Schouderpijn bij het slapen - Dorsoo

Schouderpijn na het slapen

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 3 minuten
3

Schouderpijn is nefast voor een goede nachtrust. Iemand kan bijvoorbeeld de slaap niet vatten of wordt uit de diepe slaap gehaald door een zeurende pijn in de schouder. Schouderpijn na het slapen zorgt ervoor dat de slaap als minder goed wordt ervaren bij het ontwaken. In dit artikel bekijken we oplossingen en tips om schouderpijn bij het slapen te verminderen.

Schouderpijn bij de Vlamingen

Het grote slaaponderzoek van Dorsoo in 2023 wees uit dat maar liefst 61 % van de Vlamingen rug-, nek- of schouderklachten heeft. Met 23 % treft schouderpijn bijna een kwart van de Vlamingen

Oorzaken van schouderpijn na het slapen

Schouderblessure of slijtage

De schouder is een complex gewricht. Een blessure kan tot een operatie leiden en het herstel is in de eerste fase pijnlijk. Schouderpijn ontstaat vaak door slijtage van het schoudergewricht of door een ongeval. In bepaalde gevallen wordt de schouder nooit helemaal de oude en zal er pijn blijven optreden bij meer uitgesproken bewegingen, overbelasting of bij het slapen door aanhoudende druk op de schouder. Door een ergonomische nachtrust na te streven, zal schouderpijn na het slapen sterk verminderen of verdwijnen en wordt de slaapkwaliteit gevrijwaard. 

Stress

Mensen onderschatten stress als factor van pijn in de schouders bij het slapen. De stressopbouw kan zo fel zijn dat men niet meer comfortabel kan liggen zonder telkens wakker te worden. De spieren in de bovenrug en schouders zijn verkrampt en ze voelen hard aan. Een oplossing kan zijn om voor het slapen gaan de schouders en nek los te maken door middel van massage of ontspanning te vinden door het toepassen van warmte op de verkrampte spieren. Ontspannen naar bed gaan, zowel mentaal als fysiek, zal de nachtrust fel verbeteren. 

Welke matras bij schouderklachten?

Als u frequent of permanent last heeft van schouderpijn na het slapen, dan is een comfortabele schouderzone in uw matras noodzakelijk. De schouder heeft maar een klein oppervlak. Als een persoon met een schouderblessure, artrose in het schoudergewricht, verkalking of gewoonweg gevoelige schouders op de zij slaapt, ondervindt die vaak dat de druk te groot is om lang te blijven liggen. Een speciaal geprofileerde schouderzone zorgt ervoor dat de druk op de schouder wordt weggenomen. Zowel de Dorsoo ACTIVE+ matras als de COMFORT-matras hebben een speciale schouderzone. 

Dorsoo blog schouderpijn bij het slapen schouderzone matras

Een goed hoofdkussen bij schouderklachten

Om de druk op de schouder te verlagen, is een hoofdkussen dat voor een correcte ondersteuning van nek en hoofd zorgt een tweede stap. Hoe beter het lichaam gedragen wordt over de volledige lengte, hoe beter de druk is verdeeld. Een ergonomisch hoofdkussen dat in hoogte aanpasbaar is, is de beste keuze als het om een correcte ondersteuning van nek en hoofd gaat. Zo bieden wij een ergonomisch traagschuim hoofdkussen en een ergonomisch latex hoofdkussen aan.

Sommige mensen slapen echter niet graag op een voorgevormd hoofdkussen. Zij zijn gebaat met een klassiek hoofdkussen dat goed de nekholte opvult. Let ook hierbij op dat het kussen een goede hoogte heeft. Test het goed uit en voel vooral of de nek bij het liggen gespannen aanvoelt. Zowel klassieke als voorgevormde hoofdkussens zijn verkrijgbaar bij Dorsoo.  

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Hoe slapen na een schouderoperatie?

Slapen op de rug

Kort na een schouderoperatie is slapen op de rug de beste en meestal enige mogelijkheid. De arm mag nog geen beweging hebben en wordt geïmmobiliseerd door het gebruik van een draagdoek, schouderbrace of schouderbandage. Ook een schouderabductiekussen, waarbij de arm kan rusten, is een goede hulp. ‘s Nachts laat men de geopereerde arm rusten op een ondersteuningskussen zodat de schouder optimaal herstelt en u zonder pijn kan slapen.

schouderpijn na het slapen - Dorsoo ondersteuningskussen

Mensen die gewoonlijk niet op de rug slapen, maar dit nu noodgedwongen wel moeten doen, slapen liever op een bed waarbij de rugverstelling omhoog gezet kan worden. Bovendien vermindert dat het snurken, wat dan weer aangenaam is voor de partner. In een latere fase van het herstel kan er terug op de zij worden geslapen, op de schouder die niet geopereerd is.

Moeilijk uit bed na een schouderoperatie?

Soms raakt iemand met schouderklachten moeilijk uit bed, zeker kort na een schouderoperatie. Het zich rechtduwen om uit bed te stappen, is moeilijk met één arm. Buik- en rugspieren worden extra op de proef gesteld. Daarbij kan het zich afduwen met de goede arm toch pijnscheuten in de schouder of het schouderblad veroorzaken.

Een elektrisch verstelbaar bed kan soelaas bieden. De verstelbare ACTIVE+ bedbodem heeft een rugverstelling die bijna verticaal kan staan. De gebruiker kan hierdoor uit het bed draaien zich steunend aan de rugverstelling. De gepatenteerde rugverstelling zorgt daarenboven voor een ergonomisch correcte en aangename beweging tijdens het verstellen.

Dorsoo blog schouderpijn bij het slapen verstelbaar bed

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.