Lichttherapie bij slaapstoornissen - Dorsoo

Lichttherapie bij slaapstoornissen

Ingrid - Adviseur Leestijd: 0 minuten
0

De universiteit van Bedford onderzocht lichttherapie bij slaapstoornissen. Meer dan 20 % van alle slaapproblemen wordt veroorzaakt door een verstoord biologisch ritme: het dag- en nachtritme loopt niet meer evenredig met het waak- en slaapritme.

Uit het onderzoek blijkt dat lichttherapie een effectieve behandelmethode is om de biologische klok opnieuw in te stellen. Een vervroegde of vertraagde slaapfase gaat namelijk vaak gepaard met een verkeerde timing in de aanmaak van melatonine (een hormoonachtige stof die van belang is voor het inslapen).

Wat is lichttherapie?

Tijdens de lichttherapie wordt de persoon gedurende een aantal weken dagelijks een korte periode blootgesteld aan zeer sterk licht (10.000 lux). Door dat licht wordt de melatonineproductie afgeremd, zo is gebleken. Behandeling in de ochtend stimuleert het vervroegen van de slaapfase (zoals gewenst bij een vertraagde slaapfase), terwijl blootstelling aan het licht in de avonduren de waakperiode kan verlengen (in het geval van een vervroegde slaapfase).

Gerelateerde artikels

Over Ingrid, adviseur bij Dorsoo Ingrid houdt van de natuur. Ze fietst en wandelt graag in het groen. En als gezondheidscoach is ze ook passioneel bezig met de helende kracht van de natuur in het algemeen. Een verkoudheid, overgevoeligheid, stress? Ingrid weet raad.