Artrose

Kris - Dorsoo Adviseur
Kris - Kinesitherapeut Leestijd: 2 minuten

Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de geneeskundige naam van een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten.

De symptomen van artrose

Het schuren van de gewrichten veroorzaakt veel gewrichtspijn. Omdat bewegen pijnlijk wordt, zal de artrosepatiënt dit vermijden, met stijfheid tot gevolg. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, de knieën, de schouders, de nek, de heupen en in de rug ter hoogte van de facetgewrichten van de wervels.

Omdat bewegen pijnlijk wordt, zal de artrosepatiënt dit vermijden.

Artrose wordt soms verkeerdelijk verward met artritis. Artritis en artrose zijn beide gewrichtsklachten, waarbij de ene een ontsteking is en de andere een degeneratief proces, of slijtage.

De oorzaak van artrose

De ziekte ontstaat doordat er tijdens het ouder worden meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan het lichaam kan produceren. Door de jaren heen treedt er steeds meer slijtage (‘degeneratie’) van de tussenwervelschijven op. Het kraakbeen verslechtert en verdwijnt soms helemaal. De wervels in onze ruggengraat komen hierdoor dichter bij elkaar te liggen, waardoor de druk op de facetgewrichten stijgt.

Door de jaren heen treedt er steeds meer slijtage van de tussenwervelschijven op.

Door deze overbelasting vermindert ook de kwaliteit van de kraakbeenlaag op de gewrichten en deze kraakbeenlaag zorgt er net voor dat de botstructuren goed over elkaar glijden. Door deze slijtage gaan de gewrichten over elkaar schuren.

Artrose? Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

De behandeling van artrose

Bij artrose kan de schade van het kraakbeen niet hersteld worden, maar er kan wel iets gedaan worden om de pijn te verlichten en de gewrichten soepel te houden. Dit kan door middel van medicatie, operaties en kinesitherapie.

Medicatie

De huisarts schrijft meestal NSAID’s voor, dit zijn geneesmiddelen die de ontstekingsreacties in de gewrichten verminderen. Als de artrose al te ver gevorderd is, wordt u doorverwezen naar een specialist. Een prothese is een laatste stap. Als tussenstap wordt vaak kinesitherapie voorgeschreven of worden injecties gegeven met hyaluron. Hyaluron voedt en beschermt ‘tijdelijk’ het gewricht en kan operaties enkele maanden tot jaren uitstellen.

Kinesitherapie en acupunctuur

Een kinesitherapeut kan u helpen uw gewrichten soepel te houden door het aanleren van bewegingen, maar ook door warmtetherapie en mobilisatietechnieken. Ook leert hij of zij om een goede lichaamshouding aan te nemen en hoe u het best met de pijn kunt omgaan. Blijven bewegen is heel belangrijk.

Een kinesitherapeut leert u hoe u het best met de pijn kunt omgaan.

Acupunctuur kan soms tijdelijk de pijn verlichten bij artrose. Een warm kersenpitkussentje biedt ook al pijnverlichting en de warmte zorgt voor een goede doorbloeding van het gewricht.

Een goed slaapsysteem

Een goed slaapsysteem, zoals dat van Dorsoo, zorgt in eerste instantie voor een goede, correcte ondersteuning en een veel grotere relaxatie. Artrosepatiënten hebben er alle baat bij om een bed te kiezen dat voor een evenwichtige lichaamsondersteuning zorgt. De druk op de aangetaste (facet)gewrichten wordt zo grotendeels weggenomen en men kan met minder pijn slapen.

Kris - Dorsoo Adviseur
Over Kris, Kinesitherapeut bij Dorsoo

Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.