Gekke dingen die mensen doen tijdens hun slaap - Dorsoo

Gekke dingen die mensen doen tijdens hun slaap

Ingrid - Adviseur woensdag 4 november 2015 Leestijd: 2 minuten
2

De meeste mensen hebben geen besef van wat ze allemaal tijdens hun slaap doen. Als we dat wel weten, komt dat omdat onze bedpartner ons daarop attent heeft gemaakt: ‘Wat heb je liggen snurken vannacht.’ In Amerika onderzocht een studie (van het Washington Twinship Center For Sleep) welke extreme activiteiten mensen kunnen doen tijdens hun slaap. We kunnen het zo gek niet bedenken of het bestaat. En misschien doen wij het ook wel ‘onbewust’ tijdens onze slaap.

Gekke dingen doen tijdens de slaap

Miljoenen mensen in de hele wereld doen gekke dingen tijdens hun slaap. Ze spreken tijdens de slaap, doen aan slaapwandelen en kunnen zelfs seks hebben tijdens de slaap. Ongeveer 10 tot 15% van ons heeft zelfs ooit eens geslaapwandeld. Op zich allemaal redelijk onschuldig. Maar soms gaat het veel verder dan dat.

Dokter Verma, een slaapspecialist die meewerkte aan het onderzoek, heeft het over gevaarlijke toestanden die kunnen optreden tijdens de slaap. Er zijn mensen die op de vuist gaan met hun bedpartner of zelfs tijdens de slaap even een ritje met de wagen gaan maken. Een Britse acteur, recent vrijgesproken van verkrachting, lijdt aan een extreme vorm van gedragsstoornissen tijdens de slaap: het ‘onbewust’ verkrachten tijdens de slaap. De medische term is sexsomnia en ondertussen is het erkend als een ziekte. Een ander extreem voorbeeld is binge-eating tijdens de nacht. Hier gaat men slaapeten. Mensen die dit doen, staan ’s nachts op en wandelen onbewust naar de keuken om zich vol te proppen met voedsel. Deze aandoening komt bij ongeveer 1% van de bevolking voor en is een eetstoornis die vaak over het hoofd wordt gezien.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Gekke dingen doen tijdens de slaap kan optreden als delen van de hersenen slapen en andere delen – die verantwoordelijk zijn voor de lichamelijke activiteiten – niet slapen. Tijdens het dromen is het dan mogelijk om je dromen uit te beelden en te bewegen. Stress zou een zeer grote invloed hebben, net als het gebruik van alcohol en bepaalde medicatie. Kinderen hebben een groter risico om te gaan slaapwandelen. Meestal is dit onschuldig en groeien ze er overheen. Volwassenen daarentegen kunnen door deze aandoening chronisch slaaptekort krijgen. Beide groepen lopen echter het risico om gewond te raken.

Wat te doen? Wakker maken of niet?

Als je merkt dat een gezinslid actief is tijdens zijn slaap, kun je hem gewoon voorzichtig weer naar bed loodsen. Vaak hoeft dit niet en zal hij of zij zelf weer in bed gaan liggen. Als je iemand die fysiek actief is tijdens zijn slaap wakker maakt, kan hij of zij van streek raken en daardoor moeilijk opnieuw in slaap vallen. Als het om een gevaarlijke situatie gaat, moet je direct of preventief veiligheidsmaatregelen nemen. Houd daarom deuren en ramen gesloten, vooral als je in een flat of op een etage woont. Bij deze slaapstoornissen is het belangrijkste aspect dus: de patiënt en zijn omgeving beschermen tegen letsels. Een arts kan helpen door specifieke medicatie voor te schrijven om de spieren tijdens de slaap meer te relaxeren.

Gerelateerde artikels

Over Ingrid, adviseur bij Dorsoo Ingrid houdt van de natuur. Ze fietst en wandelt graag in het groen. En als gezondheidscoach is ze ook passioneel bezig met de helende kracht van de natuur in het algemeen. Een verkoudheid, overgevoeligheid, stress? Ingrid weet raad.