Geboden voor mensen met rugpijn

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel gespecialiseerd in rugpijn hebben richtlijnen opgesteld voor mensen met lage rugklachten. De specialisten melden dat in de meerderheid van de gevallen chirurgie niet aan te bevelen is voor lage rugpijn, wel het strikt volgen van deze geboden:

  • Rust roest. Beweeg voldoende zonder je lichaam zwaar te belasten. Wandelen of fietsen aan een rustig tempo doet al wonderen om de rug los te maken.
  • Begrijp je pijn en leer ermee omgaan. Vermijd zware belastingen en behandel de rugpijn actief, maar pak ook de oorzaak aan. Dit kan bijvoorbeeld zijn: overgewicht, een slechte werkhouding, een slecht bed, …
  • Laat je niet vangen door ‘wondermiddelen’ en ‘commerciële oplossingen’ voor je pijn, zoals dure andullatiematrassen, trilplaten of kleurrijke tapes. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze de rug kunnen genezen.
  • Een slechte rug kraken heeft slechts een kleine meerwaarde op bewegen. Elke therapeut (kinesist, osteopaat, chiropractor) zal naast de manuele therapie ook bewegingstherapie aanraden voor het herstel en de preventie van rugpijn.
  • Dry needling en acupunctuur hebben een tijdelijk pijnstillend effect, maar zullen het rugprobleem niet wegnemen.
  • Chirurgie is zelden de juiste oplossing bij lage rugpijn. Infiltraties kunnen (tijdelijk) helpen.

Een gouden raad: de beste manier om rugpijn te overwinnen, is actieve therapie en voldoende bewegen!

Gerelateerde artikels

Jan - Dorsoo Adviseur
Jan Manueel therapeut

Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen er voor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.