Hoe slapen met een hernia? - Dorsoo

Hoe slapen met een hernia?

Kris - Kinesitherapeut Leestijd: 2 minuten
2

Mensen met een hernia vinden soms moeilijk hun draai in bed. Hoe kunt u nu best slapen met een hernia? Dat hangt af van waar de hernia zich voordoet. Gaat het over een hernia in de lage rug, een hernia midden of boven in de rug of een nekhernia? Wat ook een rol speelt, is de richting waarheen de hernia uitstulpt.

In het grote slaaponderzoek van Dorsoo uit 2023 geeft 19 % van de Vlamingen aan dat ze met een medische rugaandoening kampen. In 46 % van de gevallen gaat het daarbij om een hernia, daarmee meteen ook de meest genoemde rugaandoening.

Wat is een hernia?

Een tussenwervelschijf is een discusvormige schijf en verbindt twee wervels. Deze zorgt ervoor dat de wervels onderling niet tegen elkaar kunnen stoten en gemakkelijk tegenover elkaar kunnen bewegen. De tussenwervelschijf bestaat uit een buitenrand van kraakbeen en bevat een geleiachtige kern. Deze kern zorgt voor de veerkracht en het schokdempend effect van de wervelkolom bij het bewegen. 

Bij een hernia ontstaat er een scheur in de buitenband van de tussenwervelschijf. Daardoor kan de geleiachtige kern uitpuilen en het ruggenmerg of de ruggenmergzenuw irriteren of zelfs voor een deel afklemmen. In de meeste gevallen situeert een hernia zich in de onderste lendenwervels of lage rug. Maar ook ter hoogte van de nek komt een hernia regelmatig voor. Een hernia kan zich ook situeren in de borstwervelkolom, maar dit komt zelden voor.

Dorsoo blog slapen met een hernia tussenwervelschijf

Slapen met een hernia in lage, midden- of bovenrug

Om te slapen met een hernia in de lage rug is een ergonomisch correcte positie van de wervelkolom belangrijk zodat de druk op de tussenwervelschijven - en dus ook op de aangedane tussenwervelschijf - gelijkmatig verdeeld is. Deze tip geldt ook om te slapen met een hernia in de midden- en bovenrug. De dynamische ACTIVE+ bedbodem van Dorsoo ondersteunt de lage rug opwaarts waardoor doorhangen wordt vermeden, en zodat de hernia niet erger wordt.

Men kan soms met minder pijn liggen op de tegenovergestelde zijde van waar de hernia uitstulpt. Het kan zijn dat de hernia na verloop van tijd, door de zwaartekracht en juiste drukverdeling, inwaarts terugtreedt en de zenuw minder druk en prikkeling ondervindt. Hierdoor zullen de pijnklachten en eventueel tintelingen in het verloop van de zenuw minder worden of verdwijnen.

Verbeter uw nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Als men beter op de zijde kan slapen naar waar de tussenwervelschijf uitstulpt, kan u de benen licht hoger leggen, eventueel met een verstelbare bedbodem om de hernia aan de kant van de uitstulping extra te ontlasten.

Als de hernia links of rechts uitstulpt, kan het aangenamer zijn om op de rug te slapen. Mensen met een hernia die naar achter uitstulpt, liggen normaal gezien beter op de zij.

Slapen met een nekhernia

Slapen met een nekhernia kan best met een ergonomisch hoofdkussen met een aangepaste hoogte. De 3D-hoofdkussens van Dorsoo zijn aanpasbaar in hoogte. De bewegingsvrijheid (rotatie, flexie, extensie) van de nek is veel groter waardoor een goede positie moeilijker onder controle te houden is. Theoretisch ligt men bij een nekhernia beter op de zijde weg van de uitstulping.

Dorsoo blog slapen met een hernia nekhernia

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.