Het verschil tussen koudschuim en traagschuim - Dorsoo

Het verschil tussen koudschuim en traagschuim

Jan - Manueel therapeut dinsdag 14 mei 2019 Leestijd: 6 minuten

Koudschuim en traagschuim zijn begrippen die regelmatig verwisseld worden, merken we bij onze klanten. In deze blog leest u over de verschillen en gelijkenissen tussen koudschuim en traagschuim en de voor- en nadelen van beide materialen.

Wat is koudschuim?

Koudschuim is een comfortschuim gemaakt van Polyurethaan of PU. Het wordt ook HR (high Resilience) schuim genoemd. Het wordt veelvuldig gebruikt in matrassen, maar ook in zitmeubelen en zelfs in de industrie. Het woordje ‘koud’ verwijst  niet naar het gevoel voor het lichaam, maar heeft te maken met het productieproces. 

Koudschuim heeft een goede puntelasticiteit. Dat wil zeggen dat het volledige lichaam ondersteund wordt doordat de matras op alle plekken goed aansluit. De veelzijdigheid van koudschuim maakt het heel erg geliefd binnen de slaapwereld (lees: meest gebruikt). Het is van nature ventilerend door de opencelstructuur waardoor transpiratievocht vlot kan verdampen. Over een tijdspanne van 10 jaar is dit naar hygiëne toe een belangrijke eigenschap. Koudschuim geeft zowel comfort als ondersteuning naarmate men de matras meer indrukt. Beiden zijn noodzakelijk voor een fijne slaapervaring.

Koudschuim

Koudschuim is een veerkrachtig materiaal dat heel snel terug zijn oorspronkelijke vorm aanneemt. Kuilvorming, een fenomeen waarbij de matras een verzwakking vertoont (meestal ter hoogte van het bekken), komt niet zo veel voor. Door de jaren heen is men er in geslaagd om de veerkracht verder te doen toenemen. Dit is een logisch gevolg van een betere samenstelling en een geoptimaliseerd productieproces bij het maken van het HR schuim. Een matrassenproducent kan makkelijk vormen aanbrengen ter verbetering van zijn product.

Voorbeelden van toepassingen zijn:

 • een flexibele matras maken
 • zones aanbrengen aan de heup en de schouder
 • het oppervlak verzachten
 • ventilatiekanalen voorzien 

Koudschuim gecontourneerd

Koudschuim kwaliteit

Koudschuim bestaat in verschillende kwaliteiten. Een koudschuim met een hogere densiteit is zwaarder en ook duurder. De densiteit of het soortelijk gewicht zegt iets over de kwaliteit van het schuim maar is niet de enige factor. Voor een matras wordt aangeraden om nooit een lagere densiteit te gebruiken dan 40 kg/m³.

Het recept van elk type verschilt naargelang de kwaliteit en de verhouding van de gebruikte grondstoffen. De chemische samenstelling van het schuim bepaalt of een matras meer veerkracht, een betere luchtdoorlaatbaarheid of een betere SAG-waarde heeft. De SAG-waarde is factor die de progressieve ondersteuning weergeeft. In het begin voelt de matras zacht aan maar naarmate men meer indrukt, voelt de gebruiker meer ondersteuning. Dat is nodig want anders hangt het lichaam door, wat tot rugklachten leidt. 

De kwaliteit wordt ook bepaald door de mate waarin de producent zijn productieproces onder controle heeft. Goede producenten hebben minimale toleranties op zowel hardheid (+/- 10%) als densiteit(+/- 5%). 

Polyether is het goedkope broertje van koudschuim. Het wordt gebruikt in kindermatrassen en matrassen voor volwassenen van lage kwaliteit. Bij langdurige hoge belasting gaan ze vrij snel doorliggen. Voor een kind is dit vaak goed genoeg door zijn of haar lage gewicht.

Samengevat

Factoren voor koudschuim van goede kwaliteit:

 • Hogere densiteit of soortelijk gewicht
 • Kwaliteit van gebruikte grondstoffen
 • Mate van progressieve ondersteuning
 • Productieproces strikt onder controle

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Koudschuim verkrijgbaar in verschillende hardheden

Bij elke densiteit koudschuim zijn diverse hardheden verkrijgbaar. De hardheid van een koudschuim wordt uitgedrukt in Newton (N) of Kilopascal (Kpa). Het zijn waardes die opgemeten worden bij een indrukking van 40% van een geijkt teststaal van een schuim.

De hardheid heeft niets te maken met de duurzaamheid van een matras. Een licht koudschuim of zelfs polyether kan een zachte, medium of harde variant hebben. Bij Latex is dit niet het geval en wordt een matras zwaarder naarmate ze harder wordt doordat men meer latex toevoegt.

De hardheid van een matras wordt in de praktijk gekozen op basis van het gewicht en de lengte (gewichtsverdeling of BMI) én de persoonlijke voorkeur van de gebruiker. 

