Een goed hoofdkussen kiezen bij nekklachten

Meer dan 80% van de volwassen bevolking krijgt ooit te maken met één of meerdere periodes van rugklachten. Uit onderzoek is gebleken dat nekklachten de meest voorkomende klachten van het lichaam zijn. Bijna iedereen krijgt dus ooit wel eens te maken met nekpijn. De meest voorkomende klachten zijn het hebben van een stijve nek, een whiplash, verhoogde spierspanning in de schouders, artrose en een nekhernia.

In de meeste gevallen zijn de klachten relatief onschuldig en verdwijnen ze spontaan na enkele dagen. Bij 15% daarentegen blijven de klachten langer aanhouden dan 6 maand. Nekklachten komen zelden alleen voor. Zij leiden vaak tot andere klachten zoals hoofdpijn, uitstralingspijn naar de armen, vermoeidheid, lusteloosheid of depressie.

In de database van de IASP (Internationale Associatie voor Studie van Pijn) zijn meer dan 60 oorzaken gekend voor nekklachten. Er kunnen aanwijzingen zijn van een beschadiging of afwijking van specifieke anatomische structuren in de nek. Vaak is er sprake van gespannen nekspieren bijvoorbeeld door stress, slijtage van halswervels, irritatie van ligamenten (gewrichtsbanden rondom wervels) of blessures aan pezen (als gevolg van een whiplash bijvoorbeeld). Tumoren, infecties, breuken en vasculaire (bloedvatenvernauwing) oorzaken komen minder voor.

Hoe vindt u het juiste hoofdkussen?

Hoe weet u wat het juiste hoofdkussen is voor u? Zeker als u nekklachten heeft, is dat namelijk enorm belangrijk. Er zijn 2 zaken waar u rekening mee moet houden bij de keuze voor een nieuw hoofdkussen:

  • De afstand tussen uw oor en uw matras.
  • De nekondersteuning.

Wanneer u in bed ligt, zou uw wervelkolom zo goed als horizontaal moeten zijn. Uw hoofd zit dan bij voorkeur in het verlengde van die wervelkolom. Het hoofd zit namelijk vast via 7 nekwervels, en die moeten in lijn zijn met de rest van de wervelkolom. Dan is de afstand tussen oor en matras ideaal. U kiest dus best een kussen waarvan u de dikte kan aanpassen; door voorgesneden lagen weg te nemen, of door vulling te verwijderen. Zo gaat u op zoek naar uw ideale dikte.

Om er voor te zorgen dat die afstand tussen oor en matras altijd correct is, gebruikt u best een rechthoekig kussen waarvan de dikte overal hetzelfde blijft tot aan de rand. Met een klassiek hoofdkussen dat een beetje bol staat, gaat die afstand veranderen als u wat linkser of rechtser ligt.

De nekondersteuning is even belangrijk. Daarom kan u voorgevormde kussens kopen die een verhoging hebben ter hoogte van de nek, om de halsstreek goed te ondersteunen. Als dit voor u niet werkt, zijn er ook nog de compartiment-nekkussens: die hebben een aparte loge voor nek- en voor hoofdondersteuning zodat u zelf beide loges kan instellen op uw ideale hoogte.

Hoofdkussengamma van Dorsoo en nekklachten

Dorsoo biedt naast zijn Active+ slaapsysteem en Comfort matras een gamma aan van ergonomische hoofdkussens om uw slaapcomfort compleet te maken. Bij de aankoop test u een hoofdkussen altijd eerst in de winkel, liefst op een matras gelijkaardig aan diegene waar u thuis op slaapt. Een schouderzone maakt bijvoorbeeld al een flink verschil in oor-matras-afstand. Onze adviseurs staan u dan ook met plezier bij in uw zoektocht naar het perfecte hoofdkussen om u af te helpen van uw nekklachten. En het moet prettig zijn: u moet er tenslotte op kunnen dromen.

Gerelateerde artikels

Kris - Dorsoo Adviseur
Kris Kinesitherapeut

Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Want … hij vliegt er overdag graag stevig in! Letterlijk, in zijn MS Flight Simulator. Of figuurlijk tijdens tochtjes met zijn mountainbike. Maar deze kine geeft ook het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen.