Scoliose

Scoliose

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 3 minuten

Scoliose verwijst naar een afwijkende kromming van de wervelkolom. Bij deze aandoening maakt de wervelkolom een bocht in een S-vorm of soms in een C-vorm. Door deze kromming, kunnen de wervels en ribben zich verdraaien, waardoor er een bolling in de rug ontstaat. De aandoening ontstaat bij de geboorte of tijdens het groeiproces. Scoliose komt vooral bij meisjes voor (verhouding 9/1). In sommige gevallen verdwijnt het uit zichzelf, maar in de meeste gevallen is ze blijvend.

De aandoening ontstaat bij de geboorte of tijdens het groeiproces.

De symptomen van scoliose

Wanneer scoliose op jonge leeftijd wordt vastgesteld, ervaart de patiënt vaak nog geen klachten. Toch kan een behandeling wel noodzakelijk zijn om de klachten op latere leeftijd te voorkomen. We zetten twee belangrijke gevolgen op een rijtje.

Een afwijkende lichaamshouding

De abnormale bocht in de wervelkolom heeft een impact op het uiterlijk van de patiënt:

  • Deze kan een scheve houding hebben, waarbij één schouder duidelijk hoger staat dan de andere.
  • Hij kan een kromme of gebogen rug hebben.
  • Hij kan een “luchtfiguur” hebben. Dit betekent dat wanneer de armen van de patiënt los naast het lichaam hangen, er aan één zijde meer ruimte tussen de arm en de romp is in vergelijking met de andere zijde.
  • De patiënt kan een ongelijkmatige ribbenbochel hebben, die aan de ene zijde hoger ligt dan aan de andere zijde.
  • Bij sommige scoliosepatiënten staat het hoofd niet recht boven het bekken, maar iets naar links of naar rechts.

scoliose

Longproblemen

Een ernstige kromming van de wervelzuil kan in bepaalde gevallen de longen wegdrukken. Hierdoor kan de patiënt ernstige ademhalingsproblemen ondervinden. Deze klacht komt niet zo vaak voor.

Wat is de oorzaak van scoliose?

Sommige patiënten hebben deze rugaandoening al sinds de geboorte, maar in de meeste gevallen ontstaat de verdraaiing tijdens de groei. De aandoening is vaak erfelijk en komt dus in sommige families beduidend meer voor.

Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen: afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. Toch blijft het vaak gissen naar de juiste aanleiding. Als dit ontstaat tijdens het groeiproces, kan men in 80% van de gevallen geen exacte oorzaak vinden. Wanneer scoliose op een latere leeftijd ontstaat, is de aandoening meestal een gevolg van het verouderingsproces.

De aandoening is vaak erfelijk en komt dus in sommige families beduidend meer voor.

Idiopatische scoliose, of scoliose met een onbekende oorzaak, is het meest voorkomende type van de aandoening. In dit geval speelt erfelijkheid een belangrijke rol. Kinderen van een moeder met scoliose, hebben veel meer kans om deze aandoening te ontwikkelen. 2 tot 4% van de kinderen (meer meisjes dan jongens) waarvan de moeder scoliose heeft, ontwikkelt de aandoening.

De belangrijkste oorzaken van niet-idiopatische scoliose zijn: wervelaandoeningen of -afwijkingen, spier-, zenuw- of bindweefselaandoeningen en afwijkingen in het wervelkanaal (zoals hernia, tumoren in het wervelkanaal).

Scoliose? Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

De behandeling van scoliose

Kinderen ondervinden vaak weinig last van deze aandoening, maar toch is het belangrijk om zo snel mogelijk te behandelen. Hoe eerder de behandeling wordt gestart, hoe beter het resultaat kan zijn. De behandelingen bestaan uit correctie scheefstand (bracebehandeling), kinesitherapie en een operatie.

Brace

Een brace wordt op maat gemaakt en dient regelmatig aangepast te worden. Afhankelijk van de diagnose en het stadium moet de patiënt geregeld de orthopeed en de specialist bezoeken.

Kinesitherapie

De kinesitherapeut kan door middel van oefentherapie de houding corrigeren. Hij maakt hiervoor gebruik van corrigerende houdingsoefeningen en spierversterkende oefeningen van de buik- en rugspieren. Deze oefeningen zijn ook gericht op de verbetering van de conditie en de ademhaling. 

Een kinesitherapeut kan door middel van oefentherapie de houding corrigeren.

Een kinesitherapeut kan ook helpen met ergonomie (aanpassingen of loophulpmiddelen) om de dagelijkse activiteiten beter te kunnen verrichten.

Opereren

In België worden per jaar ongeveer 250 mensen aan een scoliose geopereerd. Met de operatie worden zwaardere scheefstanden van de wervelkolom gecorrigeerd. De wervelkolom wordt beter gestabiliseerd met behulp van het plaatsen van schroefjes en plaatjes. De operatietechnieken zijn de laatste jaren enorm geëvolueerd. Ook de revalidatie na de operatie is minder intensief dan voorheen en bestaat uit verdere oefentherapie en corrigerende houdingstherapie.

Een goed slaapsysteem

Ook een goed slaapsysteem, zoals dat van Dorsoo, is heel belangrijk voor scoliosepatiënten. Zo’n slaapsysteem zorgt in eerste instantie voor een goede, correcte ondersteuning en een veel grotere relaxatie dan een gewoon bed. Voor mensen met scoliose is het van groot belang dat de rug gesteund wordt in scoliose d.w.z. dat de rug niet ‘geforceerd’ wordt. Door de bestaande kromming te respecteren en te ondersteunen, kunnen de tussenwervelschijven maximaal recupereren en kunnen de spieren beter ontspannen. Daardoor verbetert de nachtrust aanzienlijk.

Meer lezen over scoliose?

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.