Nieuwe matras nodig? Hoe kiest u de juiste maat?

Nadja - Dorsoo Adviseur
Nadja - Adviseur woensdag 26 december 2018 Leestijd: 2 minuten

Een matras kiezen, is geen sinecure. U wilt uiteraard een goede ondersteuning en flink wat comfort. Maar heeft u ook al stilgestaan bij de afmetingen? U hoeft niet per se de afmetingen van uw huidige matras te nemen.

Afmetingen eenpersoonsbed

Als u op zoek bent naar een matras voor een eenpersoonsbed heeft u bij Dorsoo de keuze uit 70, 80, 90 en 100 centimeter. De lengte van de matras varieert van 200 tot 220 centimeter. De standaardafmeting van een eenpersoonsbed? Die bedraagt 90 x 200 centimeter, en is qua breedte dé passe-partout. Wilt u het iets royaler, dan is een breedte van 100 centimeter absoluut een aanrader.

Beschikbare afmetingen Dorsoo-matrassen: 

  70 80 90 100 140 160 180 200
200
210
220

Afmetingen tweepersoonsbed

Voor een tweepersoonsbed zijn er matrassen van 140, 160, 180 en 200 centimeter breed. Dorsoo biedt ook hier drie verschillende lengtes aan: 200, 210 en 220 centimeter. De standaardafmeting van een tweepersoonsbed bedraagt tegenwoordig 180 x 200 centimeter. 160 x 200 centimeter is zeker een goede afmeting als u dit nooit als te smal hebt ervaren.

En dan is er natuurlijk ook nog de twijfelaar. Zo’n matras is 140 centimeter breed. Ideaal voor kleine slaapkamers en heel romantisch, goed voor mensen die graag gezellig bij elkaar liggen. De breedte 140 wordt soms ook gevraagd voor alleenstaanden die toch wat meer ruimte willen.

Hoe maten van uw matras kiezen?

De keuze van de afmetingen wordt bepaald door verschillende factoren. Is uw slaapkamer ontzettend klein of net heel groot, dan is dat een reden om voor een buitenmaat (140/200 x 210/220) te gaan. Kwestie dat u nog comfortabel naast uw bed kunt lopen. Of dat uw bed mooi in verhouding is in het geval van een erg grote slaapkamer.

Een andere parameter is uiteraard uw lichaamslengte. Om comfortabel te kunnen slapen, hebt u minimaal 15 tot 20 centimeter extra ruimte nodig. Concreet: iemand met een lichaamslengte tot 1,80 meter heeft voldoende aan een matraslengte van 200 centimeter. Wie groter is, kan maar beter een matras van 210 of zelfs 220 centimeter kopen.

En de breedte? Dat is vooral een kwestie van de ruimte van de kamer én uw persoonlijke voorkeur. Sommige mensen liggen graag dicht bij hun partner. Anderen kunnen niet goed tegen de nachtelijke bewegingen of krijgen het snel te warm, en hebben daarom liever een bredere matras. Houd er rekening mee dat bedlinnen voor een buitenmaat iets minder courant is (wel verkrijgbaar bij Dorsoo en de betere beddenspeciaalzaak). Een bed in een buitenmaat kan ook wat duurder zijn dan een standaardafmeting.

Harde of zachte matras?

Nog zo’n moeilijke keuze: de hardheid van een matras. Bij Dorsoo is het mogelijk om een hardere en een zachtere matras in één tweepersoonshoes te combineren. Dat betekent dus dat u twee verschillende kernen krijgt. Ideaal om hard/zacht-discussies met uw partner te voorkomen. Wilt u geen gecombineerde matras? Dan kunt u uiteraard ook voor twee volledig aparte matrassen kiezen.

Op zoek naar een nieuwe matras? Bekijk de Dorsoo COMFORT-matras en de Dorsoo ACTIVE+ lattenbodem en matras

Gerelateerde artikels

Nadja - Dorsoo Adviseur
Over Nadja, Adviseur bij Dorsoo

Op haar racefiets, op de ski’s of in de Dorsoo-showroom: Nadja gaat er overal keihard tegenaan. Altijd stijlvol, vlot en spontaan. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.