Huisstofmijtallergie? Voorzie een anti-allergie matrashoes. - Dorsoo

Huisstofmijtallergie? Gebruik een anti-allergie matrashoes.

Werner - Adviseur Leestijd: 4 minuten
4

Niets is zo vervelend als een huisstofmijtallergie. Om de klachten te beperken, is het aangeraden om een anti-allergie matrashoes aan te schaffen. Ontdek in dit blogartikel ook onze andere tips om uw slaapomgeving huisstofmijtarm te maken.

Wat is huisstofmijt? 

Huisstofmijten zijn piepkleine, spinachtige wezentjes. Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers. Hun uitwerpselen zorgen bij heel wat mensen voor een allergische reactie. Die uitwerpselen zijn met het blote oog niet zichtbaar en treft u het vaakst aan in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen. 

Die stofdeeltjes zweven ook in de lucht, vooral in huizen en gebouwen waar slecht schoongemaakt wordt, weinig verlucht wordt en waar veel mensen en/of dieren leven. In vrijwel ieder huis komt de huisstofmijt voor, het hele jaar door. 

Huisstofmijtallergie klachten

Mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen heel wat verschillende klachten hebben. De klachten zijn vergelijkbaar met hooikoorts, maar ze komen vrijwel het hele jaar voor. 's Morgens zijn de allergiesymptomen meestal het ergst, omdat u dan de hele nacht blootgesteld geweest bent aan de huisstofmijten.

De klachten gaan van een loopneus of verstopte neus, rode en tranende ogen, kriebelhoest en hoofdpijn tot vermoeidheid, lusteloosheid, astma en eczeem.

Huisstofmijtallergie - Anti-allergie matrashoes - Dorsoo

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over de matras die rugklachten voorkomt en vermindert.

Ontdek Comfort-matras

Tips tegen huisstofmijt

Veel mensen besteden geen aandacht aan het huisstofmijtvrij houden van hun slaapomgeving. Mensen die heel gevoelig zijn aan huisstofmijtallergie hebben nood aan een algehele aanpak en bekijken dus het best de volledige kamer. Van de vloer en de meubels tot de boeken op het rek. 

Huisstofmijt helemaal verwijderen, is bijna onmogelijk. Maar met de juiste maatregelen kan u de hoeveelheid stofmijten verminderen. Tips:

 • Kies voor een afwasbaar bed en zitmeubelen (bv. in kunstleder). 
 • Geen klassiek vasttapijt, geen tapijten, geen stoffen gordijnen.
 • Ideaal is geen kleerkast of linnenmand op de kamer.
 • Verwijder alle voorwerpen waar stof op neer kan vallen en die moeilijk afwasbaar zijn (bv. boekenrek).
 • Verlucht de kamer, de matras en het beddengoed elke ochtend, zodat de slaapomgeving niet te vochtig wordt. Want dat heeft de huisstofmijt graag. Met een ventilatiesysteem zorgt u ervoor dat de vervuilde en vochtige lucht in uw slaapkamer en woning voldoende afgevoerd wordt en vervangen wordt door verse lucht.
 • Neem minimaal tweewekelijks grondig het stof af met een vochtige doek.
 • Om huisstofmijt te weren, is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen met een stofzuiger met HEPA-filter (high efficiency particulate air) of ULPA-filter (ultra low particulate air). Stofzuig daarbij niet alleen de vloer, maar ook uw zitbanken en matras. Als u uw matras stofzuigt, gebruikt u daarvoor het best een geschikt hulpstuk om de matrashoes niet te beschadigen.
 • Alle bedlinnen moet wekelijks op 60 graden gewassen worden.
 • Kies voor een dekbed dat veelvuldig gewassen kan worden. Dat is 100 % sluitend voor het doden van huisstofmijt, maar ook tijdelijk. U herhaalt dat dus het best regelmatig (elke 2 weken). Als u een dekbed heel veel moet kookwassen, kiest u het best voor het Dacron 95° dekbed. Dat is zowel in winter- als zomerversie verkrijgbaar. Een 100 % synthetisch dekbed kan tegen een stootje en is bovendien goedkoop.
 • Uw hoofdkussen wast u ook het best zo veel mogelijk. Een hoofdkussen heel veel wassen, is niet zo goed voor de vulling. Daarom kiest u beter voor een hoofdkussen met een speciale afritsbare hoes die u dus apart kan wassen en die geen huisstofmijt doorlaat. 
 • Een andere goede tip voor wie lijdt aan huisstofmijtallergie: gebruik alleen dekbedden en kussens uit dons waarvan de tijk het Nomite-label gekregen heeft. Die speciale tijk zorgt ervoor dat de huisstofmijt niet in het dekbed kan. Dorsoo heeft zo een donzen hoofdkussen en dekbed in zijn assortiment. 

Welke matras bij huisstofmijtallergie?

Hebt u nood aan een nieuwe matras? Dan is het raadzaam om een matras te kiezen die vervaardigd is uit synthetische materialen zoals koudschuim, 100 % synthetische latex of een combinatie van synthetische materialen. Een goed voorbeeld daarvan is de Dorsoo Comfort-matras.

Nog beter is de combinatie van zo een synthetische matras met een anti-allergie matrashoes die op een natuurlijke manier behandeld is tegen huisstofmijt. Anti-allergie matrashoezen met een ECO-Shield-label, bijvoorbeeld. Die behandeling beschermt tegen huisstofmijten, bedwantsen, motten en muggen. Bovendien garandeert de ECO-Shield-behandeling een uitermate goede werking gedurende de volledige levensduur van uw matras. Hoe het werkt? Dankzij een natuurlijk product: de olie van Eucalyptus citriodora. Dat is een bekend afweermiddel dat tegen insecten beschermt. Het is compleet ongevaarlijk voor mensen en bovendien wasbestendig.

Huisstofmijtallergie - Anti-allergie matrashoes - Dorsoo

Let op: matrashoezen die huisstofmijt weren, zijn uitstekende hulpmiddellen en zouden voor iedereen de norm moeten zijn. Maar als u volledig zeker wilt zijn, maakt u nog het best gebruik van een huisstofmijtdichte hoes rond de matras. De hoes is zo dicht geweven dat de huisstofmijt (of uitwerpselen) niet in de matras kunnen. Zo een mijtdichte hoes is ook verkrijgbaar voor het dekbed en voor het hoofdkussen en laat wel lucht door. Op aanvraag zijn die oplossingen verkrijgbaar bij Dorsoo.

Anti-allergie matrashoes met ECO-Shield-label

Voor een Active+ slaapsysteem is er de Active+ matrashoes met ECO-Shield-label. Bent u alleen op zoek naar een nieuwe matras? Dan is de Comfort-matras ideaal. Die ergonomische matras voorkomt en vermindert niet alleen rugklachten, maar is ook uitgerust met de ECO-Shield-technologie. 

Kom vrijblijvend eens testen in een van onze Advieswinkels

Gerelateerde artikels

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.