Energiedranken zijn nefast voor uw slaap en gezondheid

Ingrid - Dorsoo Adviseur
Ingrid - Adviseur woensdag 2 januari 2019 Leestijd: 2 minuten

Tegenwoordig komt het gevaar van energiedranken steeds meer in het nieuws. Onlangs vroegen kinderartsen zelfs om de verkoop van energiedrank aan kinderen te verbieden. Deze populaire drankjes zitten vol suikers en zijn erg ongezond. Welke effecten kunnen energiedranken hebben op uw gezondheid en slaap?

Vrij te koop

Energiedrankjes komen in verschillende varianten voor. De klassieker is natuurlijk Red Bull, maar onder kinderen en jongeren zijn goedkope varianten als Bullit en Highway Energy veel populairder. En in zekere zin kunnen we ons zelfs afvragen of ook het overmatig gebruik van cola onder deze noemer geplaatst kan worden. Het probleem met  energiedrankjes is dat ze vrij te koop zijn in de supermarkt en in veel drankautomaten.

Ongezond

Uit onderzoek blijkt dat energiedranken niet gezond zijn. Vaak zitten ze naast suiker en cafeïne ook nog eens vol met aspartaam en andere E-nummers. Ze geven direct een mentaal oppeppend gevoel door de hoge dosering aan cafeïne, suikers en taurine. Al deze stoffen zorgen voor een stimulans. Het hart gaat sneller pompen, waardoor u lichamelijk alerter bent.

In de meeste blikjes energiedrank zit ongeveer 80 milligram cafeïne. Dat is evenveel als in een gemiddeld kopje filterkoffie en ongeveer 4 keer zoveel als in 200 milliliter cola.

Wat zijn de gevolgen van het (overmatig) gebruik van energiedranken?

Bij meer dan 2 energiedrankjes per dag spreken we over overmatig gebruik. Dit zijn de mogelijke gevolgen:

  • Een veel te hoge dosis suiker. Energiedranken bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter, wat gelijk staat aan 2 tot 4 suikerklontjes. Door dit hoge suikergehalte zijn ze ongeschikt als sportdrank. Suiker vertraagt namelijk de vochtopname in de darm. Energiedranken bevatten ook veel calorieën. En als men teveel kcal per dag binnenkrijgt, zorgt dit ervoor dat men aankomt.
  • Slapeloosheid. Wanneer u teveel energiedrankjes drinkt, loopt u het risico om moeilijk in slaap te vallen ’s nachts of zelfs helemaal niet te kunnen slapen. U slaapt ook minder diep. Daarom wordt afgeraden om energiedranken te drinken na de middag.
  • Energiedranken drogen het lichaam uit. Als u energiedrank drinkt, drink dan ook altijd voldoende water. Zeker bij warm weer, bij extreme inspanning of in combinatie met alcohol.
  • Energiedrank kan, vooral bij kinderen en ouderen, aanleiding geven tot hartritmestoornissen. Dat is ook het geval bij jongeren die dit drinken in combinatie met alcohol.
  • Energiedrank kan verslavend werken, aangezien mensen een behoefte ontwikkelen voor de stimulerende stoffen erin.

Onze tip

Beperk het gebruik van energiedranken tot maximaal 1 drankje per dag.

Gerelateerde artikels

Ingrid - Dorsoo Adviseur
Over Ingrid, Adviseur bij Dorsoo

Ingrid houdt van de natuur. Ze fietst en wandelt graag in het groen. En als gezondheidscoach en Bach-consulent is ze ook passioneel bezig met de helende kracht van de natuur in het algemeen en van Bachbloesems in het bijzonder. Een verkoudheid, overgevoeligheid, stress? Ingrid weet raad.