Hernia of discushernia

Jan - Dorsoo Adviseur
Jan - Manueel therapeut Leestijd: 3 minuten

Het woord hernia of discushernia betekent ‘uitstulping’. Er vormt zich een lokale uitstulping (of uitpuiling) van de schijf of discus, waardoor de buitenste gewrichtsbanden rond de schijf scheuren. Deze uitstulping van de discus drukt tegen de omliggende zenuwwortels, waardoor deze zenuwen geïrriteerd raken en er een radiculaire pijn ontstaat. Deze pijn treedt specifiek op in het verloop van de zenuw en gaat vaak gepaard met tintelingen en soms zelfs uitval van het gevoel of van de spierfunctie.

De symptomen van een hernia

De meest typische symptomen van een hernia zijn pijn in het bekken en de lenden. Hoesten, niezen en persen kunnen de pijn doen toenemen, omdat de druk in de wervelkolom verhoogt. Maar ook pijn in de onderrug en nekpijn komen bij deze discusaandoening veelvuldig voor:

Hernia - Dorsoo

Pijn aan de onderrug

Een discushernia staat niet altijd synoniem voor pijn in de rug. Maar als de patiënt rugpijn heeft, is deze vaak hevig en voelt stekend of scherp aan. De meeste hernia’s doen zich voor in de rugholte, ter hoogte van de onderste of lumbale wervels. Een hernia in dit gebied wordt dan ook een lumbale hernia genoemd. De scherpe lage rugpijn kan heupklachten veroorzaken.

Nekpijn

Wanneer een zenuwwortel in de nek bekneld raakt, spreken we van een nekhernia of cervicale hernia, die zich uiteraard manifesteert ter hoogte van de nekwervels. Bij deze hernia straalt de pijn uit naar de arm. De patiënt ervaart een prikkelende huid van de arm, ondervindt krachtverlies in zijn arm of hand of voelt dat de arm slaapt. Meestal is er geen pijn in de nek zelf.

Slecht slapen

Het spreekt voor zich dat herniapatiënten door de rugpijn en de uitstralingspijn vaak slecht slapen. Tot slot kan de druk op en de slijtage aan de lumbale wervelzuil plaatselijk een ontsteking veroorzaken en zelfs de zenuwwortel beschadigen, met mogelijke ochtendstijfheid, verlamming of zelfs gevoelsstoornis tot gevolg.

De oorzaken van een hernia

Een hernia ontstaat wanneer de annulus of ring rond de geleiachtige massa van de tussenwervelschijf scheurt. Een hernia of discushernia is een verder gevorderd stadium van een discusprotrusie. Deze discusaandoening ontstaat als gevolg van een beschadiging van één of meerdere tussenwervelschijven. Door het minder stevig worden van een schijf, kan deze naar achteren uitpuilen.

Hernia of discushernia? Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Dorsoo Active+

De behandeling van een hernia

Vroeg begonnen is half gewonnen. Hoewel een hernia niet altijd kan worden voorkomen, bewijst een preventieve discushernia-behandeling in vele gevallen haar nut.

Preventieve en helende oefeningen

Verschillende rugklachten, waaronder rugpijn, kunnen worden afgewend door een efficiënte training van de rug- en buikspieren. Wanneer deze spieren afdoende zijn getraind, vormen ze een sterk korset dat voorkomt dat de patiënt last krijgt van deze discusaandoening. Wanneer er na 6 weken oefentherapie of kinesitherapie geen resultaat is, wordt in vele gevallen een rugoperatie overwogen.

Zowel in het preventieve als in het helende traject, kunnen fysieke oefeningen soelaas bieden. Tijdens deze training tracht de patiënt de druk op de onderste tussenwervelschijven te verlagen, zodat de uitstulping wordt teruggedrongen. Daarnaast leert de patiënt hoe hij zijn rug enkel in de sterkste stand kan belasten. Ook houdingscorrectie en houdingscorrigerende oefeningen hebben een sterke invloed op het herstel.

Praktische tips voor de herniapatiënt

  • Neem gedoseerd rust, maar blijf ook voldoende actief.
  • Buig de rug geregeld naar achter, vanuit een rechtstaande houding met gespreide en gestrekte benen.
  • Vermijd een langdurige slechte zithouding.
  • Wees extra waakzaam bij hoesten en niezen. Zorg ervoor dat u tijdens deze toestand steeds een rechte houding aanneemt.
  • Raadpleeg een arts, kinesist of osteopaat om te weten welke houdingen wel of niet geschikt zijn in uw dagelijks leven.

Een goed slaapsysteem

Het Dorsoo-slaapsysteem, met ergonomische lattenbodem en matras, zorgt in eerste instantie voor een goede, correcte ondersteuning en een veel grotere relaxatie. Door de correcte slaaphouding zorgt het slaapsysteem voor een gevoelige ontlasting. Zo kan de herniapatiënt met gevoelig minder rugpijn slapen. De kans dat er minder druk op de zenuw is tijdens het slapen, verhoogt gevoelig.

Extra

Een hernia ontstaat meestal ter hoogte van de onderste lendenwervels, meer bepaald tussen de 4de en de 5de lendenwervel (L4-L5) of de 5de lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1).Dit is logisch: aangezien het zwaartepunt van het lichaam vóór de vijfde lendenwervel (L5) ligt, komen alle krachten onderaan samen.

Op deze twee plaatsen treedt dan ook 90% van alle hernia’s op. De overige 10% van de hernia’s bevindt zich hoger, meestal ter hoogte van de nek. Om deze reden komt een discushernia veel vaker voor dan een nekhernia of cervicale hernia.

Meer lezen over hernia?

Jan - Dorsoo Adviseur
Over Jan, Manueel therapeut bij Dorsoo

Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.