RSI: nek- en rugklachten veroorzaakt door repeterende bewegingen

Kris - Dorsoo Adviseur
Kris - Kinesitherapeut woensdag 14 september 2016 Leestijd: 2 minuten

RSI staat voor Repetitive Strain Injury en betekent vrij vertaald: letsels door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen. In de moderne geneeskunde spreekt men nu over CANS: Complaints Arm Neck (& Back) Shoulder. Het is een verzamelnaam voor klachten en symptomen die voorkomen in de (boven)rug, de nek- en schouderregio, de armen en de handen. Het is geen ziekte, maar een syndroom dat veroorzaakt wordt door dezelfde repeterende bewegingen uit te voeren, door langdurig statische houdingen aan te nemen of door een combinatie van beide.

RSI en CANS komen in veel beroepen voor en worden ook wel beroepsziekten genoemd. Werkgerelateerde factoren zoals houding kunnen de klachten doen ontstaan, verergeren of in stand houden.

Het begin van RSI, langzaam en chronisch ontstaan van blijvende klachten

De symptomen van RSI, met name gerelateerd aan de nek en de rug, kenmerken zich eerst door pijn en een algemene vermoeidheid of stijfheid in de nek en rug. Ze treden in het begin op na het werk, maar na verloop van tijd ook tijdens het werk. Door te rusten verdwijnen de klachten spontaan. Bij aanhoudende vermoeidheid en pijn, ook na een periode van rust (zoals het weekend), is er echter sprake van RSI of CANS. Het is dan belangrijk om snel de huisarts te raadplegen. Er kunnen dan tintelingen in de ledematen en krachtverlies optreden.

De aanhoudende vermoeidheid kan ook leiden tot futloosheid en chronische vermoeidheid. Als er geen aandacht gegeven wordt aan de klachten, zullen zij verergeren en zullen de klachten ook tijdens de nachtrust aanwezig zijn. Slapeloosheid, insomnia en werkonbekwaamheid zijn het gevolg van een ernstig stadium van RSI en CANS.

Oorzaken

RSI- en CANS-klachten zijn werk- en spanningsgerelateerd. Niet iedereen die tijdens zijn job veel repeterende handelingen uitvoert, krijgt met dit syndroom te maken. Factoren zoals persoonlijkheid (perfectionisme, geen rust nemen), taakverdeling (de afwisseling tussen verschillende taken), werkdruk (wel of geen pauze, stress waardoor een krampachtige houding ontstaat), werkduur (meer dan 4 uur repeterend werk verrichten zonder pauze), werkhouding (aangepaste stoel- of werktafelhoogte), maar ook lichamelijke gesteldheid (conditie) kunnen een rol spelen bij het al dan niet ontwikkelen van RSI en CANS.

Behandeling

RSI en CANS dienen onmiddellijk behandeld te worden met rust en kinesitherapie (pijndempend en spierversterkend). Hoe sneller de klachten worden aangepakt, hoe sneller en beter het herstel. Voor de nek en de rug is daarbij een goede nachtrust essentieel. Een goed bed is een noodzakelijke investering.

Enerzijds is de slaap belangrijk voor het herstel van het lichaam (nek- en rugspieren) en de geest. Anderzijds biedt een goed slaapsysteem zoals dat van Dorsoo tijdens de slaap maximale ondersteuning aan de wervelkolom, waardoor deze tijdens de slaap niet belast wordt en waardoor de tussenwervelschijven ook optimaal kunnen herstellen. Een kinesitherapeut zal ook de volgende aandachtspunten benadrukken: stress en te hoge werkdruk vermijden, regelmatig bewegen en ontspannen, een goede werkhouding aannemen en de werkhouding aanpassen.

Gerelateerde artikels

Kris - Dorsoo Adviseur
Over Kris, Kinesitherapeut bij Dorsoo

Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.