Fibromyalgie - Rugaandoeningen - Dorsoo

Fibromyalgie

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 2 minuten

Hoorde u ooit van fibromyalgie of bent u patiënt? Dan weet u wellicht dat dit syndroom een vaak voorkomende en onzichtbare chronische ziektetoestand is. De ziekte behoort tot een van de meest voorkomende pijnsyndromen. Fibromyalgie werkt in op het bewegingsapparaat en uit zich via chronische en verspreid voorkomende lichaamspijnen en spierstijfheid. Volgens recente epidemiologische gegevens lijdt een aanzienlijk percentage van de bevolking aan de aandoening. Hoog tijd om er eens stil bij te staan.

Fibromyalgie uit zich via chronische en verspreid voorkomende lichaamspijnen en spierstijfheid. 

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn van het spier- en bindweefsel. De naam is een samenvoeging van de termen ‘fibro’ (bindweefsel), ‘myo’ (spieren) en ‘algia’ (pijn). Bindweefsel en spieren behoren tot de weke delen van het lichaam, vandaar de veel gebruikte term “wekedelenreuma”. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert het syndroom als niet-gespecificeerde reuma.

Fybromialgie - Dorsoo

De symptomen van fibromyalgie?

Fibromyalgiepatiënten klagen over chronische, verspreid voorkomende pijnen en spierstijfheid over heel het lichaam.,Ze ervaren pijn rond de gewrichten, spieren en pezen en in de nek- en schoudergordel, de lage rug, de bekkengordel en de ledematen. Een typische klacht bij fibromyalgie is een verhoogde drukpijngevoeligheid op een aantal specifieke punten, de zogeheten ‘tender points’. Deze pijn ontstaat door plaatselijk verhoogde spanningstoestanden van spieren en pezen.

Naast de chronische lichaams- en spierpijn, ondervindt de patiënt vaak nog andere klachten, zoals:

  • Vermoeidheid en futloosheid
  • Slaapstoornissen
  • Chronische hoofdpijn
  • Ochtendstijfheid
  • Verstoorde darmtransit
  • Angst
  • Chronische stress
  • Gevoeligheid voor warmte- en temperatuurschommelingen

Fybromialgie - Dorsoo

De oorzaak van fibromyalgie

Over de oorzaak van fibromyalgie kunnen we heel kort zijn: die oorzaak is immers nog altijd onbekend.

Fibromyalgie? Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

De behandeling van fibromyalgie

Doordat de oorzaak van fibromyalgie niet bekend is, is het ook moeilijker om een exact behandelschema op te stellen. Genezing van fibromyalgie is onmogelijk. Behandelingen zijn daarom gericht op coping, het leren omgaan met de klachten.

Behandelingen zijn gericht op het leren omgaan met de klachten.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat elke fibromyalgiepatiënt een ander klachtenbeeld kent en de aandoening anders beleeft. Daarom heeft elke patiënt ook een andere combinatie behandelingen. Vaak is het zoeken naar een goede behandeling en is uitproberen de enige mogelijkheid om een goede behandeling te vinden met enige pijnvermindering.

Medicatie

De huisarts en de reumatoloog behandelen de patiënt vaak met pijnstillers. Soms wordt een zware vitaminekuur voorgeschreven of worden jaarlijks baksters voorgeschreven.

Psychologische hulp

Patiënten met fibromyalgie krijgen vaak bijstand van een psycholoog: het is moeilijk om pijn te hebben en niet begrepen te worden omdat er geen oorzaak gekend is. Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van psychische problemen. Lichaam en geest vormen een eenheid. We zich moe voelt en pijn heeft, voelt zich vaker depressief en kan op termijn een lage zelfwaardering krijgen. Professionele hulp is daarom zeker geen overbodige luxe. Ook komt het voor dat de werkgever, de partner en/of de kinderen de situatie niet begrijpen.

Kinesitherapie

De beste behandeling voor het verminderen van pijn is kinesitherapie. Vooral de meer actieve vormen, zoals oefentherapie, kunnen de pijn, de stijfheid en de vermoeidheid verminderen. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren en gewrichten en leidt ook mentaal tot ontspanning.

Naast oefentherapie wordt bij fibromyalgie vaak gebruik gemaakt van infraroodwarmte, ultrasound, elektrotherapie (TENS), warmtebaden en relaxerende massages.

Een gezonde levensstijl

Er is geen bewijs dat voeding een positief effect heeft op de ziekte, maar suikers en vetten zorgen voor een sneller vermoeid lichaam. Ook roken, alcohol en cafeïne hebben geen goede invloed op het verdere verloop van de ziekte.

Een goed slaapsysteem

Een goed slaapsysteem, zoals dat van Dorsoo, zorgt voor een goede, correcte ondersteuning en een veel grotere relaxatie. Daardoor kan de patiënt genieten van een goede nachtrust zonder stijve spieren.

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.