Sporten bij rugklachten? Kan dat? - Dorsoo

Sporten met rugklachten? Kan dat?

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 3 minuten
3

De meeste mensen vermijden sporten als ze rugpijn hebben. Nochtans hebben mensen met rugklachten baat bij beweging. Regelmatig sporten kan zelfs rugklachten verbeteren en voorkomen. In bepaalde gevallen – zoals bij een acute hernia – moet u wel tijdelijk stoppen met sporten.

Zwemmen en aquagym

Een aantal sporten zijn rugvriendelijk. Die sporten zijn goed voor de conditie, maar ook voor de opbouw van buik- en rugspieren. Neem nu zwemmen. Dat is dé sport voor mensen met rugklachten. In het water weegt men minder, waardoor de rug minder belast is. Het water draagt het lichaam en de gewrichten worden nauwelijks belast. Het is uiteraard wel belangrijk om de correcte zwemtechniek toe te passen.

Rugzwemmen is ideaal omdat het de rugspieren versterkt terwijl de wervelkolom mooi recht blijft tijdens de training. Crawl is, mits een correcte techniek, ook aan te raden. School- en vlinderslag zorgen voor een holle houding van de lage rug en zijn daarom minder geschikt als u al last hebt van lage rugpijn. Aquagym is in dat geval een prima alternatief. Het water biedt weerstand tijdens het bewegen maar belast nauwelijks de gewrichten in de rug. Met aquagym traint u dus op een rugvriendelijke manier uw spieren en verbetert u uw conditie. 

Op de fiets

Fietsen is ook een ideale sport voor mensen met rugklachten. Het is wel belangrijk dat uw zadel op de correcte hoogte staat: ter hoogte van de heupen. Op die manier fietst u met een rechte rug. Let wel: als u langdurig dezelfde houding aanneemt, kan dat ook rugpijn veroorzaken. Kies daarom voor korte ritten van ongeveer 30 minuten. Wilt u toch meer? Las dan na een half uur een pauze in. Doe tijdens de pauze (10 minuten) stretchoefeningen of wandel een eindje. 

Dorsoo blog sporten rugpijn fietsen

Wandelschoenen aan!

Wandelen is de ultieme sport voor rugpatiënten. Vergeet niet om te investeren in goede wandelschoenen. Mag het wat intensiever? Trek dan eens naar het bos.

Een heuvelachtig landschap is minder goed voor mensen met rugklachten. Naar beneden wandelen is zelfs nog belastender omdat ons lichaam dan naar achteren helt. De knieën krijgen dan extra druk te verwerken. Het gevolg is nog meer druk op de onderste ruggenwervels. 

Op wieltjes

Rollerbladen of rolschaatsen is ook een prima alternatief. Die sporten zijn weinig belastend voor de rug. U werkt op een leuke manier aan uw conditie en u versterkt tegelijkertijd de buik- en rugspieren. Een effen ondergrond is dan wel belangrijk. Probeer bijvoorbeeld eens een piste.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Pilates en yoga

Pilates en yoga zijn ook rugvriendelijk. Net zoals bij heel wat andere sporten geldt ook daar dat u de oefeningen correct moet uitvoeren. Laat u indien mogelijk begeleiden. Het voordeel van yoga is dat u de bewegingen heel bewust en traag uitvoert. Sommige oefeningen zullen minder geschikt zijn bij rugklachten, maar een gekwalificeerde trainer kan altijd een oplossing bieden. 

Dorsoo blog sporten rugpijn yoga

Lopen als sport

Lopen is belastend voor de rug, maar sommige mensen ervaren geen last als ze joggen op een zachte grond met aangepast schoeisel. Ga dus voor een toertje in het bos of op een Finse piste en vermijd joggen op straat. Voor de juiste loopschoen bestaan er verschillende gespecialiseerde winkels. Sommige sportzaken hebben zelfs een loopband die uw voet scant. Afhankelijk van het afrolpatroon van uw voet, krijgt u de juiste loopschoen voorgeschoteld.

En de rest?

Gewichtheffen, roeien, turnen, tennis en skiën zijn minder geschikt voor mensen met rugklachten. Hebt u last van rugpijn? Dat betekent niet dat u onmiddellijk moet stoppen met sporten. Een aanpassing van uw sportschema is wel een must. Consulteer een kinesitherapeut en laat u professioneel begeleiden tijdens het sporten. Op die manier krijgt u toch nog een betere conditie. Bovendien versterkt u uw rug- en nekspieren, waardoor de belastbaarheid van uw lichaam vergroot en de kans op rugklachten vermindert. Ten slotte maakt sport u ook geestelijk sterker en helpt een positieve ingesteldheid ook om vlugger te genezen en van uw rugpijn af te raken.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.