De 4 beste slaap apps die uw slaap bijhouden. En meer…

De 4 beste slaap apps die uw slaap bijhouden. En meer…

Nele - Adviseur vrijdag 24 juli 2020 Leestijd: 4 minuten
4

Hoe betrouwbaar zijn slaap apps? Dat is de vraag die slechte slapers zich vaak stellen. Wij kunnen hen geruststellen: de 4 apps die we voor u oplijsten zijn het zeker waard om eens uit te proberen. Belangrijk: verwacht er geen wonderen van. De resultaten zijn uiteraard minder betrouwbaar dan een nacht aan de monitor in een slaapcentrum. Maar deze apps zijn wél in staat uw slaappatroon in kaart te brengen. En ze geven u waardevolle tips om uw slaapgewoontes te verbeteren.

Kritisch zijn? Dat mag.

Iedereen houdt van een goede nachtrust. Maar slaap apps zijn niet geschikt voor iedereen. Is beter slapen voor u een obsessie geworden? Dan blijft u beter ver weg van deze apps. Want – hoewel deze apps jaar na jaar verbeteren – hun resultaten zijn niet altijd even betrouwbaar. Ze verzinken bijvoorbeeld in het niets bij de resultaten die u in een slaapcentrum krijgt. Want zo’n centrum is verbonden aan een ziekenhuis.

Hoe werkt een slaap app?

In een slaapcentrum meten sensoren uw hersenactiviteit, ademhaling en oogbeweging. Dat kan een app uiteraard niét meten. Die gaat vooral af op geluid en beweging. Daaruit leidt de app af of u slaapt, en in welke fase van de slaap u zich bevindt. U begrijpt zelf al dat het resultaat gewoon niet hetzelfde kán zijn. Sommige apps werken met draagbare, mobiele gadgets: de wearables. Er zijn er die uw hartslag kunnen meten. Dat geeft resultaten die iets betrouwbaarder zijn. Maar ook daarin hebben ontwikkelaars nog een hele weg af te leggen … 

Dorsoo blog beste slaap apps

De 4 beste slaap apps om uw slaap te meten

1. Sleep Cycle

Met Sleep Cycle krijgt u een beter zicht op uw slaappatroon. De gratis versie zet uw slaaptendenzen om in begrijpelijke analyses. Deze app bevat ook een paar geluidjes waarbij u makkelijker indommelt, en een reeks alarmsignalen. Dat alarm hoeft u niet zelf te zetten. Want Sleep Cycle houdt bij wanneer u in de laatste fase van uw slaap komt. En maakt u pas wakker wanneer u uw slaap niet meer nodig hebt.

De betalende versie van deze slaap app hebt u voor 29,99 euro per jaar. Daarin krijgt u meer geluidjes om bij in te slapen en wakker te worden. Sleep Cycle analyseert ook uw gesnurk, giet uw slaappatroon in overzichtelijke statistieken en grafieken, en geeft tips om uw levensstijl aan te passen om beter te kunnen slapen. Verkrijgbaar in de App Store en de Play Store. Belangrijk: kies de app met een spatie tussen de woorden Sleep en Cycle. Anders krijgt u een andere, minder goede app.

2. SleepScore

SleepScore is vergelijkbaar met Sleep Cycle, maar dan met meer mogelijkheden. Zo veel, dat het er op het eerste gezicht té veel lijken. SleepScore is een app die wat tijd vraagt om uit te dokteren hoe hij juist werkt. Zo kunt u per nacht kiezen uit een reeks van maar liefst zeven slaapdoelen, gaande van ‘beter slapen’ over ‘sneller in slaap vallen’ tot ‘blijven slapen tot de ochtend’. Gelukkig kunt u ook kiezen om ‘later een doel in te stellen’. Per doel geeft SleepScore u ook tips waarmee u aan de slag kan om dit doel te bereiken. 

SleepScore heeft meer toeters en bellen dan de andere apps. Misschien is dat voor u net een voordeel? Deze app houdt bijvoorbeeld ook meer data bij over uw slaap. En de ontwikkelaars deden hun best om u ’s morgens zachtjes te wekken. De gratis versie biedt u uw slaapgegevens van de laatste zeven dagen. Voor ongeveer 50 euro per jaar houdt de app uw gegevens langer bij. SleepScore is verkrijgbaar in de App Store en de Play Store

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

3. Sleep as Android

Sleep as Android toont zijn grootste minpunt al meteen in zijn benaming: u kunt deze app alleen gebruiken op Android. Maar anderzijds kunt u Sleep as Android dan weer combineren met een hele lijst wearables, bijvoorbeeld van de merken Garmin en Tizen. 

Die wearables maken van Sleep as Android een betrouwbare app. Maar dat houdt dan uiteraard weer een extra aankoop in. Voor alle duidelijkheid: u kunt deze slaap tracker ook zonder wearables gebruiken. Hoe ziet Sleep as Android er voor de rest uit? De app houdt uw slaap bij, geeft u gepersonaliseerde slaaptips en analyseert uw gesnurk. Wij vonden de user interface wat verwarrend, op het eerste gezicht. Maar u heeft de app waarschijnlijk snel onder de knie, bijvoorbeeld al tijdens de gratis testperiode van twee weken. Daarna kunt u maar één dag laten analyseren, en krijgt u reclame op u afgestuurd. Dat vermijdt u met een eenmalige kost van 9,99 euro. 

4. Pillow

Hebt u een Apple Watch? Dan is Pillow wellicht de aangewezen slaap app voor u. Wanneer u alleen een iPhone hebt, is Pillow trouwens ook een aanrader. Tenzij u geen zin hebt om ’s nachts uw smartphone naast uw kussen te leggen. Deze app heet niet voor niets Pillow.

Pillow is net als Sleep Cycle heel intuïtief qua gebruik. Nog een troef: ’s morgens vraagt de app u hoe u zich voelt. Zo zoekt Pillow naar het soort slaap waarbij u zich het beste voelt. Voor 29,99 euro per jaar heeft u ook recht op extra’s: gepersonaliseerde slaaptips, een power nap-functie en gedetailleerde analyses van uw slaappatroon. 

Gerelateerde artikels

Over Nele, adviseur bij Dorsoo Wie droomt van een goede slaap zonder rugpijn, is bij Nele aan het juiste adres. Daarnaast is ze – als webmaster en hulp achter de schermen – actief bij de Eye Hope Foundation. Deze vrijwilligersorganisatie speurt mee naar een behandeling of medicijn tegen het syndroom van Wolfram, een zeldzame genetische aandoening.