Vermoeidheid en rugpijn bij nierproblemen

Vermoeidheid en rugpijn bij nierproblemen

Kris - Kinesitherapeut donderdag 7 januari 2021 Leestijd: 3 minuten
3

Uw nieren zijn essentieel bij de afvalhuishouding van uw bloed. Als de nierwerking in de war geraakt, treden er allerlei lichamelijk problemen op: van misselijkheid over rugpijn tot zelfs huidirritatie. In deze blogpost focussen we op twee typische symptomen bij nierproblemen: vermoeidheid en rugpijn. Daarbij kan Dorsoo u helpen. Niet met medicijnen of een diagnose. Wél met een bed op maat, voor een betere nachtrust.

Waarvoor dienen uw nieren?

Uw nieren kunt u gerust beschouwen als uw … permanente afvalverwerker. Wat doen ze juist? Beide nieren filteren dagelijks zo'n 1.750 liter bloed. Ze verwijderen afval en overtollig water. Bovendien regelen ze uw bloeddruk, en stimuleren ze de aanmaak van botten en rode bloedcellen.

Symptomen van nieraandoeningen

Uw nieren bevinden zich onder het middenrif, meer naar de wervelkolom toe . Eentje ligt er links, de andere rechts. Omdat uw nieren zo essentieel zijn om uw bloed te filteren, kunnen er ook veel problemen bij optreden. Falende nieren? Dat merkt u vaak meteen.

Vermoedt u dat u een nierprobleem hebt? Ga dan langs bij uw huisarts. Liefst zo snel mogelijk. We geven u hier alvast een lijst van symptomen die mogelijk wijzen op nierproblemen:

 • Rugpijn
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid en sufheid
 • Hoge bloeddruk
 • Krampen in de spieren
 • Jeukende, droge huid
 • Heel weinig kunnen plassen en donkere urine

In deze blog focussen we op twee symptomen: rugpijn en vermoeidheid. Waarom? We weten dat een bed van Dorsoo geen nierspecialist vervangt. Maar onze bedden helpen u wel om uw rugpijn en vermoeidheid te verlichten. 

Dorsoo blog symptomen nieraandoeningen rugpijn vermoeidheid

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Het verschil tussen rugpijn en nierpijn

De nieren bevinden zich onder de ribben, aan de kant van de rug. Daarom wordt nierpijn wel eens verward met rugpijn. Maar er zijn wel degelijk verschillen. We hebben u hierboven al enkele symptomen opgenoemd waaruit u kunt afleiden dat u mogelijk nierproblemen heeft. Hoe onderscheidt u nu nierpijn van rugpijn? 

Nierpijn Rugpijn
 • Pijn in de onderrug, of aan de zijkant van de rug.
 • Pijn die vooral de kop opsteekt bij een verkeerde beweging.
 • Pijn in de flank, net boven de heup.
 • Pijn in de boven- of onderrug. Die laatste straalt uit naar been en/of bil.
 • De twee voorgaande ongemakken gaan gepaard met pijn bij het plassen.
 • Gevoelloosheid in rug en benen.
 • Zeurende, voortdurende pijn.
 • Pijn die komt in vlagen.

Dorsoo blog verschil nierpijn rugpijn

Vermoeidheid bij nieraandoeningen

Patiënten met nieraandoeningen klagen vaak over vermoeidheid. Dat heeft voor een groot stuk te maken met een functie van de nieren waarover we het nog niet hadden: een hormoonfabriek. Ze produceren bijvoorbeeld het hormoon erytropoëtine, dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van rode bloedlichamen. U kent het waarschijnlijk eerder onder de afkorting EPO. En als u de wielersport een beetje volgt, weet u dat zo’n twintig jaar geleden profwielrenners die EPO gebruikten als doping.

Waarom krijgen nierpatiënten EPO toegediend? Omdat ze dat hormoon minder aanmaken. Daardoor hebben ze minder rode bloedcellen in het bloed. Dat is één van de oorzaken waarom nierpatiënten sneller vermoeid geraken. Welke fenomenen zorgen nog voor vermoeidheid bij nieraandoeningen?

 • Meer afvalstoffen: omdat de nieren minder goed werken, blijven er meer afvalstoffen achter in het bloed. Het lichaam moet harder werken om te blijven functioneren.
 • Ijzertekort/bloedarmoede: bij nierschade neemt het bloed minder vlot ijzer op. Dat ijzer is nodig om rode bloedcellen aan te maken.
 • Vochtophoping: falende nieren slagen er minder in om het zout uit uw lichaam te filteren. Dat vermindert op zijn beurt de afvoer van overtollig water. Over vrijwel het hele lichaam stapelt er zich vocht op. Dat is op zich al vermoeiend. Bovendien nemen ook de longen meer vocht op, waardoor u kortademig wordt.
 • Overgewicht: nieraandoeningen en obesitas, dat is zoals de kip en het ei. De vraag is: wat was er eerst? Wat zeker is: de twee treden vaak samen op. 

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.