Oorzaken van rugpijn bij ademen

Oorzaken van rugpijn bij ademen

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 4 minuten
4

Rugpijn bij ademen: zie het als een signaal dat u niet zomaar wegwuift. Zeker: het kan goedaardig zijn. Misschien hebt u gewoon te veel gesport. Of te lang in de tuin gewerkt? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Als de pijn een paar dagen blijft duren, is het toch een aanrader om even langs de dokter te gaan.

Of misschien hebt u slechte ademhalingsgewoontes? Chronische ademhalingsstoornissen komen wel vaker voor. En ze kunnen op termijn voor nek-, schouder- en rugpijn zorgen. Uw kinesitherapeut leert u om weer op een goede manier in en uit te ademen. 

Maar rugpijn bij inademen kan tegelijk ook wijzen op een meer ernstige aandoening. In de rug, in de longen, en zelfs aan het hart. 

Hebt u rugpijn wanneer u ademt? Ontdek hier wat dat zou kunnen betekenen.

Even over uw fysieke grens gegaan? 

Met dit artikel willen we u zeker niet de stuipen op het lijf jagen. Doet uw rug pijn wanneer u ademt? Dat hoeft geen probleem te zijn. Misschien hebt u onlangs een zware fysieke inspanning geleverd waarbij u nét over uw grens bent gegaan?

Als beginnend fietser meteen een tochtje van honderd kilometer gedaan, bijvoorbeeld. Of uw tuin in één keer helemaal onder handen genomen, omdat u dacht dat het de hele week ging regenen. Of misschien hebt u – al telewerkend – té lang op die bureaustoel gezeten? 

De kans is groot dat die pijn snel weer verdwijnt. Houdt hij toch meerdere dagen aan? Ga dan zeker langs bij uw huisarts.

Rugpijn bij ademen: het probleem zit in uw rug

Rugpijn bij ademen, het kan – uiteraard – duiden op een aandoening aan de rug. Deze aandoeningen zijn pijnlijk, maar niet levensbedreigend. We geven u de drie meest voorkomende rugproblemen die gepaard gaan met pijn wanneer u inademt.

1. Verrekte tussenribspier

De tussenribspieren bevinden zich – de naam zegt het al – tussen twee aangrenzende ribben. U hebt ze nodig om in- en uit te ademen. Als een of meerdere tussenribspieren overbelast of verrekt zijn, is de kans groot dat u pijn hebt bij het ademen. 

Gelukkig is een verrekte tussenribspier niets waarover u zich ernstige zorgen hoeft te maken. Meestal verdwijnt de pijn alweer na een paar dagen of weken. Dat hangt af van persoon tot persoon.

Dorsoo blog rugpijn bij ademen verrekte tussenribspier

2. Gekneusde of gebroken rib

Ook voor een huisarts is het verschil tussen een gekneusde en een gebroken rib moeilijk te achterhalen. Vaak moet er eerst een bezoekje aan de dienst radiologie worden gebracht.

Wanneer weet u dat de oorzaak van de combinatie ‘rugpijn-moeilijk ademen’ waarschijnlijk bij uw ribben ligt? 

  • U voelt extra veel pijn wanneer u niest of lacht;
  • Het gebied rond de ribben verkleurt door een bloeduitstorting;
  • De spieren rond en tussen de ribben trekken ongecontroleerd samen.

3. Scoliose

Scoliose duidt op een zijwaartse afwijking van de wervelkolom. Die buigt af in de vorm van een C, bij sommigen zelfs in de vorm van een S. Als gevolg van scoliose kunnen wervels en ribben zich verdraaien. En door die verdraaiing worden de longen soms weggedrukt. Vandaar de problemen met de ademhaling. 

Wanneer ontstaat scoliose? Dat gebeurt vaak al bij de geboorte, of tijdens de groeiperiode in de jeugd. Scoliose komt vooral voor bij meisjes. Er bestaan verschillende behandelingen voor, gaande van een brace over kinesitherapie tot een operatie. En uiteraard: ook een goed bed kan helpen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Rugpijn bij ademen: het probleem ligt bij uw longen of uw hart

Als u rugpijn hebt tijdens het ademen, kan de oorzaak ook liggen bij de longen en het hart. Dat klinkt gevaarlijk. Is dat ook zo? Het hangt ervan af. Want misschien veroorzaakt een slechte manier van ademhalen die rugpijn. Chronische ademhalingsstoornissen zijn duidelijk gelinkt aan rugpijn. De kinesitherapeut helpt u om weer zo goed mogelijk te ademen.

De longen of het hart, het zijn vitale lichaamsdelen. Drie van de vier aandoeningen die we hier oplijsten, zijn dan ook wél levensbedreigend. 

1. Chronische ademhalingsstoornis

Astma, chronische bronchitis, chronische hyperventilatie: het zijn allemaal respiratoire aandoeningen die niet meteen worden gelinkt aan rugpijn. En toch … Mensen met ademhalingsproblemen hebben opvallend vaker rugpijn.

Hoe dat komt? Mensen met een chronische ademhalingsstoornis ademen vaak te hoog. Daarmee overbelasten ze hun borstkas, hun nek en hun schouders. Tegelijk onderbelasten ze hun buik en onderrug. Zo’n disfunctionele ademhaling kan dus voor pijn zorgen over de hele lengte van de rug.

Die pijn komt beangstigend over. Zeker aan de borstkas. Maar een chronische ademhalingsstoornis, daar valt best mee te leven. Een goede kinesitherapeut kan u efficiënte oefeningen aanleren om weer beter te ademen.

2. Longontsteking

Bij een longontsteking zijn de longblaasjes diep in de longen ontstoken. Zij lopen dan vol met vocht, wat de ademhaling bemoeilijkt. Afhankelijk van de ernst van de longontsteking, voelt de patiënt ook pijn aan borst, buik en rug. Andere symptomen: benauwdheid, misselijkheid, koorts en verlies van eetlust.

Bij een bacteriële longontsteking dienen artsen antibiotica toe. Gaat het over een virale infectie? Dan hebben antibiotica geen zin, en schrijft de arts geneesmiddelen voor die het virus aanpakken dat aan de basis ligt van de infectie. Bij ernstige gevallen van longontsteking wordt de patiënt altijd gehospitaliseerd.

Dorsoo blog rugpijn bij ademen hoesten longontsteking

3. Longkanker

Volgens de American Cancer Society kan het een hele tijd duren vooraleer longkanker zich uit in symptomen. Problemen met de ademhaling zijn vaak een eerste signaal: hoesten, heesheid, kortademigheid, frequente infecties van de luchtwegen, …. Bij longkanker ligt/liggen de tumor/tumoren soms dicht bij de ruggengraat. Dat zorgt dan weer voor pijn aan de rug.

4. Hartaanval

Hartchirurgen vergelijken een hartaanval wel eens met een vloedgolf. Er zijn lichte golven, en er zijn levensgevaarlijke tsunami’s. Bij die lichte golven kan het zijn dat u niet eens merkt dat u een hartaanval hebt gehad. Men spreekt dan van een stil infarct. Maar u kunt wel afgaan op de symptomen: pijn en druk op de borst, moeite met ademen, uitstralende pijn naar armen en rug … Wanneer u deze symptomen herkent, is het een goed idee om u te laten onderzoeken door een cardioloog.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.