De weldadige warmte van een kersenpitkussen verdrijft pijn in rug, nek en schouders

Een warmtekussen verdrijft pijn in rug, nek en schouders

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 4 minuten
4

Wie het eerste warmtekussen gebruikt zou hebben en waar en wanneer dat gebeurd zou zijn, daarover lijken de geschiedkundige bronnen elkaar tegen te spreken. Waar we het tot vandaag wel allemaal over eens zijn: er is niets zaligers dan de weldadige warmte van een kersenpitkussen op uw stramme spieren. Een warmtekussen verlicht immers pijn in de rug, nek of schouders.

Oorsprong van het warmtekussen

Er worden verwijzingen gemaakt naar de opkomst van de eerste likeurfabrieken, waar de arbeidsters de kersenpitten, die in de fabriek gescheiden werden van het vruchtvlees, mee naar huis namen. Dat zouden we dan in de industriële revolutie moeten plaatsen, waarbij de ene bron naar België verwijst als bakermat, en de andere dan weer naar Zwitserland.

Anderen graven dieper terug in de tijd naar de middeleeuwen, naar het Duitse Münster, waar restanten van kersenpitzakken gevonden zijn waarvan vermoed wordt dat ze toen ook al als warmtekussen gebruikt werden. Hoe dan ook: de arbeidsters konden er na het noeste werk in de fabriek beslist hun pijnlijke rug, nek en schouders wat verlichting mee geven.

Effect van warmte op rugpijn

We moeten het hun vandaag nageven: dat hadden de dames goed bekeken. Ze wisten al dat een halfuurtje warmtetherapie met een warmtekussen bij acute nek- of rugpijn daadwerkelijk soelaas biedt. 

Welke soort rugpijn u met een kersenpitkussen kunt bestrijden en hoe die warmte precies inwerkt op uw spieren, kunt u lezen in onze blog over het effect van warmte op rugpijn in het algemeen. We bespreken daar ook een aantal andere warmtebronnen.

Welke soorten warmtekussens bestaan er?

Warmtekussens in verschillende vormen

Kussens uit een stuk of gecompartimenteerd

Een klassiek vierkant kersenpitkussen kunt u voor verschillende doeleinden en op verschillende pijnpunten in het lichaam gebruiken, bijvoorbeeld voor rugklachten, spierpijn, krampen of menstruatiepijn. Een gecompartimenteerd langwerpig kersenpitkussen is dankzij de vorm uitermate geschikt om gemakkelijk rond de nek te leggen. De schouders genieten mee van de warmte. 

Dorsoo blog warmtekussen kersenpitkussen nek nekpijn

Wilt u het beste van die twee werelden, kies dan voor een all-round kersenpitkussen. Dankzij zijn grote rechthoekige formaat is dat geschikt om grote oppervlaktes van de rug, schouders of zelfs de voeten te verwarmen. Om heel gericht een bepaalde plek op het lichaam te behandelen, zij het nu hals, rug, buik, schouder, been of knie, bestaat er ook een smal gecompartimenteerd kersenpitkussen met bevestigingslinten waarmee u het kussen strak kunt aanknopen op de pijnlijke plaats. Zo hoeft u niet noodzakelijk stil te blijven zitten of liggen, maar kunt u gewoon verder met uw dagelijkse activiteiten.

Dorsoo blog warmtekussen kersenpitkussen bevestigingslinten rug nek schouders

Kleine warmtekussens en kersenpitkussens voor de kleinsten

De Picolo, een klein rechthoekig kersenpitkussen, kan gebruikt worden om in een bedje of wieg te leggen bij baby's of kleinere kinderen, bijvoorbeeld als ze last hebben van krampjes. Met kinderen moet u uiteraard altijd goed op de temperatuur letten: warm mag en moet, maar uiteraard nooit te warm. Om het voor de iets oudere kleuters helemaal aangenaam te maken, kan u een warmtekussen kopen in de vorm van een dier, zoals deze schattige poes, speciaal ontwikkeld ten voordele van Bednet.

Dorsoo blog warmtekussen kersenpitkussen bednet poes

Warmtekussens: ProFysio-gamma

In ons ProFysio-gamma hebben we ook nog de warmtekussens in riemvorm, onze belts. Die brede band met velcro kunt u over of onder de kleding – bijvoorbeeld een trui – dragen terwijl u uw dagelijkse activiteiten uitvoert. Door de velcro kunt u deze belts niet al te fel opwarmen, maar u creëert wel een zachtere warmte die voldoende ontspanning en pijndemping geeft. En u kunt dus blijven bewegen.

Specifiek gemaakt om goed aan te sluiten rond de nek is ten slotte het ProFysio warmtekussen in hoefijzervorm. Dat blijft zeer goed liggen en neemt ook de bovenkant van de schouders mee.

Dorsoo blog warmtekussen rug nek

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Warmtekussens met verschillende vullingen

De voordelen van een warmtekussen met lijnzaad

Vooreerst zijn er de verschillende soorten vulling: verwarmingskussens zijn doorheen de geschiedenis al met vanalles gevuld, gaande van druivenpitten of rijst tot koolzaad of lijnzaad. Bij Dorsoo kiezen we voor lijnzaad, zoals dit ProFysio warmtekussen met lijnzaad, ook verkrijgbaar in een uitvoering als riem of in hoefijzervorm om heerlijk rond de nek aan te sluiten.

Lijnzaad past zich beter aan de rondingen van het lichaam aan omdat het kleinere zaadjes zijn. Lijnzaad is zachter om op te liggen of voor heel gevoelige huid of spieren. Lijnzaad heeft een lichte geur, maar die is verwaarloosbaar – weinig mensen storen zich eraan.

Dorsoo blog warmtekussens vulling lijnzaad

De voordelen van een kersenpitkussen

Toch blijven de meeste warmtekussens in ons aanbod gevuld met de klassieker der klassiekers: kersenpitten. Deze pit warmt nu eenmaal gemakkelijk op en geeft zijn warmte traag af. Ze zijn wasbaar, gaan jaren mee en kunnen tegen vocht. Sommige gebruikers hebben graag de pittenstructuur omdat die een masserend/stimulerend effect heeft.

Tip: door het kersenpitkussen licht te bevochtigen voor u het opwarmt in de microgolfoven verlengt u zijn levensduur.  

De amandelachtige geur van de kersenpitten, ook wel 'frangipanesgeur' genoemd, komt van de kern van de pit.

Dorsoo blog warmtekussen kersenpitten

Er bestaan ook warmtekussens met synthetische vullingen, zoals siliconenparels, maar bij Dorsoo hebben we toch een voorkeur voor wat de natuur ons aanreikt.

Warmtekussens met verschillende aroma's

U kunt de weldoende werking van een warmtekussen nog versterken door er heilzame aroma's op aan te brengen nadat het uit de microgolfoven komt. Zo is eucalyptus aan te raden bij verkoudheden of griep en rozemarijn om te ontspannen na een zware dag. Rozemarijn is opwekkend, weldadig en verlaagt uw stress.

Dorsoo blog warmtekussen kersenpitkussen aroma rozemarijn

Tot slot: we spreken hier dan wel over warmtekussens, maar u kunt ze evengoed afkoelen en als cold pack gebruiken. Polyvalent zijn ze dus zeker.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.