Ischialgie

Jan - Dorsoo Adviseur
Jan - Manueel therapeut Leestijd: 3 minuten

Ischialgie, in de volksmond ook weleens "sciatic" genoemd, is uitstralende zenuwpijn ter hoogte van de heup. Een hernia in de lage rug kan zorgen voor irritatie van de ischiaszenuw. Ischias is de naam van de langste zenuw in het lichaam: de heupzenuw of grote beenzenuw. Ze begint in het ruggenmerg en loopt via de bil/dij langs de achterkant van het been.

Ischias is de naam van de langste zenuw in het lichaam: de heupzenuw.

Bij ischialgie ontstaat er druk op de zenuwwortels omdat de tussenwervelschijf haar structuur verliest. Dit veroorzaakt pijn, een branderig gevoel en zelfs verlammingsverschijnselen.

De symptomen van ischialgie

Ischiaspijn kan opduiken in verschillende gradaties. Het pijnniveau varieert van licht tot hevig. De pijn begint in de rug, kan op het bekken inwerken en loopt door tot aan het bovenbeen. Als ischias of ischialgie zich nog verder ontwikkelt, kan de pijn via het dijbeen en de knie zelfs naar de tenen uitstralen.

Dorsoo - Ischialgie

Volgende klachten komen vaak voor bij ischialgie:

 • Lage rugpijn
 • Stijfheid in de lage rug, de heup of het been
 • Pijn in de bil of het dijbeen
 • Pijn langs één kant of langs beide kanten van het zitvlak
 • Stekende pijn
 • Zinderingen, tintelingen
 • Uitstralende pijn naar het been (tot aan de knie, maar minder naar de voet)
 • Uitstralende pijn naar de lies
 • Pijnlijke spieren in de bil of het zitvlak
 • Pijn tijdens zitten, lang staan of slenteren

De oorzaak van ischialgie

Ischialgie of de uitstralende zenuwpijn ter hoogte van de heup ontstaat door druk op de ischiaszenuw (nervus ischiadicus) op de plaats waar deze uit het ruggenmerg ontspringt.

De oorzaak van deze druk is een structuurverlies van de tussenwervelschijf, door een onveilig gebruik. Verschillende redenen kunnen aan de basis liggen van deze beschadiging. Dit kan komen door een zwangerschap of bevalling, door zwaar tillen, door een verkeerde lichaamshouding of door een verkrampte bilspier.

Maar ook andere oorzaken kunnen aan de basis liggen van ischialgie:

 • Zenuwstoornissen
 • Blokkering van het bekken
 • Verkeerde draaibewegingen of torsies
 • Verkeerd vooroverbuigen
 • Spanning op de spieren (door een verstoorde zenuwfunctie)
 • Een verschil in beenlengte
 • Een ontsteking ter hoogte van het SI-gewricht (Sacro-Iliacale gewricht)
 • Artrose (slijtage) en artritis

Ischialgie is vaak een verder stadium van een lumbago of een hernia. 90% van de patiënten met een ischialgie heeft ooit een lumbago gehad. Op de vraag of ischialgie al dan niet erfelijk is, hebben we tot op heden geen sluitend antwoord.

Ischialgie? Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

De behandeling van ischialgie

Voor de behandeling van ischialgie dient eerst gekeken te worden naar de oorzaak. De behandeling richt zich op de plaats waar de irritatie aanwezig is, dus ter hoogte van de rug, het bekken en de billen.

De behandeling richt zich op de plaats waar de irritatie aanwezig is.

De meeste klachten gaan vanzelf over. Bij acute ischialgie is pijnmedicatie al een goed redmiddel. Maar om de klachten niet chronisch te laten worden, is het verantwoord om toch een arts en kinesitherapeut te bezoeken. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Medicatie

Als de klachten in geringe mate aanwezig zijn, is pijnmedicatie meestal voldoende. Bij erge pijnen kunnen infiltraties met pijnstillers helpen (injecties). Cortisone is dan weer ontstekingsremmend.

Bewegen

Ook is het belangrijk te blijven bewegen. Bewegen is belangrijk voor de doorbloeding van de spieren en de gewrichten en om de rug soepel te houden.

Kinesitherapie

De kinesitherapeut kan ischialgie verhelpen door middel van ultrasound op de pijnlijke en ontstoken plaatsen. Ook oefentherapie is belangrijk. De kinesitherapeut zal bepaalde oefeningen aanleren om de spieren te versterken. Deze oefeningen zijn houdingsoefeningen voor een betere stabiliteit van de gewrichten, maar ook oefeningen met lichte gewichten om de buik- en rugspieren te versterken.

Een goed slaapsysteem

Een goed slaapsysteem, zoals dat van Dorsoo, zorgt voor een goede, correcte ondersteuning en relaxatie. Omdat u in zo’n bed in de correcte houding slaapt, vermindert de druk op de ischiaszenuw en kan de pijn gevoelig verminderen of verdwijnen.

Jan - Dorsoo Adviseur
Over Jan, Manueel therapeut bij Dorsoo

Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.