Lumbago

Kris - Dorsoo Adviseur
Kris - Kinesitherapeut Leestijd: 2 minuten

De term “lumbago”, ook wel lage rugpijn genoemd, is de verzamelnaam voor verschillende lage rugklachten. Dit komt vaak voor bij jongere mensen met een zware fysieke job en bij zestigplussers.

De symptomen van een lumbago

De symptomen van een lumbago variëren van een milde tot hevige pijn in de lage rug, tot intense en pijnlijke spiercontracties, die zowel de correcte houding als de beweeglijkheid van de patiënt aanzienlijk kunnen verstoren. Deze pijn kan zowel acuut als chronisch zijn. Een acute lumbago gaat soms over in een chronische lumbago.

De pijn in de lage rug komt plots opzetten en maakt voor- en achterover bukken, leunen, het tillen van zware dingen en stilzitten bijzonder moeilijk en pijnlijk. De pijn is dus het hevigst wanneer de patiënt plots beweegt. Wanneer hij rondloopt of rechtstaat, verminderen de lumbago klachten aanzienlijk.

Een acute lumbago gaat soms over in een chronische lumbago.

Lumbago rugpijn gaat vaak samen met hevige spiercontracties, waardoor de patiënt een stijve rug krijgt. Soms trekt de rug scheef als gevolg van hevige spierpijnen en -spasmen en treedt er een verandering in de lichaamshouding op.

In sommige gevallen straalt de pijn in de onderrug ook uit naar de rest van de rug, de lenden, het zitvlak of de benen. De patiënt ervaart dan een tintelend gevoel of een totale gevoelloosheid.

De oorzaak van een lumbago

De oorzaak is vaak een overbelasting van de rug, maar in vele gevallen is het niet duidelijk waar de pijn vandaan komt. Artsen spreken dan over aspecifieke lage rugpijn. Deze kan uitstralen naar één of beide (onder)benen.

Lumbago - Dorsoo

Lumbago? Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

De behandeling van lumbago

Acute lumbago

Bij een plots opkomende of acute lumbago kan u meteen een pijnstiller, een ontstekingsremmer en zelfs een spierontspanner nemen. Een paar dagen rust kan geen kwaad. Een warmtekussen op de rug zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren en gewrichten en is pijnstillend. Tijdens de acute fase mag u zeker niet sporten en moet u vooroverbuigen, tillen en draaien vanuit de rug en het bekken vermijden. De klachten gaan meestal na enkele dagen over. Als dat niet zo is, is het belangrijk om toch even naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek.

Chronische lumbago

We spreken van een chronische lumbago als de pijn langer dan drie maand aanwezig is. Een specialist zal vaak verder onderzoek doen – zoals scans nemen – om de oorzaak te achterhalen. Bij chronische rugklachten is rugschool aanbevolen om een correcte houding aan te leren en de rug te leren sparen tijdens bewegingen. Een kinesitherapeut kan spierversterkende oefeningen geven voor de rug en de buik, of de rugpijn zelf wat verminderen door elektro- of warmtetoepassingen.

Een steunverband is een tijdelijke oplossing bij acute pijn of bij extra belastende houdingen of inspanningen (bv iets zwaars tillen).

Preventief

Eenmaal je een lumbago gekend hebt, is het belangrijk om ook preventief te werken. Een goed slaapsysteem met perfecte ondersteuning van de wervelkolom, zoals dat van Dorsoo, zal de rug beter helpen in zijn herstel.

Meer lezen over lumbago?

Kris - Dorsoo Adviseur
Over Kris, Kinesitherapeut bij Dorsoo

Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.