Alternatieve en Oosterse geneeskunde bij rugpijn - Dorsoo

Alternatieve en Oosterse geneeskunde bij rugpijn

Ingrid - Adviseur donderdag 27 juli 2017 Leestijd: 2 minuten

De westerse geneeskunde heeft een zuiver wetenschappelijke kijk op het behandelen van rugklachten. De oorzaak van rugpijn wordt vaak gezocht in overbelasting en in de degeneratie van wervels en omliggende structuren (door slijtage en ouderdom). In tegenstelling tot de oosterse geneeskunde heeft de geneeskunde die wij kennen een soort tunnelvisie: we hebben pijn in de rug, onze spieren reageren hierop door zich aan te spannen en te verharden. Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht en ontstaat er op termijn een onomkeerbare degeneratie van de wervels.

De Chinese of oosterse geneeskunde benadert het lichaam helemaal anders en ziet de rug bijvoorbeeld als de spiegel van de mens in zijn geheel.

Op de rug bevinden zich talrijke triggerpoints en reflexzones. Als er ergens een afwijking in het lichaam is, uit dat zich op die zones op de rug. Volgens de Chinese geneeskunde staat de wervelkolom ook rechtstreeks in verbinding met de organen via meridianen en acupunctuurpunten. Als een orgaan verstoord is, de darmen bijvoorbeeld, kan dat pijn en drukpunten geven in bepaalde zones op de rug, zoals de onderrug.

Bij het slecht functioneren van organen of bij afwijkingen in het lichaam zullen spieren in de rug zich opspannen. Volgens de oosterse geneeskunde zal deze spanning de rug extra zwaar belasten en zelfs een scheefstand veroorzaken in de rug. Langdurige spanning en een slechte houding door die scheefstand kunnen dan slijtage veroorzaken in de wervels en de tussenwervelschijven of discussen.

Orgaanwerking

Wervels in scheefstand of blokkage kunnen dus veroorzaakt worden door orgaanklachten (maag, darm, gal…). De scheve wervels zorgen voor spierspanning en slechte doorbloeding van de spieren en zo voor de blokkage van de energiedoorstromingen. Dit alles zorgt ervoor dat orgaanklachten leiden tot rugklachten en rugklachten het orgaanlijden verergeren.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Een beoefenaar van de Chinese geneeskunde zal bij rugklachten dus altijd samen met de rug ook bepaalde organen behandelen. Dit kan voor ons westerlingen bizar overkomen.

Therapie

De oosterse geneeskunde werkt veel manueel (chiropraxie, met de handen) of met acupunctuurnaalden. Cupping is een opkomende techniek die al duizend jaar bestaat in China en zou helpen bij chronisch ruglijden en zelfs bij whiplash. Het zorgt  voor een betere doorbloeding van de rugspieren en zou via de meridianen en triggerpoints het evenwicht en de energiestromen in het lichaam herstellen na drie behandelingen. Bij cupping plaatst de beoefenaar een verhit glazen kopje op de huid. Het kopje koelt af en zuigt de huid en de spieren op. Het is niet bewezen in studies, maar patiënten zijn positief over de werkzaamheid (of het eventuele placebo-effect) ervan.

Gerelateerde artikels

Over Ingrid, adviseur bij Dorsoo Ingrid houdt van de natuur. Ze fietst en wandelt graag in het groen. En als gezondheidscoach en Bach-consulent is ze ook passioneel bezig met de helende kracht van de natuur in het algemeen en van Bachbloesems in het bijzonder. Een verkoudheid, overgevoeligheid, stress? Ingrid weet raad.