Het belang van slaap bij griep - Dorsoo

Het belang van slaap bij griep

Sylvie - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

Slapen als we ziek zijn, is heel belangrijk. Het helpt ons om vlugger te herstellen of om op zijn minst niet zieker te worden. Lees er alles over in dit artikel. 

Bijna niemand ontsnapt aan de grillige winterperiode. De verkoudheden zijn goedkoop en worden gemakkelijk overgedragen doordat we meer binnen blijven. Kleine kinderen komen met virussen thuis waartegen ook een volwassen persoon niet bestand is. De jaarlijkse griep zorgt ervoor dat we ons moe en uitgeput kunnen voelen. Ondanks het aangeboden griepvaccin ontsnappen we toch niet altijd aan die vervelende griep.

We worden uiteraard het liefst zo vlug mogelijk beter. Goed uitslapen is een weldaad voor het lichaam als we ons niet op en top voelen door ziekte.

Belang van slaap bij ziekte

Bij een verminderde immuniteit en griep raden de dokters aan om in bed te blijven en extra te rusten. Met een warm deken op de bank rustig een boek lezen, mag ons zeker geen schuldgevoel geven. Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen.

Dorsoo blog belang van slaap bij griep

Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak opnieuw onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is. Doordat het lichaam rust, kunnen alle energie en zuurstof naar de spieren en organen gevoerd worden. Het lichaam herstelt zich tijdens de slaap door een natuurlijk groeihormoon dat vrijkomt in rust.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Slaap versterkt de immuniteit

Slaap verbetert onze immuniteit tegen ziektekiemen. Tijdens het slapen worden er meer witte bloedcellen en antilichamen aangemaakt om virussen te bestrijden. Bij onvoldoende slaap bent u vatbaarder voor griep en verkoudheden.

Als we ziek zijn, is het moeilijker om comfortabel te slapen door allerlei ongemakken. We hebben het vlug warm, kort daarna soms koud, we ervaren spierpijn, zweten meer ... Heel vervelend is een verstopte neus om goed door te kunnen slapen. Vraag eventueel raad aan een huisarts over hoe u uw comfort kunt verhogen om het maximale uit uw nachtrust te halen.

Een ergonomisch slaapsysteem of matras helpt om meer uit uw nachtrust te halen. Het draagt bij aan een rustigere, intensere slaap. De uren in bed zijn belangrijk bij ziekte, maar de kwaliteit van die uren is dat evenzeer.

Bij ziekte is warme, comfortabele kledij aan te raden. Drink genoeg water. Drink warme dranken zoals kruidenthee en warme melk tegen keelpijn. Vermijd te veel koffie of zwarte thee, want u wilt goed kunnen slapen. Eet genoeg groenten en fruit voor de vitaminen.

Paracetamol laatt koorts dalen en vermindert eventuele pijnen. Gebruik medicatie altijd in overleg met een huisarts. 

Extra tips bij ziekte

  • Verlucht het huis en de slaapkamer voldoende.
  • Was het bedlinnen wekelijks op 60 °C.
  • Drink voldoende water.
  • Ga vroeg slapen.
  • Draag warme kleren.
  • Zet uw gsm uit en gun uzelf rust.
  • Ga eenmaal per dag naar buiten voor wat frisse lucht.
  • Gebruik een warmtekussen bij spierpijn en om beter in te slapen.
  • Neem de tijd om uit te zieken voor u weer gaat werken.

Gerelateerde artikels

Over Sylvie, adviseur bij Dorsoo Sylvie helpt u met plezier bij het vinden van de ideale oplossing voor een pijnvrije nachtrust. Met haar aanstekelijke glimlach luistert ze aandachtig naar elke klant en gebruikt ze haar expertise om samen de perfecte slaapomgeving te realiseren.