Drie typische probleemzones bij lagerugklachten

Drie typische probleemzones bij lagerugklachten

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 3 minuten
3

Al meer dan 16 jaar krijg ik in de Dorsoo-winkels mensen over de vloer die op zoek zijn naar een slaapoplossing. Veel klanten komen bij ons terecht omdat ze last hebben van lage rugpijn, ook bij het opstaan. Hun rug heeft dus 's nachts geen rust gekregen. Ze zijn niet de enigen die op zoek zijn naar een oplossing, want in onze blog over lage rugpijn in het algemeen kon u al eerder lezen dat uit het slaaponderzoek van Dorsoo blijkt dat maar liefst 45 % van de Vlamingen kampt met pijn in de lage rug.

Als we verder op het probleem ingaan, merk ik heel vaak dat de problemen verband houden met twee spiergroepen: een verkorte of gespannen m. ilio-psoas (heup-lendenspier) en/of een gespannen m. quadratus lumborum (vierzijdige lendenspier) met pijn in de lage rug ter hoogte van het SI-gewricht, vaak in combinatie met heupklachten. Soms is er ook nog een geprikkelde zenuw, de n. ilio-hypogastricus, in het spel. 

In deze blog leg ik uit hoe een slaapsysteem van Dorsoo die zones de nodige ondersteuning kan geven tijdens de slaap. 

Rugklachten veroorzaakt door de m. ilio-psoas

In ruglig is onder andere de ilio-psoas-spier verantwoordelijk voor spanning in de onderrug. Die spier wordt ook de heup-lendenspier genoemd. Het is een grote reflexspier die erom bekend staat dat hij vrij vlug aanspant als er spanning of stress opbouwt in het lichaam. Hoewel de spier eigenlijk aan de voorkant van het lichaam ligt, veroorzaakt hij meestal pijnlijke symptomen in de lage onderrug.

Hoe een Dorsoo-bed de spanning in de onderrug verlicht

Bij de meeste bedden waar het zitvlak onvoldoende in de matras kan zakken, hangen de benen naar onderen en kantelt het bekken voorwaarts. Zeker als de psoas al verkort is, zal die daardoor nog meer onder spanning komen en extra druk in de onderrug veroorzaken.

Bij een Dorsoo-slaapsysteem kan het zitvlak wel wegzakken en krijgt het lichaam tegelijk ondersteuning in de wervelzuil ter hoogte van de onderrug. De benen komen licht opwaarts te liggen – ook al een gunstige positie. 

Daardoor komen de oorsprong en aanhechting van de psoas korter bij elkaar en wordt de rek erop weggenomen tijdens het liggen. Op die manier kan de psoas ontspannen en zal de druk in de onderrug afnemen.

probleemzone spiergroep bij lagerugklachten of lage rugpijn

Lage rugpijn veroorzaakt door de m. quadratus lumborum

De m. quadratus lumborum, ook wel vierzijdige lendenspier, bestaat uit verschillende kleine spieren die zich diep in de onderrug bevinden en zich op vele punten vasthechten: de onderste rib, verschillende plekken langs de wervels van de wervelkolom en de bekkenrand. Hij heeft als functie de wervelkolom te stabiliseren en de romp naar beide kanten te buigen. 

Opwaartse ondersteuning in de taillestreek biedt soelaas

Als de onderrug doorhangt, komen oorsprong en aanhechtingen van de m. quadratus lumborum verder uit elkaar te liggen aan de onderliggende zijde en zal na verloop van uren spanning in die spier optreden. 

De opwaartse ondersteuning van een Dorsoo-slaapsysteem in de taillestreek zorgt ervoor dat de wervels ter hoogte van de lage rug niet kunnen doorzakken. Daardoor blijft de m. quadratus lumborum in een ontspannen positie en wordt hij niet belast tijdens de slaap.

probleemzone spiergroep bij lagerugklachten of lage rugpijn - in zijlig

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

De kwalijke rol van de n.ilio-hypogastricus bij rugklachten

Het derde probleem is een probleem met een zenuw: de n.ilio-hypogastricus. Die vindt zijn oorsprong in de middenrug en heeft drie vertakkingen: naar de lage rug, naar de lies en naar de zijkant achteraan de heup. Hij reguleert de prikkels in die regio en stuurt een groot deel van de onderste buikspieren en dwarse buikspieren aan. Die zijn van groot belang voor uw core stability.  

Als die zenuw geïrriteerd raakt door een voortdurende slechte slaaphouding, kan de patiënt uitstraling of zenuwpijn ervaren tot in de drie genoemde zones.

Door de zone te ondersteunen waarin die zenuw zijn oorsprong heeft – ergens ter hoogte van de wervels van de borstzone (T10, T11 of T12) of zelfs de onderrug (L1) – kan irritatie ervan vermeden worden.

probleemzone zenuw bij lagerugklachten of lage rugpijn

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.