Slaapapneu veroorzaakt slaapproblemen

Nadja - Dorsoo Adviseur
Nadja - Adviseur donderdag 15 oktober 2015 Leestijd: 2 minuten

Slaapapneu is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door perioden van ernstig verzwakte ademhaling en soms zelfs ademstilstand. Iedereen krijgt ooit wel eens te maken met slaapapneu tijdens zijn slaap. Het is een probleem waarvan 5% van de mannen last heeft (vrouwen iets minder). De meesten zijn zich daar echter niet van bewust.

Oorzaak van slaapapneu

Er is geen specifieke oorzaak van slaapapneu. Vaak is er een combinatie van factoren die de ademhaling tijdens de slaap ernstig kunnen beïnvloeden, zoals roken, een te korte onderkaak, keel- en neusproblemen, longafwijkingen of een te lage spierspanning in de mond- en keelspieren. Het overmatig gebruik van alcohol en slaapmiddelen kan slaapapneu in gang zetten of versterken. Men spreekt van een slaapapneusyndroom als er meer dan 5 ademstilstanden per uur voorkomen. Na een onderbreking van de ademhaling volgt een periode van normaal tot licht ademen, waarna er weer een ademstilstand komt.

Slaapapneusyndroom

Een syndroom is een ziektebeeld: een verzameling van steeds tegelijk voorkomende symptomen. Bij apneu is er sprake van 2 syndromen. Zij komen vaak gecombineerd voor. Bij het centraal slaapapneusyndroom geeft het ademhalingscentrum in de hersenen een te zwak signaal naar de ademhalingsspieren, waardoor de ademhaling verzwakt of zelfs onderbroken wordt. Bij het obstructieve slaapapneusyndroom is er een afsluiting of obstructie van de ademweg. De tong of wanden rond de keelholte zorgen ervoor dat hierbij de bovenste luchtwegen dichtklappen. Dit ontstaat doordat de mond- en keelspieren spanning verliezen, de tonus verliezen en zo slap worden.

Gevolgen van slaapapneu

Als de perioden van apneu relatief kort blijven (20 seconden), dan vormt dit geen probleem. Bij perioden langer dan 30 seconden wordt onvoldoende zuurstof opgenomen en geen koolstofdioxide uitgeademd. Hierdoor geven de hersenen meteen een signaal aan het lichaam om wakker te worden. Het ontwaken gebeurt met een schok en de ademhaling wordt onmiddellijk weer hervat. Deze ademstilstanden komen dan ook meerdere keren voor in een nacht. Op deze manier verstoort slaapapneu de slaap en veroorzaakt het chronisch slaaptekort.

Klachten

Patiënten klagen over zeer onrustige nachten, niet uitgerust wakker worden en extreme vermoeidheid overdag. Ze komen in een spiraal terecht en hebben nood aan slaap overdag. Bij obstructieve slaapapneu kan de patiënt heftig beginnen te snurken en extreem gaan transpireren tijdens zijn slaap. Er is vaak sprake van een verhoogde bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De vermoeidheid lokt ook mentale problemen uit, zoals geheugenstoornissen, depressie en angst.

Slaapapneu behandelen

De levensstijl aanpassen door een gezond dieet te volgen, meer te gaan bewegen en te stoppen met roken kan al een grote invloed hebben op de ernst van de apneu. Soms is een operatie noodzakelijk om de obstructie te verminderen. Een alternatief is een beugel in de mond. Die kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de tong niet meer naar achteren kan zakken. Een goed slaapsysteem is uiterst belangrijk voor een maximale ondersteuning van de rug, maar ook een hoogkwalitatief kussen biedt meer ondersteuning aan de nek. Deze nekondersteuning kan de apneu verminderen.

Gerelateerde artikels

Nadja - Dorsoo Adviseur
Over Nadja, Adviseur bij Dorsoo

Op haar racefiets, op de ski’s of in de Dorsoo-showroom: Nadja gaat er overal keihard tegenaan. Altijd stijlvol, vlot en spontaan. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.