Huishouden en klussen voor mensen met rugaandoeningen - Dorsoo

Huishouden en klussen voor mensen met rugaandoeningen

Jan - Manueel therapeut donderdag 30 juli 2015 Leestijd: 2 minuten

Dagelijks hebt u huishoudelijke taken en klusjes te doen. Deze zijn niet altijd even aangenaam. Als u al last hebt van rugklachten, kan elke extra inspanning de pijn verergeren. Maar sommige taken moet u nu eenmaal doen en het vermijden van inspanningen die uw rug belasten, is geen oplossing.

Rugpijn wordt veroorzaakt door overbelasting, draaiende en bruuske bewegingen. Als u zich uitrekt om bijvoorbeeld een hoog raam te poetsen of om de bovenste plank van een kast af te stoffen, dan worden de spieren rondom uw rug en bekken extra belast. Dit gaat gepaard met rugklachten en kleine spierscheuren. Rust wordt aangeraden na overbelasting en bij pijn. Maar dit helpt niet op lange termijn. De rugklachten keren immers terug. Huishouden en klussen dienen niet gepaard te gaan met rugklachten. Integendeel, een correcte houding kan deze taken juist zoveel aangenamer maken. Ook voor mensen met rugklachten.

Tips voor een correcte houding

Spaar uw rug door meer de benen te gebruiken en te zorgen voor een rechte houding van de wervelkolom. Buig door de benen als u iets opraapt. Als u iets draagt, houdt u het voorwerp zo dicht mogelijk tegen de romp. Te zware voorwerpen verplaatst u het best op wielen of u verdeelt het gewicht als dat mogelijk is. Een zware doos kunt u bijvoorbeeld vervangen door twee lichtere dozen. Ga hurkend zitten om op lage hoogte te werken. Om uw droogkast leeg te halen bijvoorbeeld of om een loszittend deurtje vast te schroeven.

Werkt u op tafelhoogte, zoek dan steun door met beide heupen te leunen tegen de rand van de tafel waarop uw materiaal staat. Is de tafel echter te laag waardoor u meer met de bovenbenen tegen de tafel aanleunt, neem dan een krukje om op te zitten. Deze tip kan u gebruiken voor de afwas of de strijk. Voor het poetsen en afstoffen, plaatst u de objecten zodanig dat u er ook bij kan. Als iets toch te hoog is, neem dan een trapje of een stoel. Vermijd dat u zich moet uitrekken en voorkom zo spierscheuren. Deze tip kan u ook gebruiken voor het poetsen van uw ramen.

Gebruik hulpmiddelen. Langere stelen voor het dweilen of stofzuigen zorgen ervoor dat u niet voorover hoeft te buigen. Eventueel kan u gebruik maken van een hoge kruk en al zittend strijken of ander werk doen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Huishouden en klussen met rugpijn

Begin alle inspanningen met een goede opwarming. Ga een eindje wandelen, draai met de armen voorwaarts en achterwaarts. Ga rechtop staan en spreid de benen. Strek u uit door de armen en handen hoog in de lucht te steken. Herhaal dit tien keer. Hierna bent u klaar om het huishouden te doen of te klussen.

Hebt u al last van rugklachten, let dan extra op uw houding en zorg voor een rechte rug. Probeer niet langer dan tien minuten eenzelfde houding aan te nemen. Span ook af en toe de buik- en bilspieren tezelfdertijd goed aan. Dit doet u door de buik in te trekken en dit twintig seconden aan te houden. Billen knijpt u tegen elkaar en u doet een lichte bekkenkanteling voorwaarts. Deze oefening kantelt het bekken en neemt de druk van de wervelkolom op het bekken af. Vermijd zeker draaiende bewegingen in de rug en gebruik de beenspieren om de rug te ontlasten.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.