Nekklachten en slaaphouding

Meer dan 80% van de volwassen bevolking krijgt ooit te maken met één of meerdere periodes van rugklachten. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat nekklachten de meest voorkomende klachten van het lichaam zijn. Bijna iedereen krijgt dus ooit wel eens te maken met nekpijn. De meest voorkomende klachten zijn het hebben van een stijve nek, een whiplash, spierspanning in de schouders, artrose en een nekhernia. In de meeste gevallen zijn de klachten relatief onschuldig en verdwijnen ze spontaan na enkele dagen. Bij 15% daarentegen blijven de klachten langer aanhouden dan 6 maand. Nekklachten komen zelden alleen voor. Zij leiden vaak tot andere klachten zoals hoofdpijn, uitstralingspijn naar de armen, vermoeidheid, lusteloosheid of depressie. In de database voor nekklachten (IASP: Internationale Associatie voor Studie van Pijn) zijn meer dan 60 oorzaken gekend voor nekklachten. Er kunnen aanwijzingen zijn van een beschadiging of afwijking van specifieke anatomische structuren in de nek. Vaak is er sprake van gespannen nekspieren bijvoorbeeld door stress, slijtage van halswervels, irritatie van ligamenten (gewrichtsbanden rondom wervels) of blessures aan pezen (als gevolg van een whiplash bijvoorbeeld). Tumoren, infecties, breuken en vasculaire (bloedvatenvernauwing) oorzaken komen minder voor.

Nekklachten en een verkeerde (slaap)houding

Het aannemen van een verkeerde houding is de grote oorzaak van nekklachten. Zo toont het onderzoek dat mensen met bureauwerk regelmatig last hebben van pijn aan de nek. Doordat men de ganse dag voorover gebogen zit en geen natuurlijke houding aanneemt, is er extra spanning op de nekspieren. Daarom is het belangrijk om de rug mooi recht te houden en om het halfuur te veranderen van houding (zitten, staand werk). Niet alleen overdag is een goede houding belangrijk, ook ’s nachts: een verkeerde slaaphouding zorgt ervoor dat het steunweefsel van de nek (kapsels en banden) gedurende langere tijd onder spanning staat en veroorzaakt extra belasting door spierspanning met slijtage van de wervels als gevolg. De klachten kunnen worden versterkt door een kwalitatief slecht kussen of matras.

Kussengamma van Dorsoo en nekklachten

Als je ’s morgens wakker wordt met schouder- of nekklachten dan is de kans groot dat het hoofdkussen de oorzaak is van jouw nekpijn. Een goed kussen ondersteunt de nek en niet het hoofd. Het is daarom belangrijk dat, terwijl je ligt, de nek en de rug hun natuurlijke positie kunnen behouden. Voor de keuze van een hoofdkussen is dus jouw slaaphouding doorslaggevend. Dorsoo biedt daarom naast zijn slaapsysteem een gamma aan van ergonomische hoofdkussens om jouw slaapcomfort compleet te maken.

Gerelateerde artikels

Filiz - Dorsoo Adviseur
Filiz Adviseur

Filiz houdt van evenwicht en stabiliteit. Van haar rug die perfect ondersteund wordt op een Dorsoo-bed. Of van haar spieren die tijdens haar Pilates-workouts gestabiliseerd, versterkt en uitgedaagd worden. You go, girl!