Het belang van een goede lattenbodem

Kris - Dorsoo Adviseur
Kris - Kinesitherapeut maandag 15 oktober 2018 Leestijd: 3 minuten, 17 seconden

Er wordt soms gezegd dat een goede lattenbodem niet belangrijk is. Onze ervaring leert dat een degelijke lattenbodem zeker een verschil maakt in het aanvoelen van de matras. U kan ook kiezen voor een ander type bedbodem. Een lattenbodem of schotelbodem veert meestal beter mee dan een boxspring of spiraalbodem. Die laatste zijn dan op ventilatievlak sterker. 

Een goede lattenbodem: waarom is dit belangrijk?

Bij het gebruik van een ergonomische lattenbodem is de matras vaak wat dunner. Dit doet men om een beter samenspel te verkrijgen tussen de bedbodem en de matras. De combinatie van lattenbodem en matras wordt ook ‘slaapsysteem’ genoemd. De lattenbodem heeft een groter aandeel in de ergonomie. De matras is er op afgestemd om een goed geheel te vormen.

Een hoge of dikke matras is bedoeld om op een weinig werkzame bedbodem te leggen. Dit kan een eenvoudige lattenbodem, een boxspring of een spiraalbodem zijn. Toch mag men het belang van dit type bedbodem niet onderschatten.

Bij draaien op de matras (tot 30 keer per nacht) en het in- en uit bed stappen, voegt een goede lattenbodem extra comfort toe. Dat is beter voor een persoon met een gevoelige rug en prettiger voor iedereen. Daarnaast is ventilatie de 2e belangrijke eigenschap van een goede lattenbodem.

Zet de lattenbodem bij voorkeur op hoge poten om op een rugvriendelijke en aangename manier in en uit het bed te stappen.  

Een instelbare lattenbodem

Soms kan men bepaalde zones van de lattenbodem of schotelbodem instellen. Dit geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld de positie van de lage rug te verbeteren, meer steun in de lage rug te voorzien, de schouderzone wat te verzachten. Allemaal nuttige ingrepen die een meerwaarde zijn voor wie het nodig heeft. Voor makkelijke slapers is dit misschien wat overbodige luxe.

Toch moet er ook een kanttekening bij gemaakt worden. Bij een aankoop van een instelbare bedbodem is advies van de verkoper na de aankoop mooi meegenomen. Al te vaak staan bodems na verloop van tijd niet goed ingesteld waardoor de meerwaarde helemaal verloren gaat. Laat u daarom van bij het begin goed uitleggen hoe de bedbodem in uw situatie het beste wordt ingesteld. Vraag indien nodig uitleg na de aankoop. Het gaat tenslotte om uw nachtrust.

De voordelen van de hydraulische lattenbodem

Er zijn 2 belangrijke voordelen aan het slapen op een hydraulische lattenbodem.

1e voordeel: Dynamisch

U draait en keert in bed in meer of mindere mate. De hydraulische lattenbodem past zich aan wanneer u bijvoorbeeld op de rug komt te liggen. Elke mens is anders. De ene heeft een hollere rug, de andere een minder uitgesproken s-vorm. Bovendien verandert u ook doorheen de tijd. Een klassiek voorbeeld is de zwangere vrouw, maar ook 5 of 10 kg vermageren of verzwaren geeft uw lichaam een andere gewichtsverdeling.

De hydraulische lattenbodem speelt ook hierop in. Hij past zich continu en volautomatisch aan. Vooringestelde systemen of op maat gemaakte matrassen focussen op slechts één lighouding én kunnen geen rekening houden met gewichtstoename of -verlies.

2e voordeel: Actieve ondersteuning

Actief ondersteunen betekent dat er ook een opwaartse beweging mogelijk is. De hydraulische lattenbodem ondersteunt de rug actief. De actieve ondersteuning is een constante. Zelfs als de matras na 10 jaar gebruik minder comfortabel wordt, blijft de ondersteuning evengoed gelden.

Passieve ondersteuning komt neer op het verzachten van zones rond de heupen en de schouders en een stevige rugzone. Met het verslijten van de matras, gaat ook de ondersteunende waarde verminderen.

Waarom hydraulisch?

Hydraulische toepassingen bestaan in allerhande sectoren. De techniek laat toe om op een rechtlijnige manier krachten door te geven. In vergelijking met andere systemen is er daardoor minder wrijving en worden krachten directer doorgegeven aan het lichaam.

Een belangrijke eigenschap van de hydraulische techniek van Dorsoo is het behoud van de werking op lange termijn. De werking blijft tijdens de volledige levensduur van het product dezelfde. De opwaartse kracht vermindert dus niet waardoor de actieve ondersteuning perfect bewaard blijft.

Knappe techniek dus en bovendien 100% Belgisch!

Meer weten over deze lattenbodem