Lage rugpijn kan veroorzaakt worden door darmklachten - Dorsoo

Lage rugpijn kan veroorzaakt worden door darmklachten

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 3 minuten
3

Last van de onderrug kan gerelateerd zijn aan darmklachten of pijnlijke en opgezwollen darmen. Rugpijn en stekende of zeurende pijn in de buik kunnen bijvoorbeeld te wijten zijn aan opgezette darmen en winderigheid.

De buik kan door allerlei redenen ongemakkelijk aanvoelen en meteen ook rugklachten veroorzaken. Omgekeerd kunnen rugklachten ook buikpijn veroorzaken. De bezenuwing van beide regio’s loopt allebei lumbaal (via het lage deel van de wervelkolom). Daardoor beïnvloeden ze elkaar sterk.

Rugpijn door het prikkelbare darmsyndroom

Een veelvoorkomende klacht en diagnose is spastisch colon of prikkelbare darm, een syndroom dat meer bij vrouwen voorkomt, ook tijdens de menstruatiecyclus. Wanneer je buikpijn krijgt en een opgeblazen gevoel hebt, dan is het mogelijk dat je lijdt aan het PDS of prikkelbaar darmsyndroom. Een van de symptomen hiervan is een erg pijnlijke onderrug.

Pijn in de onderbuik en de lage rug kan je op verschillende manieren krijgen. Afhankelijk van de kwaal kan je de pijn in een specifiek deel van de buik voelen, bijvoorbeeld onderaan. Soms kan de hele buik pijn doen met een pijnlijk gevoel in de flanken en de onderrug of in de onderrug en het bekken. Dit betekent niet altijd dat het ernstig is. Bij veel vrouwen komt dit periodiek voor. Een warme kruik en pijnstillers zijn nog altijd de beste remedies. Bij hevige pijn dien je wel meteen een huisarts te contacteren.

Hoe werken de darmen?

De darmen behoren tot het spijsverteringsstelsel en lopen van de maag tot de anus. De meeste voedingsstoffen worden opgenomen in de darmen. De darmen zijn enkele meters lang. Gemiddeld is de dunne darm 6 meter en de dikke darm anderhalve meter lang. Via peristaltische bewegingen (druk- en kneedbewegingen) zorgt de dunne darm voor het transport van onverteerbaar voedsel naar de dikke darm. In de dikke darm wordt dit voedsel verwerkt en treden er talrijke rottings- en gistingsprocessen op. Darmklachten spelen zich dan ook dikwijls hier af, zoals het geval is bij flatulentie of winderigheid.

Lage rugpijn & darmklachten

In de meeste gevallen is de oorzaak van darmklachten een verkeerde levensstijl, zoals te weinig bewegen en roken. Ook een voeding met veel vet en weinig vezels kan zorgen voor diarree of verstoppingen. Om darmproblemen te voorkomen of te verminderen, is het aangeraden om te zorgen voor een vezelrijke voeding (bijv. bruin brood, volkoren pasta, noten).

Vezels zijn onderdelen van plantaardige voedingsmiddelen die je dunne darm niet kan verteren of opnemen. Ze gaan onverteerd naar de dikke darm. Door een tekort aan vezels in de voeding blijven er in de darm dus weinig onverteerbare bestanddelen over. Het ontbreken van een goede vulling en de prikkelende werking van de voedingsvezels zorgt ervoor dat de darmen onvoldoende gestimuleerd worden. Dit is nefast voor een goede vertering van de voeding. Bovendien wordt er te weinig vocht aangetrokken, waardoor er harde ontlasting kan ontstaan en de stoelgang moeilijk wordt.  

De darmen liggen ventraal (aan de voorkant) van de wervelkolom en kunnen een druk uitoefenen op de wervels. Een aandoening die dus druk op het ruggenmerg veroorzaakt, kan lage rugpijn veroorzaken die gepaard kan gaan met darmproblemen en problemen bij het controleren van de blaas. 

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Tips om darmklachten te voorkomen of te verminderen

  • Zorg voor een regelmatig eetpatroon: gebruik minimaal drie maaltijden verspreid over de dag en maximaal drie tot vier tussendoortjes.
  • Neem rustig de tijd om te eten en kauw goed.  
  • Zorg ervoor dat je voeding voldoende vezels bevat (30 tot 40 gram per dag).
  • Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.
  • Ga tijdig naar het toilet, neem desnoods een vast tijdstip om rustig naar het toilet te gaan.
  • Gebruik geen laxeermiddelen zonder toestemming van de arts.
  • Beweeg voldoende en ook frequent.

Overgewicht

Buikklachten en een slechte vertering kunnen ook het gevolg zijn van obesitas. Overgewicht zorgt voor meer ontstekingsreacties in de dikke darm en voor meer kans op chronische buikklachten. Door een teveel aan gewicht is de druk op de lumbale wervels en de lage rugspieren groter wat tot meer rugpijn kan leiden. Dit laatste staat los van de darmproblematiek die rugklachten veroorzaakt, maar is toch om niet uit het oog te verliezen.

Buikpijn en rugklachten zijn dus niet altijd redenen om te panikeren. Overschakelen naar een gezonde levensstijl met veel beweging en een vezelrijke voeding kan in veel gevallen de klachten verhelpen.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.