Blog

Slechte nachtrust door rugpijn? Dorsoo geeft slaapadvies en inzichten. Ontdek hoe u beter kan slapen en wat de oorzaak van een woelige nacht kan zijn.

Blogcategorieën
 • Lage rugpijn na het slapen
  Lage rugpijn na slapen? Hoe lost u dat op? vrijdag 17 februari 2023

  Als u last hebt van lage rugpijn, bent u helaas lang niet de enige. Maar liefst 80 % van de volwassen bevolking krijgt ooit te maken met dergelijke rugpijn. Een optimale ondersteuning van de rug tijdens het slapen door een aangepast bed en matras kan een oplossing bieden om de nachtrust te verbeteren en lage rugpijn na slapen te verminderen.

  Volledig artikel lezen
 • Kiezen voor een op maat gemaakte slaapoplossing of een dynamisch slaapsysteem van Dorsoo?
  Kiezen voor een op maat gemaakte slaapoplossing of een dynamisch slaapsysteem van Dorsoo? maandag 9 januari 2023

  Wie iets meer van zijn nachtrust verlangt, gaat het zoeken in slaapoplossingen op maat. Dan komt u al gauw uit op personaliseerbare matrassen of op uw lichaam ingestelde bedbodems. Maar er is ook het unieke dynamische slaapsysteem van Dorsoo. Hoe verhouden al die oplossingen zich tegenover elkaar?

  Volledig artikel lezen
 • Drie typische probleemzones bij lagerugklachten
  Drie typische probleemzones bij lagerugklachten woensdag 30 november 2022

  Wanneer er zich klanten met lage rugpijn in de slaapwinkel van onze kinesitherapeut Jan melden, zijn het meestal twee specifieke spiergroepen en een bepaalde zenuw die opspelen. Welke dat zijn en hoe een Dorsoo-bed die zones kan ontlasten, leest u in onze blog. 

  Volledig artikel lezen
 • Slaaponderzoek van Dorsoo wijst uit dat de slaapkwaliteit van de Vlaming beter kan
  Slaaponderzoek van Dorsoo wijst uit dat de slaapkwaliteit van de Vlaming beter kan maandag 22 mei 2023

  Niet alleen willen we bij Dorsoo de slaap zo goed mogelijk doorgronden door alle mogelijke wetenschappelijke publicaties uit te pluizen, we willen ook uw slaap door en door kennen. Daarom organiseerden we in april 2023 een groot slaaponderzoek bij 1000 Vlamingen waarin we hen bevroegen naar hun slaappatroon.

  Volledig artikel lezen
 • Nekpijn door stress
  Nekpijn door stress vrijdag 19 mei 2023

  Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben, maar stress is zonder meer een van de voornaamste boosdoeners. Nekpijn door stress komt vaak voor. Stress mag dan al goed zijn in acute gevaarlijke situaties, waar het voor een opstoot aan adrenaline zorgt en u alert maakt. Maar we zijn niet langer die oermensen die tussen de wilde dieren leven. Voor de hedendaagse mens die voortdurend onder spanning staat, is stress gewoon vermoeiend. 

  Volledig artikel lezen
 • Wat is orthosomnie?
  Wat is orthosomnie? dinsdag 25 april 2023

  Orthosomnie is het perfectionistisch verlangen naar goede slaap, in die mate zelfs dat het een goede nachtrust juist in de weg staat. Wat zijn de oorzaken van dat vrij recente fenomeen en hoe valt het te verhelpen?

  Volledig artikel lezen
 • Veranderen we eigenlijk onbewust van slaaphouding tijdens de nacht?
  Veranderen we eigenlijk onbewust van slaaphouding tijdens de nacht? maandag 24 april 2023

  We weten allemaal dat we weleens draaien in bed. Van die verandering van slaaphouding zijn we ons allemaal bewust, omdat we die zelf aansturen. We doen dat bijvoorbeeld om pijn te vermijden ergens in het lichaam. Of puur als afwisseling omdat we de slaap niet kunnen vatten en we het eens in een andere positie willen proberen. Om al meteen ook te antwoorden op de titel van de blog: ook onze onbewuste veranderingen van slaaphouding zijn vrij talrijk.

  Volledig artikel lezen
 • Rugpijn door stress: van rugklachten tot burn-out
  Rugpijn door stress: van rugklachten tot burn-out vrijdag 21 april 2023

  Rugpijn door stress is een gegeven waar we met Dorsoo altijd bijzondere aandacht aan besteden. Het is een uitwas van stress waarvoor we met onze slaapoplossingen enig soelaas kunnen bieden. Maar de gevolgen van stress kunnen nog veel verder reiken dan alleen rugpijn. Het probleem meteen bij de wortel aanpakken is dus de boodschap: vermijden dat stress zich opbouwt in uw lichaam.

  Volledig artikel lezen
 • Een middagdutje: mag het, en zo ja, hoe lang?
  Een middagdutje: mag het, en zo ja, hoe lang? vrijdag 14 april 2023

  Laten we maar meteen verklappen dat het mag en hoe lang dat middagdutje mag duren: niet langer dan 30 minuten. Dat is een conclusie die we mogen trekken als we alle relevante en recente onderzoeken over het onderwerp samen onder de loep nemen. 

  Volledig artikel lezen
 • Het belang van slaapdruk voor een goede nachtrust
  Het belang van slaapdruk voor een goede nachtrust woensdag 5 april 2023

  Slaap is een essentieel onderdeel van ons leven en speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid en welzijn. Een van de mechanismen die aan de basis liggen van slaap, is slaapdruk. In dit blogartikel duiken we dieper in de wereld van slaapdruk, de factoren die het beïnvloeden en hoe we het kunnen reguleren om onze slaapkwaliteit te optimaliseren.

  Volledig artikel lezen
 • Chronotypes: de vier slaaptypes
  Chronotypes: de vier slaaptypes dinsdag 28 maart 2023

  Niet iedereen leeft op hetzelfde bioritme. Traditioneel delen we onszelf in bij de 'vroege vogels' of de 'nachtuilen'. Ochtendmensen zijn 's ochtends meteen klaarwakker en vol energie terwijl avondmensen pas tegen de avond in topvorm komen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt zelfs het bestaan van niet twee maar vier verschillende slaaptypes, oftewel chronotypes.

  Volledig artikel lezen
 • Orthopedisch kniekussen: verbeter uw slaap en verlicht pijn
  Orthopedisch kniekussen: slaap beter en verlicht pijn donderdag 9 maart 2023

  Een orthopedisch kniekussen is een speciaal ontworpen kussen dat tussen de knieën geplaatst wordt tijdens het slapen om de uitlijning van het lichaam te verbeteren en rug- en kniepijn te verminderen. In dit artikel bespreken we het doel van het gebruiken van een kussen tussen de knieën, voor wie het een goede oplossing is, de voordelen ervan en hoe u het juiste kniekussen kiest en gebruikt.

  Volledig artikel lezen