Hardheden koudschuim

Certificaten bij goed koudschuim

De beste kwaliteit koudschuim is voorzien van een aantal certificaten zoals Certipur, Oekotex, LGA, Hygcen, Ecovadis, … Ze geven garanties op het vlak van gezondheid, veiligheid, milieu en duurzaamheid. Onderaan dit artikel vindt u een kort overzicht van de verschillende labels. De Dorsoo ACTIVE+ koudschuim matras heeft al deze certificaten. Onze schuimproducent is ISO 9001 gecertifieerd. 

Wat is traagschuim?

Traagschuim is een comfortschuim dat vervaardigd wordt uit Polyurethaan. Andere termen voor traagschuim zijn visco-elastisch schuim of NASA schuim (vooral in Nederland). 

Traagschuim heeft de speciale eigenschap om zich, onder de invloed van warmte, te vormen naar het gewicht dat er op rust. Daardoor is het drukverlagend, een eigenschap die in ziekenhuizen van pas komt ter voorkoming van decubitus of doorligwonden. Anders dan koudschuim is traagschuim net niet veerkrachtig. Het absorbeert krachten.

 De temperatuursgevoeligheid van dit materiaal zorgt ervoor dat een matras ‘s winters een beetje harder kan aanvoelen dan op warmere dagen. Door het liggen wordt het matrasoppervlak zachter en vormt het zich langzaam naar de contouren van het lichaam. Wanneer men een andere houding aanneemt, duurt het even voor de matras zich aanpast. Ze is traag responsief in tegenstelling tot een matras bestaande uit koudschuim, latex of pocketveren. Vandaar het woordje ‘traag’. 

Traagschuim is door zijn chemische samenstelling minder luchtig dan koudschuim, zeker bij de hogere densiteiten (bijv. 85kg/m³). Voor mensen die vrij snel zweten, is het niet de beste keuze als toplaag. Doordat traagschuim niet veerkrachtig is, is het draaien in bed moeilijker dan bij elk ander materiaal. Maar het voelt wel cosy aan en warmte is op zich niet slecht, bijvoorbeeld voor de spieren.

Traagschuim samengevat

 • Verlaagt druk door zich te vormen naar het lichaam
 • Wordt zachter bij een hogere temperatuur
 • Is ‘traag’ responsief
 • Ademt minder goed dan koudschuim

Traagschuim - Dorsoo

Hoe is een traagschuimmatras opgebouwd?

Een 100% traagschuim matras bestaat niet. Het traagschuim wordt gebruikt in combinatie met een stabiele basis uit koudschuim of pocketveren. Een bekende fabrikant heeft dit in de beginperiode wel geprobeerd, maar het lichaam zakte te diep weg. Traagschuim wordt vaak als toplaag gebruikt om drukverlagende eigenschappen aan de matras te geven. 

Soms wordt traagschuim ook als tussenlaag gebruikt. Hier fungeert het als een drukverdeler tussen de basis en de comfortabele toplaag.

Zo wordt dit ook toegepast in de Dorsoo COMFORT-matras. Hierbij is voor een Talalay latex toplaag gekozen voor zowel het comfort als voor de hoge luchtdoorlaatbaarheid. Dorsoo heeft eveneens een traagschuim hoofdkussen in haar gamma, het 3D Visco hoofdkussen dat aanpasbaar is naar 3 hoogtes.  

Waarvoor staan de certificaten bij matrassen?

Matrassen hebben vaak een aantal certificaten waardoor ze garant staan voor goede, veilige matrassen met respect voor het milieu. Dorsoo werkt enkel met de beste materialen die hieraan voldoen. Certificeringen worden regelmatig vernieuwd om relevant te blijven.

Oekotex standaard 100

Oeko-text

Organisatie die sinds 1992 wetenschappelijk onderbouwde testen uitvoert met het oog op het detecteren van schadelijke stoffen in producten. De Oekotex standaard 100 is een referentie geworden. Producten met het label ‘Confidence in textiles’ beschermen de consument van allergische substanties, formaldehyde, zware metalen of verboden plastic weekmakers. De productklasse 1, waar ook de Dorsoo-matrassen aan voldoen, is de baby-klasse. Dit betekent dat ze aan de strengste normen voldoen.

Certipur

Label Certipur   

Deze organisatie test en certifieert binnen de sector van de Polyurethaanschuimen op milieu-, gezondheid-, en veiligheidseigenschappen. Dit op alle schuimen die worden gebruikt voor bedden en gestoffeerde meubelen.

LGA

Label LGA

LGA is een testmethode van TÜVRheinland, een Europese autoriteit op het vlak van producttesten. LGA beoordeelt in dit geval de duurzaamheid van het materiaal. Een matraskern wordt in een gestandaardiseerd klimaat onderworpen aan een duurzaamheidstest (30.000 cycli met een 140 kg zware rol) waarna het verlies van hoogte, hardheid en veerkracht beperkt moet blijven.

Hygcen

Label Hygcen

Hygcen is een testlabo voor hygiëne en medische toepassingen. Hier wordt een matraschuim getest op biologische effecten en meer bepaald op de cytotoxiteit. Cytotoxines zijn stoffen met een giftige werking op de cellen van het menselijk lichaam.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.