De 4 beste slaap apps die uw slaap bijhouden. En meer…

De beste vier slaapapps die uw slaap bijhouden en meer

Ingrid - Adviseur Leestijd: 4 minuten
4

Hoe betrouwbaar zijn slaapapps? Dat is de vraag die slechte slapers zich vaak stellen. We kunnen hen geruststellen: de vier apps die we voor u oplijsten zijn het zeker waard om eens uit te proberen. Belangrijk: verwacht er geen wonderen van. De resultaten zijn uiteraard minder betrouwbaar dan een nacht aan de monitor in een slaapcentrum. Maar deze apps zijn wel in staat uw slaappatroon in kaart te brengen en ze geven u waardevolle tips om uw slaapgewoontes te verbeteren.

Kritisch zijn? Dat mag.

Iedereen houdt van een goede nachtrust. Maar slaapapps zijn niet geschikt voor iedereen. Is beter slapen voor u een obsessie geworden? Dan blijft u beter ver weg van die apps. Want – hoewel die apps jaar na jaar verbeteren – hun resultaten zijn niet altijd even betrouwbaar. Ze verzinken bijvoorbeeld in het niets bij de resultaten die u in een slaapcentrum krijgt. Want zo een centrum is verbonden aan een ziekenhuis.

Hoe werkt een slaapapp?

In een slaapcentrum meten sensoren uw hersenactiviteit, ademhaling en oogbeweging. Dat kan een app uiteraard niet meten. Die gaat vooral af op geluid en beweging. Daaruit leidt de app af of u slaapt en in welke fase van de slaap u zich bevindt. U begrijpt zelf al dat het resultaat gewoon niet hetzelfde kan zijn. Sommige apps werken met draagbare, mobiele gadgets: de wearables. Er zijn er die uw hartslag kunnen meten. Dat geeft resultaten die iets betrouwbaarder zijn. Maar ook daarin hebben ontwikkelaars nog een hele weg af te leggen.

Dorsoo blog beste slaap apps

De beste vier slaapapps om uw slaap te meten

1. Sleep Cycle

Met Sleep Cycle krijgt u een beter zicht op uw slaappatroon. De gratis versie zet uw slaaptendenzen om in begrijpelijke analyses. Deze app bevat ook een paar geluidjes waarbij u gemakkelijker indommelt en een reeks alarmsignalen. Dat alarm hoeft u niet zelf te zetten. Want Sleep Cycle houdt bij wanneer u in de laatste fase van uw slaap komt en maakt u pas wakker als u uw slaap niet meer nodig hebt.

De betaalde versie van deze slaapapp hebt u voor 29,99 euro per jaar. Daarin krijgt u meer geluidjes om bij in te slapen en wakker te worden. Sleep Cycle analyseert ook uw gesnurk, giet uw slaappatroon in overzichtelijke statistieken en grafieken en geeft tips om uw levensstijl aan te passen om beter te kunnen slapen. Verkrijgbaar in de App Store en de Play Store. Belangrijk: kies de app met een spatie tussen de woorden Sleep en Cycle. Anders krijgt u een andere, minder goede app.

2. SleepScore

SleepScore is vergelijkbaar met Sleep Cycle, maar dan met meer mogelijkheden. Zo veel dat het er op het eerste gezicht te veel lijken. SleepScore is een app die wat tijd vraagt om uit te dokteren hoe hij juist werkt. Zo kunt u per nacht kiezen uit een reeks van maar liefst zeven slaapdoelen, gaande van 'beter slapen' en 'vlugger in slaap vallen' tot 'blijven slapen tot de ochtend'. Gelukkig kunt u ook kiezen om 'later een doel in te stellen'. Per doel geeft SleepScore u ook tips waarmee u aan de slag kunt om dat doel te bereiken. 

SleepScore heeft meer toeters en bellen dan de andere apps. Misschien is dat voor u net een voordeel? Deze app houdt bijvoorbeeld ook meer data bij over uw slaap. De ontwikkelaars deden hun best om u 's morgens zachtjes te wekken. De gratis versie biedt u uw slaapgegevens van de laatste zeven dagen. Voor ongeveer 50 euro per jaar houdt de app uw gegevens langer bij. SleepScore is verkrijgbaar in de App Store en de Play Store

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

3. Sleep as Android

Sleep as Android toont zijn grootste minpunt al meteen in zijn benaming: u kunt deze app alleen op Android gebruiken. Anderzijds kunt u Sleep as Android dan weer combineren met een hele lijst wearables, bijvoorbeeld van de merken Garmin en Tizen. 

Die wearables maken van Sleep as Android een betrouwbare app. Maar dat houdt dan uiteraard weer een extra aankoop in. Voor alle duidelijkheid: u kunt deze slaaptracker ook zonder wearables gebruiken. Hoe ziet Sleep as Android er voor de rest uit? De app houdt uw slaap bij, geeft u gepersonaliseerde slaaptips en analyseert uw gesnurk. We vonden de user interface wat verwarrend op het eerste gezicht. Maar u hebt de app waarschijnlijk vlug onder de knie, bijvoorbeeld al tijdens de gratis testperiode van twee weken. Daarna kunt u maar één dag laten analyseren en krijgt u reclame op u afgevuurd. Dat vermijdt u met een eenmalige kost van 9,99 euro. 

4. Pillow

Hebt u een Apple Watch? Dan is Pillow wellicht de aangewezen slaapapp voor u. Als u alleen een iPhone hebt, is Pillow trouwens ook een aanrader. Tenzij u geen zin hebt om 's nachts uw smartphone naast uw kussen te leggen. Deze app heet niet voor niets Pillow.

Pillow is net als Sleep Cycle heel intuïtief qua gebruik. Nog een troef: 's morgens vraagt de app u hoe u zich voelt. Zo zoekt Pillow naar het soort slaap waarbij u zich het beste voelt. Voor 29,99 euro per jaar hebt u ook recht op extra's: gepersonaliseerde slaaptips, een powernapfunctie en gedetailleerde analyses van uw slaappatroon. 

Gerelateerde artikels

Over Ingrid, adviseur bij Dorsoo Ingrid houdt van de natuur. Ze fietst en wandelt graag in het groen. En als gezondheidscoach is ze ook passioneel bezig met de helende kracht van de natuur in het algemeen. Een verkoudheid, overgevoeligheid, stress? Ingrid weet raad.