Abnormale stand van de wervelkolom - Dorsoo

Abnormale stand van de wervelkolom

Kris - Kinesitherapeut vrijdag 31 juli 2015 Leestijd: 2 minuten
2

Een gezonde wervelkolom vertoont een lichte kromming naar voren bij de thoracale wervels (borst) en een achterwaartse buiging in de cervicale (hals) en lumbale (onderrug) wervels. Bij 4 op de 100 mensen is er een afwijking in de stand van de wervelkolom. In volkstermen wordt een standafwijking ook wel een bochel genoemd.

Soorten

  • Bij scoliose is er een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Hierdoor ontstaan 1 of 2 bochten in de rug. Men spreekt over C-vormige en S-vormige scoliose.
  • Bij een pathologische kyfose is er een extreme kromming waarvan de bolle kant naar achteren wijst.
  • Bij een te grote lordose is de kromming met de bocht te fel naar voren. Dit zien we bij een naar voor uitstekend hoofd of bij een te felle holle rug.
  • Bij kyfoscoliose is er een combinatie van een kyfose en scoliose.

Oorzaak

Standafwijkingen van de wervelkolom kunnen verschillende oorzaken hebben. In medische termen kunnen deze ingedeeld worden in 4 groepen:

  • Idiopathisch: oorzaak onbekend.
  • Congenitaal of aangeboren.
  • Neuromusculair: veroorzaakt door een spier- en/of zenuwaandoening.
  • Degeneratief: door slijtage en veroudering.

Bij meer dan 80% is de oorzaak idiopathisch. Dit is onder andere te wijten aan het feit dat de medische wereld de échte oorzaak nog niet ontdekt heeft. Er zijn wel aanwijzingen die kunnen leiden tot erfelijke factoren, zoals verzwakking van steun- en bindweefsel of stoornissen in het zenuwstelsel. Bij een aangeboren standafwijking is de wervelkolom vóór de geboorte niet goed ontwikkeld. Dit kan een genetische afwijking zijn of een foutje tijdens de foetale ontwikkeling. Daarnaast kunnen ook polio (kinderverlamming) of ziektes (zoals een tumor, infecties of reuma) een abnormale kromming veroorzaken. Door een verkeerde houding kan er op lange termijn een scheefstand van de rug optreden. Datzelfde geldt ook voor ouderdom. Osteoporose veroorzaakt een inzakking van wervels en zorgt ervoor dat ouderen voorovergebogen gaan lopen.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Behandelen

De behandelingen van een standafwijking van de wervelkolom zijn heel uiteenlopend. Mede afhankelijk van de oorzaak is de klassieke behandelmethode houdingscorrigerende oefentherapie. Door gericht te trainen op een goede houding kan de verstijving in de rug afnemen. Het aanleren van een goede houding en het trainen van buik- en rugspieren zorgen voor een meer correcte wervelstand. Bij ernstige misvormingen kan een orthese of brace (korset) de rug ontlasten. Mensen met standafwijkingen in de wervelkolom moeten extra aandacht besteden aan de zorg voor hun rug. Een ergonomische stoel is uiterst belangrijk – bijvoorbeeld op het werk – maar ook een aangepast slaapsyseem – waarbij de nek, de rug en het bekken optimaal ondersteund worden – is noodzakelijk om de rug te ontlasten. Het Dorsoo-slaapsysteem is zeker geschikt voor mensen met scheefstand van de rug. Het zorgt voor een anatomisch correcte slaaphouding en dat heeft een positief effect op de gezondheid van de rug. De wervelkolom en de spieren kunnen zo tijdens de nacht herstellen doordat ze maximaal ontlast worden.

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.