Frank Vercauteren [Interview]

Frank Vercauteren [Interview]

Paul - Zaakvoerder Leestijd: 3 minuten
3

“Als er één grote evolutie geweest is binnen het sporten, is het dat u buiten de training moet zorgen voor de nodige recuperatie. Slapen is dus zowel op lichamelijk als op mentaal vlak zeer belangrijk. Men zegt vaak dat een mens in zijn leven ongeveer 24 jaar in bed doorbrengt. Kiezen voor een goede matras of een goed bed is dus zeker geen luxe maar een noodzaak.”

Frank Vercauteren: "Als er één grote evolutie is geweest binnen het sporten, dan is het de nood aan recuperatie."

“Bij topsport wordt heel veel belang gehecht aan het preventieve: blessures voorkomen. Daar kan een goede slaap of een goed bed al een groot deel van uitmaken. Preventieve acties naar rug en nek toe kunnen relationeel en professioneel heel veel helpen en grotere problemen vermijden.”

Frank Vercauteren - Dorsoo

"Kwalitatief slapen en opstaan zonder pijn aan nek en rug laten een optimale concentratie toe zonder verspreiding naar externe fysieke en mentale lasten. Zowel voor een topsporter als voor een doorsnee mens is dat altijd mooi meegenomen.”

“Dankzij Dorsoo slaap ik goed. Ik voel mij uitgerust en fris. Dag na dag kan ik terug aan de slag.”

“Slapen is een groot deel van ons leven, dus een belangrijk deel; zeker als u naar de kwantiteit kijkt. Vroeger was het trainen en trainen; nu is het gericht trainen, en meer belang hechten aan recuperatie dan vroeger. Sommigen recupereren vlug, anderen hebben meer tijd nodig. Maar er wordt weinig tijd gegund dus hangt er ook veel af van de kwaliteit van het herstel en de noodzakelijke tijd die men nodig heeft om weer optimaal te kunnen functioneren en vooral presteren. Evenwicht tussen arbeid en rust is een van de werkpunten bij vele trainers en begeleiders van topsporters.”

Niet denken = vlugger recupereren

"Tussen de wedstrijden maar ook tussen twee trainingen kan rusten en slapen een welgekomen factor zijn voor atleten, dat om de volgende training optimaal te kunnen voorbereiden. Ook een verantwoordelijke moet trouwens fris, scherp en maximaal geconcentreerd aan de aftrap verschijnen. Kwaliteit boven kwantiteit, of eerder beide samen, om een nog beter rendement te bekomen.

U kunt het lichamelijk bekijken maar ook mentaal: goed slapen is fysieke rust maar goed slapen is ook mentaal ontspannen en dat is heel belangrijk voor een topsporter, want dan denkt u niet en als u niet denkt of geen stress hebt, dan recupereert u optimaal en veel vlugger. Het gevoel alleen al geeft u vleugels en over vermoeidheid wordt dan overgegaan. Slapen is 'niet denken'. Als u wakker wordt, kan dat denken een negatieve invloed hebben op uw fysieke en mentale recuperatie, dus is de kwaliteit van de slaap van heel groot belang."

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

"Een deel van de prestaties berust op mentale voorbereiding, kwaliteit, scherpte en concentratie en dat kan niet of toch niet optimaal in een vermoeid lichaam. Stress, fysieke en mentale belasting en fysieke vermoeidheid hebben verlies van concentratie en prestatie tot gevolg. Geen of geen maximale recuperatie betekent een accumulatie van inspanningen die kan leiden tot matige of slechte prestaties en onvoldoende rendement, later zelfs tot blessures en dat betekent verlies op allerlei vlakken voor de topsporter.

Preventie is dus ook een gewonnen zaak voor de financiële kant, want een hoger of constant rendement betekent een goede zaak voor de clubs die dan altijd kunnen beschikken over hun werknemers, en dat in optimale omstandigheden. Hoe erg en kostelijk is het niet voor een club om een topper zwaar te moeten betalen als hij gekwetst is of slechts in staat is een deel van zijn capaciteiten te gebruiken.

Gezien het reizen en de verschillende locaties moet de topsporter zich ook aanpassen aan andere omstandigheden om te slapen, omstandigheden die de kwaliteit en ook de prestatie kunnen doen dalen. Maar niemand zal blijven stilstaan bij het feit dat er veel andere slaapgelegenheden zijn en dat dat voor de topsporter niet aanzien wordt als een excuus.

Ook bij voetbal zoekt men meer en meer naar een individuele begeleiding, aangepast aan de individuele noden, noden die voor iedereen verschillend zijn en die de nodige kwaliteit en creativiteit vragen om met verschillende individuen en mensen toch een team te vormen dat optimaal presteert. Buiten de menselijke parameters zijn er talrijke andere aspecten die de ketting vervolledigen en deel uitmaken van de voorbereiding op een optimale prestatie.”

Over Paul, zaakvoerder bij Dorsoo Paul kreeg de drang om dingen te verbeteren en te innoveren met de paplepel ingegoten. Zijn ingenieursstudies scherpten die innovatiedrang nog verder aan. Hij geniet er intens van om samen met anderen – familie, vrienden en collega’s – te evolueren richting één groter doel.