Obesitas verhoogt kans op rugklachten - Dorsoo

Obesitas verhoogt kans op rugklachten

Nadja - Adviseur woensdag 26 oktober 2016 Leestijd: 2 minuten
2

Vier op de vijf mensen in België hebben weleens last van rugpijn. Lage rugpijn wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van factoren:

In dit artikel bespreken we de invloed van overgewicht op de gezondheid van de rug. Wist u dat er bij elke 10 kg overgewicht een extra druk komt te staan op de rug en de tussenwervelschijven van maar liefst 40 kg?

Uit een recente studie van de American Obesitas Association blijkt dat mensen met overgewicht of obesitas een grotere kans hebben om rugklachten te ontwikkelen. Om te beginnen, belemmert het overgewicht hen in hun dagelijkse handelingen, waardoor ze vaak minder bewegen. Door onvoldoende te bewegen, worden de spieren zwakker. Sterke spieren beschermen en ontlasten de rug net, wat het risico op rugklachten vermindert.

Het extra gewicht zorgt ook voor een extra belasting op de wervelkolom. Extra gewicht zorgt voor een grotere en ongelijke druk in de wervelkolom en kan zelfs de verschuiving van wervels veroorzaken. Lumbago en hernia's zijn vaak voorkomende rugklachten bij zwaarlijvige mensen. Bij mensen met overgewicht worden ook de tussenwervelschijven of discussen (beschermkussentjes tussen de wervels) zwaarder belast door de verticale druk die toeneemt.

Naarmate iemand ouder wordt, slijten de discussen harder en ontstaan er vlugger pijnklachten, zoals spit of ischias. Aan de andere kant hebben mensen met overgewicht ook meer kans op ontstekingen en reuma. Ontstekingen zorgen voor vochtophopingen rond het gewricht en triggeren de zenuwen. In de rug voelt dat aan als messteken.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Veranderen van levensstijl is zeker verstandig

Bij mensen met obesitas ontstaan de rugklachten meestal niet ineens, maar ontwikkelen ze zich in de loop van de jaren. Zolang het lichaam nog fit en jong is, wordt de wervelkolom beperkt belast. Maar bij het ouder worden verzwakken de spieren, gewrichtsbanden en tussenwervelschijven. Mensen met obesitas moeten dus afvallen voor de gezondheid van de rug.

Ook lichaamsbeweging is essentieel om rugklachten te voorkomen. Een goede combinatie van dieet en sport kan preventief werken, maar ook curatief (genezend). Spierversterkende oefeningen kunnen de rug ook beter beschermen.

Herstel van de rug tijdens de slaap

Behalve een dieet en spierversterkende oefeningen, is de slaap essentieel voor een gezonde rug. Tijdens de nachtrust herstelt het lichaam zich, dus ook de rug en het omliggende weefsel. Mensen met obesitas hebben een hoogkwalitatief slaapsysteem nodig. Als de matras te veel inzakt, zal de rug tijdens de slaap extra belast worden, omdat de natuurlijke kromming niet gerespecteerd wordt. Het Dorsoo Active+ slaapsysteem biedt die ondersteuning en zorgt voor een optimale recuperatie van de rug.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.