De biologische tijden van onze organen - Dorsoo

De biologische tijden van onze organen

Ingrid - Adviseur donderdag 5 oktober 2017 Leestijd: 2 minuten

In de traditionele Chinese geneeskunde spreekt men over ‘biologische orgaantijden’. Volgens de oosterse geneeskunde heeft ieder orgaan een maximale oplaadtijd. Een oplaadtijd is een soort biologische klok: om de 24 uur wordt het orgaan weer volledig herladen met energie. De westerse geneeskunde staat (nog) niet achter deze stelling.

Het herladen van een orgaan?

Chinese artsen vergelijken de werking van de organen met de werking van een accu die langzaam leeg loopt en na 24 uur weer opgeladen wordt in de maximale oplaadtijd. Onvoldoende oplaadtijd zorgt voor onvoldoende rust en herstel in het orgaan.

Wat is het belang hiervan?

Het kan belangrijk zijn om de biologische tijden van één of meerdere organen te kennen om na te gaan waarom iemand ’s nachts vaak wakker wordt rond hetzelfde tijdstip. Dit kan een indicatie zijn om aandacht te besteden aan de organen die dan hun maximale oplaadtijd bereikt dienen te hebben. Volgens de Chinese geneeskunde zal het slecht functioneren van die organen ons wakker maken. Verder medisch onderzoek kan nuttig zijn als dit belastend wordt en de nachtrust verstoort.

Onze klok onder de loep: de maximale oplaadtijd van de organen en hun uur

0u: het uur van de galblaas. Deze tijd is belangrijk voor de afbraak van vetten die via de voeding in het lichaam terechtkomen en daarna door de darm worden opgenomen. Vlak voor het slapen vetrijke voeding eten, zorgt ervoor dat we minder goed kunnen slapen.

1u: de orgaantijd van de lever. Deze tijd is belangrijk voor de metabole functie, voor de detoxificatie en voor de hormoonafbraak.

3u-5u: de orgaantijd van onze longen. Mensen met astma of hartinsufficiëntie worden vaak wakker op dit tijdstip. Tussen 4u en 5u wordt de bloeddruk hoger.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

5u-7u: de dikke darmen zijn het actiefst. De optimale ontlastingstijd ligt normaal rond 7u.

Een goed ontbijt is aangewezen rond 8u. De maag is dan maximaal geladen en het begin van de verteringsprocessen voor de rest van de dag kan starten.

10u: de pancreas en de milt. Dit is de beste tijd voor operaties, therapieën en werk.

11-13u: de tijd van het hart. Rond dit tijdstip gebeuren de meeste hartaanvallen en is enige rust aangewezen bij zieke of oudere mensen.

15u: de orgaantijd van de dunne darm. Een middagdutje wordt aangeraden en kan deugd doen omdat er veel bloed is in en rond de darmen, waardoor we minder energie hebben.

17u-19u: de tijd van de blaas, de nieren en de bijnieren, met verhoogde urineafscheiding.

De biologische orgaantijden zijn belangrijk voor oosterse artsen en alternatieve therapeuten. Voor de traditionele Chinese geneeskunde is dit dus een belangrijke pijler om een goede diagnose te kunnen stellen. Deze wijsheid bestaat ongeveer 7000 jaar.

Gerelateerde artikels

Over Ingrid, adviseur bij Dorsoo Ingrid houdt van de natuur. Ze fietst en wandelt graag in het groen. En als gezondheidscoach en Bach-consulent is ze ook passioneel bezig met de helende kracht van de natuur in het algemeen en van Bachbloesems in het bijzonder. Een verkoudheid, overgevoeligheid, stress? Ingrid weet raad.