen van een te zwaar voorwerp kan compressie veroorzaken ter hoogte van de tussenwervelschijven en de facetgewrichten. Relatief kort nadien kan de rug dan verstijven en pijnlijk aanvoelen, om herstel toe te laten. 

Als een zeurende pijn langer dan 3 maanden aanhoudt, spreekt men van chronische rugpijn. Dan is bijkomend onderzoek door een huisarts zeker aanbevolen omdat de onderliggende oorzaken heel divers kunnen zijn. 

Naast acute en chronische pijn, spreekt men ook van recidiverende rugpijn. Dit is een pijn die regelmatig terugkomt. Veel ruglijders komen dan in een soort neerwaartse spiraal terecht. Onderzoek toont aan dat de pijn meestal heftiger wordt en ook steeds langer blijft aanhouden. Aanhoudende rugpijn heeft een bezwarend effect op de gemoedstoestand. 

Verkeerde beweging geeft pijnscheuten

Mensen denken vaak nog dat ze zo weinig mogelijk moeten bewegen bij rugpijn. Ze vertonen ook bewegingsangst door eerdere pijnscheuten. Men is bang dat ze door een verkeerde beweging rugpijn zullen uitlokken en nemen een antalgische (pijnvrije, compenserende) houding aan. De verleiding is dan groot om op de zetel te blijven liggen of in bed te kruipen. Een korte platte rust kan geen kwaad en zal de pijn tijdelijk verlichten (gedurende enkele uren tot 2 dagen). Langdurige rust verergert de rugpijn en maakt de spieren stijver. Te veel rust maakt acute rugklachten enkel chronisch en kan zorgen voor het recidiverend karakter van de rugpijn. Men zegt dus niet voor niets "rust roest".

Bewegen is dus juist goed, en niet alleen om rugpijn te voorkomen, maar ook als onderdeel van het genezingsproces. Rugspecialisten raden een licht bewegingsprogramma aan om de buik- en rugspieren te versterken en soepel te houden, dit binnen de pijngrens en liefst onder begeleiding van een kinesitherapeut. Een therapeut houdt rekening met de aard en de graad van de rugklachten en vermijdt hierdoor overbelasting.

Dorsoo blog beweging bij rugpijn kinesitherapeut

'Rust roest' zegt de volkse wijsheid en dat klopt volledig als we spreken over de activiteit overdag. 's Nachts heeft uw lichaam wel een degelijke rust nodig. Een correcte ondersteuning door een dynamisch slaapsysteem of een ergonomische matras is noodzakelijk om pijnvrij te slapen en een optimale recuperatie van de wervelkolom te garanderen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Tips om te bewegen met rugpijn

  • Blijf actief en probeer de dagelijkse taken uit te voeren. Neem wat meer pauze en blijf steeds binnen de pijngrens.
  • Een wandeling van een half uur houdt de spieren soepel, langer is af te raden in het begin. Fietsen met een rechte rug is goed, maar bouw de duur en de intensiteit langzaam op. Zwemmen werkt uitstekend bij rugklachten.
  • Vermijd bewegingen waarbij u vooroverbuigt en/of draait met de romp (flexietorsie). Gebruik meer de benen en buig door de knieën als u iets wil opheffen.

Dorsoo blog beweging bij rugpijn optillen voorwerp

  • Laat u begeleiden door een kinesitherapeut. Daar kunt u terecht voor bewegingstherapie en voor trainings- en stretchprogramma’s voor sterkere buik- en rugspieren. Kinesitherapeuten kunnen heel goed advies geven over het voorkomen van rugklachten in de toekomst door correcte houdingen en handelingen aan te leren (rugschool genoemd).
  • Leer omgaan met de pijn en toon geen vermijdingsgedrag. Angst voor de pijn belet het bewegen, maar uit zich ook in het aannemen van specifieke houdingen, het zoeken naar steun en rust. Dit zorgt er voor dat u de spieren onnodig opspant. Deze ‘stress’-reactie verergert de rugpijn. 
  • Leg een warmtekussen op de rug voor en na het bewegen om de doorbloeding van de spieren te stimuleren. Warmte helpt ook om verkrampte spieren te ontspannen.

Om de spiraal van rugpijn te doorbreken, is het dus belangrijk om zo snel mogelijk weer actief te worden. Rust roest en bewegen helpt de pijn te verminderen.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.