Wat zijn slaapgerelateerde bewegingsstoornissen?
De term slaapgerelateerde bewegingsstoornissen behoeft niet veel uitleg: zoals de naam laat vermoeden is het een verzamelnaam voor alle ongepaste bewegingen van het lichaam of een van de ledematen tijdens de slaap. Die stoornissen vallen grotendeels ook onder de parasomnieën.
De oorzaken van slaapgerelateerde bewegingsstoornissen
Vaak is er geen oorzaak te vinden voor slaapgerelateerde bewegingsstoornissen. In het geval van restless legs syndrome hint de medische wetenschap wel naar ijzertekort, nierfunctiebeperking of de neveneffecten van medicatie, vooral van antidepressiva.
Soorten slaapgerelateerde bewegingsstoornissen
Twee slaapgerelateerde bewegingsstoornissen houden verband met bewegingen van onze ledematen, met name de armen en benen. Anderen vallen dan weer onder de overkoepelende noemer van parasomnieën (abnormale gedragingen bij slapen, in dit geval dus ongewenste bewegingen).
Restless legs syndrome (RLS)
Of in het Nederlands ook het rustelozebenensyndroom genoemd, verwijst RLS naar de onbedwingbare drang om uw benen te bewegen omdat u een vervelende kriebelende sensatie voelt in rust, zittend of liggend. Het treedt vooral 's avonds op of in de slaap, tot meerdere keren per minuut. Een typisch verschijnsel is dat u voet en en knie licht buigt om de 20 à 30 seconden.
Restless arms syndrome (RAS)
Is de pendant van RLS waarbij het hier uiteraard om de rusteloosheid in de bovenste ledematen gaat. Het syndroom wordt gekenmerkt door een pijnlijk of branderig gevoel in de armen en een drang om de armen te bewegen. Die onaangename gewaarwordingen en rusteloosheid hebben een negatieve invloed op de slaap. Depressie tot zelfs zelfmoord lijken in zekere mate gelieerd te zijn als kwalijk gevolg, volgens een studie die in 2021 op BMC Psychiatry verscheen.
Andere ritmische bewegingsstoornissen
Bespreken we ook in onze blog over parasomnieën. Het gaat hier om hoofdbonken en/of het wiegen van het lichaam, vooral bij het inslapen. Dat komt voor bij jonge kinderen en verdwijnt meestal spontaan met het ouder worden. Verder leest u onder parasomnieën meer over slaapwandelen, slaapstuipen, tandenknarsen (bruxisme), tot de extreemste vorm: REM-related behavioral disorder.
Verbeter uw nachtrust.
Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.
Hoe slaapgerelateerde bewegingsstoornissen oplossen?
Het restless legs of arm syndrome kan verschillende oorzaken hebben, als er überhaupt al een oorzaak gevonden kan worden. De medische wetenschap wijst erop dat deze kwaal vaker voorkomt bij bloedarmoede, nierziekten, diabetes of andere interne aandoeningen. Ook ijzertekort of neveneffecten van medicatie kunnen een kwalijke rol spelen. Verder lijkt het ook een familiegegeven te zijn. De meeste patiënten kunnen behandeld worden met medicatie. Voor de andere slaapgerelateerde bewegingsstoornissen die onder de parasomnieën vallen, verwijzen we graag door naar onze blog daaromtrent en de oplossingen die daar geformuleerd worden.
Advies bij slaapgerelateerde bewegingsstoornissen
Raadpleeg altijd eerst een arts bij slaapstoornissen. Om de exacte aard en omvang van de slaapgerelateerde bewegingsstoornis in kaart te kunnen brengen, kan hij u dan doorverwijzen naar een centrum voor slaap- en waakstoornissen voor een polysomnografie. Dat is een onderzoek naar uw slaaparchitectuur.