Wat is een lumbago?

Wat is een lumbago?

Kris - Kinesitherapeut Leestijd: 3 minuten
3

De term lumbago, ook wel lage rugpijn genoemd, is de verzamelnaam voor verschillende lage rugklachten. Men spreekt ook van een “verschot in de rug”. Dit komt vaak voor bij jongere mensen met een fysiek zware job en bij zestigplussers.

Symptomen van een lumbago

De symptomen van een lumbago variëren van een milde tot hevige pijn in de lage rug, tot intense en pijnlijke spiercontracties, die zowel de correcte houding als de beweeglijkheid van de patiënt aanzienlijk kunnen verstoren. Deze pijn kan zowel acuut als chronisch zijn. Een acute lumbago gaat soms over in een chronische lumbago. 

De rugpijn komt plots opzetten en maakt voor- en achterover bukken, leunen, het tillen van lasten en stilzitten bijzonder moeilijk en bij momenten pijnlijk. De pijn is het hevigst wanneer de patiënt bij het bewegen een plotse pijnscheut krijgt. Wanneer hij rondloopt of rechtstaat, verminderen de lumbago klachten aanzienlijk.

In sommige gevallen straalt de pijn in de onderrug ook uit naar de rest van de rug, de lenden, het zitvlak of de benen. De patiënt ervaart dan een tintelend gevoel of een totale gevoelloosheid.

Oorzaak van een lumbago

De oorzaak is vaak een overbelasting van de rug, maar in vele gevallen is het niet duidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Artsen spreken dan over aspecifieke lage rugpijn. Deze kan uitstralen naar één of beide (onder)benen. Vaak heeft de patiënt wel een idee waarom hij de klachten gekregen heeft, door een zware inspanning in de dagen voordien bijvoorbeeld.

Lumbago-symptomen-oorzaken-behandeling

Lumbago? Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

Behandeling van lumbago

Acute lumbago

Bij een plots opkomende of acute lumbago in de onderrug kan u meteen een pijnstiller of een ontstekingsremmer nemen. Bespreek de inname van medicatie steeds met uw arts. Een paar dagen relatieve rust kan geen kwaad. Tracht wel om een minimum aan beweging in te bouwen om de spieren soepel te houden. De rugklachten duren meestal maar enkele dagen tot een week waardoor behandeling niet nodig is.

Lumbago rugpijn gaat vaak samen met hevige spiercontracties, waardoor de patiënt een stijve rug krijgt. Soms trekt de rug scheef als gevolg van hevige spierpijnen en -spasmen en treedt er een verandering in de lichaamshouding op. Men neemt een lichaamshouding aan die het minst pijnlijk is, een zogenaamde antalgische houding. De spieren kunnen zo fel in contractie gaan dat ze enkel via kinesitherapie kunnen ontspannen. 

Een warmtekussen op de onderrug zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren rondom de gewrichten en werkt pijnstillend. Tijdens de acute fase mag u zeker niet sporten, wel bewegen en moet u vooroverbuigen, tillen en draaien vanuit de rug en het bekken vermijden. De lumbago klachten gaan meestal na enkele dagen over. Als het herstel langer uitblijft, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek.

Een steunverband is een tijdelijke oplossing bij acute pijn of bij belastende houdingen of inspanningen (bv. iets zwaars tillen).

Chronische lumbago

We spreken van een chronische lumbago als de pijn langer dan drie maand aanwezig is. Een specialist zal vaak verder onderzoek doen – zoals een MRI-scan nemen – om de oorzaak te achterhalen. Bij chronische rugklachten wordt rugschool aanbevolen om een correcte houding aan te leren en de rug te leren sparen tijdens bewegingen.

Uw kinesitherapeut zal de rugpijn verminderen door het losmaken van de onderste rugspieren en spierversterkende oefeningen aanleren voor de rug en de buik. Er wordt mogelijks gebruik gemaakt van warmte- en elektrotoepassingen.

Lumbago vermijden door een herstellende nachtrust

Eenmaal een lumbago gehad, is het belangrijk om ook preventief te werken. Een ergonomisch slaapsysteem, zoals dat van Dorsoo ondersteunt de wervelkolom actief, en dat zal de rug helpen bij het herstel van de dagelijkse activiteiten. Een foute ondersteuning zal de rug verder verzwakken met soms pijnlijke gevolgen in de ochtend. Tijden het slapen kunnen de rugspieren het beste ontspannen bij een anatomisch correcte houding. Met een uitgeruste rug vermindert de kans op een lumbago door overbelasting naar de avond toe.
 

Meer lezen over lumbago?

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.