Een slechte nachtrust kan veroorzaakt worden door huisdieren in bed - Dorsoo

Een slechte nachtrust kan veroorzaakt worden door huisdieren in bed

Wim - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

Huisdieren horen om allerlei gezondheidsredenen niet thuis in ons bed. Toch blijkt uit een grootschalig onderzoek dat meer dan 40% van de katten- en hondenbezitters zijn huisdier toelaat om in zijn of haar bed te slapen. De dieren bevinden zich dan op, tussen of onder de lakens. Vooral bij alleenstaande vrouwen en gezinnen zonder kinderen wordt er een oogje toegeknepen als de huisdieren in de slaapkamer komen en zich in het bed nestelen.

Hygiëne en huisdieren in bed

We houden van onze huisdieren en ze zijn zo schattig. Maar huisdieren brengen beestjes en bacteriën in huis. Dat is niet echt proper en ook niet goed voor de gezondheid. De huisdieren kunnen ook ziektes en infecties met zich meebrengen die voor de mensen gevaarlijk kunnen zijn. Dit gevaar is slechts beperkt, maar toch is het belangrijk om op de hygiëne te letten als het gaat om huisdieren. Het volstaat niet dat de hond eerst in bad gaat of dat de kat zichzelf eerst likt en wast voor ze in de slaapkamer ronddwalen of op bed mogen slapen. Huisdieren laten – net als de mens – ook huidschilfers en speekseldeeltjes achter. Deze onzichtbare partikels (kleine deeltjes) bevatten bacteriën en kunnen voor allergische reacties zorgen, bijvoorbeeld op de longen (astma) of op de huid (rash, rode huid met jeuk en uitslag).

Huisdieren horen niet thuis in de slaapkamer

In principe horen huisdieren niet thuis in de slaapkamer. Laat je het wel toe, dan volstaat het niet om de lakens genoeg te wassen, maar is het ook belangrijk om de matras proper te stomen. Katten brengen bijvoorbeeld vlooien in bed en deze vermenigvuldigen zich maar al te graag in jouw ‘stofferig’ bed. Daarnaast zijn wormen zowel bij katten als honden een probleem en merk je het niet altijd als ze besmet zijn. De eitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar en kunnen de mens besmetten en later ziek maken.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Kittens en puppy’s

Het risico op infecties en overdracht van ziektes is het grootst wanneer de diertjes nog heel jong zijn. Naarmate ze ouder zijn en je ook zeker bent dat ze gezond zijn, is het risico dat de dieren ziektes overbrengen op hun baasje kleiner, maar toch nog altijd aanwezig. Kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem mogen zeker geen (jonge) huisdieren in bed toelaten. De oplossing is eenvoudig en is van belang voor de gezondheid: hou de slaapkamerdeur dicht en weiger de huisdieren de toegang.

Huisdieren in bed veroorzaken een slechte nachtrust

Naast de hygiënische redenen om huisdieren de toegang tot de slaapkamer te ontzeggen, is er ook de invloed op de nachtrust. Een studie aan het Sleep Disorders Center in Detroit onderzocht de invloed van huisdieren in bed op de nachtrust. Uit de studie bleek dat meer dan 53% van de mensen die met huisdieren in bed kruipen, te kampen heeft met slaapproblemen en insomnia (slapeloosheid). De dieren verstoren de slaap, omdat zij ook woelen en tussentijds wakker worden. Dit verstoort de diepte en de kwaliteit van de slaap van het baasje, wat kan resulteren in chronisch slaaptekort.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.