Waarom zijn we ’s morgens groter? - Dorsoo

Waarom zijn we ’s morgens groter?

Nadja - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

We horen vaak dat mensen ’s morgens groter lijken dan ’s avonds. Is dat een fabeltje of groeien we echt tijdens de slaap? Het klopt inderdaad dat we niet de hele dag even groot zijn. ’s Morgens – na de slaap en nachtrust – zijn we groter dan ’s avonds. Het verschil kan zelfs 2 cm bedragen. Maar hoe komt dat?

Onze rug ligt aan de oorzaak

Wetenschappelijk en biologisch is dat heel gemakkelijk te verklaren. Alles heeft te maken met de anatomie van onze rug: het lengteverschil wordt veroorzaakt door de discussen of tussenwervelschijven die tussen de ruggenwervels liggen. Onze rug is opgebouwd uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels en het heiligbeen met een staartbeentje. De wervels worden van elkaar gescheiden door een soort kussentjes, een gelei-achtige massa die vocht en dus water vasthoudt.

Die kussentjes worden tussenwervelschijven of discussen genoemd. De discussen zijn elastisch en lijken op siliconekussens. Ze beschermen de wervels tegen belasting en tegen krachten van buitenaf en hebben een schokdempende werking. ’s Morgens is die gelei dik en gevuld met water. ’s Avonds is het geleizakje door druk minder dik en heeft het heel wat vocht en water verloren. De tussenwervelschijven kunnen een hoogte of dus dikte van 10 % verliezen in de loop van de dag. Alles heeft te maken met de belasting op de rug en de inwerkende krachten op de tussenwervelschijven. Krachten persen en duwen namelijk het vocht uit de discus om de wervels te beschermen. Doordat de tussenwervelschijven minder vocht vasthouden en dunner worden, zijn we ’s avonds en na belasting van het lichaam kleiner.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Herstel tijdens de slaap

Tijdens de nachtrust herstelt ons lichaam en vullen de tussenwervelschijven zich opnieuw met vocht en water, waardoor we weer iets groter zijn in het begin van de dag. Daardoor kunnen de discussen de wervels opnieuw beschermen en krachten opvangen. Het is zeer belangrijk dat de hele wervelkolom tijdens de nachtrust goed en evenwichtig ondersteund wordt in zijn natuurlijke vorm voor een goede vochtopname van de discussen.

Het Dorsoo Active+ slaapsysteem biedt een volledige recuperatie door zijn ideale drukverdeling. In principe is het lengteverschil ’s morgens en ’s avonds groter bij mensen die actiever zijn dan bij mensen met een zittende levensstijl. Dat verklaart bijvoorbeeld ook waarom we krimpen als we ouder worden. De tussenwervelschijven drogen vlugger uit, maar recupereren ook minder, waardoor volwassenen 4 tot 6 cm kleiner kunnen worden als ze ouder worden.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.