Roken en rugpijn - Dorsoo

Roken en rugpijn

Jan - Manueel therapeut woensdag 21 oktober 2015 Leestijd: 1 minuut

Een recent Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat rokers 3 keer zo veel kans hebben om chronische lage rugpijn te ontwikkelen dan niet-rokers.

Gevolgen van roken

Roken zou blijkbaar niet alleen de bloedvaten, het hart en de longen aantasten maar beïnvloedt ook de kwaliteit van de tussenwervelschijven. De wervels en omliggende zenuwen worden hierdoor sneller beschadigd wat resulteert in verhoogde druk, slijtage en pijn. Bovendien werd verhoogde activiteit vastgesteld in het hersengedeelte dat betrokken is bij beloning en verslaving.

Onderzoek naar roken en rugpijn

Volgens het onderzoek heeft dit op zich een invloed op de manier waarop de hersenen reageren op rugpijn. Hierdoor zijn rokers pijngevoeliger. Roken is dus ook ongezond voor de rug. Rugpatiënten voelen zich vaak afhankelijk van dokters. Maar wat het roken betreft, krijg je je eigen verantwoordelijkheid. Dit stukje belasting voor je wervels heb je namelijk zelf in eigen hand.

Gerelateerde artikelen

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.