Veroorzaakt een verkeerde slaaphouding rimpels?

We weten allemaal dat een gebrek aan slaap ons sneller doet verouderen. Ons lichaam kan dan onvoldoende herstellen. Wallen en vocht onder de ogen creëeren een vermoeide indruk. Maar klopt het dat je ook rimpels kunt krijgen door een verkeerde slaaphouding? En werkt een zogenaamd antirimpelkussen dan, dat ervoor zorgt dat we een betere slaaphouding aannemen?

Slovenië staat wereldwijd gekend omwille van de schoonheid van haar vrouwen. De universiteit van Ljubljana houdt zich zelfs speciaal bezig met onderzoek naar houdingen en anti-ageing. Wat zijn hun bevindingen?

Bestaan slaaprimpels?

Slaaprimpels bestaan wel degelijk, dit zijn rimpels die zuiver gevormd worden tijdens het slapen. Ze ontstaan door steeds in eenzelfde houding te slapen, zodat telkens dezelfde kant van het gezicht en zelfs de decolleté belast wordt. Er ontstaat dan een druk op het gelaat en de decolleté waardoor de spieren zich constant gaan opspannen. 
Veel jonge vrouwen vertonen hierdoor zelfs rimpels ter hoogte van de hals en de borst.

Door steeds in dezelfde houding te slapen, worden niet alleen nieuwe slaaprimpels gevormd, ook bestaande rimpels worden extra belast en worden dieper. Ook een slechte vochtbalans onder het donsdekbed en de dekens kunnen ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Dit draagt allemaal bij tot het ontstaan en verder ontwikkelen van oneffenheden, fijne lijntjes en rimpels. Ook de elasticiteit van de huid wordt beïnvloed en kaken kunnen hierdoor ‘uitgerekt’ worden.

Mensen die veel op een specifieke zijde slapen, vertonen aan deze zijde dus meer rimpels en een minder strakke gezichtscontour.

Wat is de oplossing voor slaaprimpels?

De professoren raden geen specifiek hoofdkussen aan met betrekking tot anti-ageing. Een goede ondersteuning van de nek is nochtans wel heel belangrijk tijdens de slaap. Ze raden wel aan om op de rug te slapen. Dit is echter niet zo gemakkelijk, omdat de meeste mensen op een zijde slapen. Rugslapen kan je leren, maar dit is een proces van maanden.

Hoofdkussens die de druk op de wangen, de zone rond de ogen en de mond verminderen, kunnen wel helpen. De druk op het gelaat wordt zo beter verdeeld, waardoor er minder snel rimpels gevormd worden. Ze worden uiteindelijk wel gevormd, maar dan op langere termijn.

Voor de decolleté bestaan er speciale slaapbeha’s die de borsten mooi ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat deze wel helpen.

Gerelateerde artikels

Filiz - Dorsoo Adviseur
Filiz Adviseur

Filiz houdt van evenwicht en stabiliteit. Van haar rug die perfect ondersteund wordt op een Dorsoo-bed. Of van haar spieren die tijdens haar Pilates-workouts gestabiliseerd, versterkt en uitgedaagd worden. You go, girl!