Slaapproblemen door prikkelende jeuk over het lichaam 

Wim - Dorsoo Adviseur
Wim - Adviseur dinsdag 26 januari 2016 Leestijd: 2 minuten

We hebben allemaal wel eens jeuk. Jeuk is het gevolg van een ontsteking van gedeelten van de huid. Deze bevinden zich meestal in de huidplooien. Ook wondjes die genezen, kunnen jeuken doordat het korstje zich losmaakt van de huid. Op zich allemaal onschuldig en van voorbijgaande aard, maar wat als de jeuk extreem wordt?

Eczeem en huiduitslag

Eczeem is een niet-besmettelijke ontsteking van de huid. De huid voelt warm aan, kleurt rood en jeukt. De ontsteking is het gevolg van het overgevoelig reageren op externe stoffen of prikkels. Soms is er zelfs een genetische aanleg. De kenmerkende hevig jeukende uitslag begint dan al in de vroege kinderjaren. Dit wordt constitutioneel eczeem genoemd.  Eczeem duikt bij momenten fel op. Een aanval kan uren duren en treedt voornamelijk in de avond of tijdens de nacht op. Dit hindert de slaap en kan op lange termijn slaapproblemen en insomnia of slapeloosheid veroorzaken.  De meeste mensen met huiduitslag beginnen automatisch te krabben om de jeuk te verminderen, maar door het krabben verergert de toestand en ontstaan er kleine wondjes in de huid. Hierdoor neemt het ontstekingsproces toe. Nochtans is eczeem gemakkelijk onder controle te krijgen. Vochtinbrengende crèmes zijn verkrijgbaar in de apotheek en bevatten een lage dosis cortisone om de ontsteking te verhelpen. De huisarts kan ook medicatie (anti-histaminicum) voorschrijven.

Infectie met een parasiet

Jeuk kan ook het gevolg zijn van een infectie met een huidparasiet, zoals de bedparasiet of bedwants. De parasieten veroorzaken hier een allergische reactie van de huid, wat resulteert in ontstekingen en jeuk. De bedwants is een bijtend kruipertje dat het liefst in beddengoed leeft en ’s nachts tevoorschijn komt om zich te voeden met  laagjes mensenhuid en mensenbloed. De ledematen zijn dan ’s morgens bedekt met puntjes, voelen warm aan, hebben een rode kleur en jeuken verschrikkelijk. Gelukkig veroorzaken de bedwantsen enkel jeuk en brengen ze geen ziektes over.

Jeuk door warmte en vochtigheid

Als je slaapt, verlies je een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat niet gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken. De Dorsoo-matrashoes is gemaakt uit de natuurlijke stoffen kapok en viscose. Dit zorgt voor een temperatuurregulatie en een uitstekende vochtopname en -spreiding. Door een speciale, natuurlijke behandeling met lichte citronellageur is de hoes zelfs antiallergisch en bestand tegen huisstofmijt en andere beestjes. Ook het Dorsoo-beddengoed is hiervoor optimaal. De Dorsoo-dekbedden bijvoorbeeld bestaan uit natuurlijke vezels en zorgen voor een goede verluchting en vochtopname.

Tip

Bij hevige jeuk ’s avonds en ’s nachts is het belangrijk om de huisarts te consulteren om de oorzaak na te gaan. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkledij, bij voorkeur van katoen, aangezien warmte, wol of het schuren van kleding tegen de huid de huid kunnen irriteren, waardoor de ontstekingen en dus de jeuk toenemen.

Gerelateerde artikels

Wim - Dorsoo Adviseur
Over Wim, Adviseur bij Dorsoo

Een avontuurlijke rondreis in Zuid-Afrika? Dat vindt Wim ‘baie lekker’! De Grote Karoo, de wijngaarden rond Stellenbosch, de Drakensbergen en de natuurparken: vraag Wim gerust naar tips en must-do’s. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.