Huisstofmijtallergie? Voorzie een anti-allergie matrashoes. - Dorsoo

Huisstofmijtallergie? Voorzie een anti-allergie matrashoes.

Werner - Adviseur vrijdag 1 maart 2019 Leestijd: 4 minuten
4

Niks zo vervelend als een huisstofmijtallergie. Om de klachten te beperken, is het aangeraden om een anti-allergie matrashoes aan te schaffen. Ontdek in dit blogartikel ook onze andere tips om uw slaapomgeving huisstofmijtarm te maken.

Wat is huisstofmijt? 

Huisstofmijten zijn piepkleine spinachtige wezentjes. Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers. Hun uitwerpselen zorgen bij heel wat mensen voor een allergische reactie. Die uitwerpselen zijn met het blote oog niet zichtbaar en treft u het vaakst aan in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen. 

Deze stofdeeltjes zweven ook in de lucht, vooral in huizen en gebouwen waar slecht wordt schoongemaakt, weinig verlucht wordt en waar veel mensen en/of dieren leven. In vrijwel ieder huis komt de huisstofmijt voor, het hele jaar door. 

Huisstofmijtallergie klachten

Mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen heel wat verschillende klachten hebben. De klachten zijn vergelijkbaar met hooikoorts, maar ze komen vrijwel het hele jaar voor. 's Morgens zijn de allergiesymptomen meestal het ergst, omdat u dan de hele nacht bent blootgesteld aan de huisstofmijten.

De klachten gaan van een loopneus of verstopte neus, rode en tranende ogen, kriebelhoest en hoofdpijn tot vermoeidheid, lusteloosheid, astma en eczeem.

Huisstofmijtallergie - Anti-allergie matrashoes - Dorsoo

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over de matras die rugklachten voorkomt en vermindert.

Ontdek Comfort Matras

Tips tegen huisstofmijt

Veel mensen besteden geen aandacht aan het huisstofmijtvrij houden van hun slaapomgeving. Mensen die heel gevoelig zijn aan huisstofmijtallergie hebben nood aan een algehele aanpak en bekijken dus best de volledige kamer. Van vloer en meubels tot de boeken op het rek. 

Huisstofmijt helemaal verwijderen, is bijna onmogelijk. Maar met enkele maatregelen kan u de hoeveelheid stofmijten verminderen. Enkele tips:

 • Kies voor een afwasbaar bed en zitmeubelen (bijv. in kunstleder). 
 • Geen klassiek vasttapijt, geen tapijten of stoffen gordijnen.
 • Ideaal is geen kleerkast of linnenmand op de kamer.
 • Verwijder alle voorwerpen waar stof op neer kan vallen en die moeilijk afwasbaar zijn (bijv. boekenrek).
 • Verlucht de kamer, de matras en het beddengoed elke ochtend zodat de slaapomgeving niet te vochtig wordt. Want dit heeft de huisstofmijt graag. Met een ventilatiesysteem zorgt u ervoor dat de vervuilde en vochtige lucht in uw slaapkamer en woning voldoende wordt afgevoerd en vervangen wordt door verse lucht.
 • Neem minimaal 2-wekelijks grondig het stof af met een vochtige doek.
 • Om huisstofmijt te weren, is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen met een stofzuiger met zogenoemde HEPA-filter (high-efficiency particulate air) of ULPA-filter (ultra low particulate air). Stofzuig daarbij niet enkel de vloer, maar ook uw zitbanken én matras. Als u uw matras stofzuigt, gebruikt u daarvoor best een geschikt hulpstuk om de matrashoes niet te beschadigen.
 • Alle bedlinnen dient wekelijks op 60 graden te worden gewassen.
 • Kies voor een dekbed dat veelvuldig kan gewassen worden. Dit is 100% sluitend voor het doden van huisstofmijt, maar ook tijdelijk. U herhaalt dit dus best regelmatig (elke 2 weken). Als u een dekbed heel veel moet kookwassen, kiest u best voor het Dacron 95° dekbed. Dit is zowel in winter- als zomerversie verkrijgbaar. Een 100% synthetisch dekbed kan tegen een stootje en is bovendien goedkoop.
 • Uw hoofdkussen wast u ook best zo veel als mogelijk. Een hoofdkussen heel veel wassen, is niet zo goed voor de vulling. Daarom kiest u beter voor een hoofdkussen met een speciale afritsbare hoes die u dus apart kan wassen én die geen huisstofmijt doorlaat
 • Een andere goede tip voor wie lijdt aan huisstofmijtallergie: gebruik enkel dekbedden en kussens uit dons waarvan de tijk voorzien is van het Nomite label. Deze speciale tijk zorgt ervoor dat een de huisstofmijt niet in het dekbed kan. Dorsoo heeft zo'n dons hoofdkussen en dekbed in het assortiment. 

Welke matras bij huisstofmijtallergie?

Heeft u nood aan een nieuwe matras? Dan is het raadzaam om een matras te kiezen die vervaardigd is uit synthetische materialen zoals koudschuim, 100% synthetische latex of een combinatie van synthetische materialen. Een goed voorbeeld hiervan is de Dorsoo Comfort Matras.

Nog beter is de combinatie van zo’n synthetische matras met een anti-allergie matrashoes die op een natuurlijke manier behandeld is tegen huisstofmijt. Anti-allergie matrashoezen met een ECO-Shield®-label, bijvoorbeeld. Deze behandeling beschermt tegen huisstofmijten, bedwantsen, motten en muggen. Bovendien garandeert de ECO-Shield®-behandeling een uitermate goede werking gedurende de volledige levensduur van uw matras. Hoe het werkt? Dankzij een natuurlijk product: de olie van Eucalyptus Citriodora. Dat is een gekend afweermiddel dat u tegen insecten beschermt. Het is compleet ongevaarlijk voor mensen én wasbestendig.

Huisstofmijtallergie - Anti-allergie matrashoes - Dorsoo

Let op: matrashoezen die huisstofmijt weren, zijn een uitstekend hulpmiddel en zouden voor iedereen de norm moeten zijn. Maar wanneer u volledig zeker wil zijn, maakt u nog het best gebruik van een huisstofmijtdichte hoes rond de matras. De hoes is zo dicht geweven dat de huisstofmijt (of uitwerpselen) niet in de matras kunnen. Zo'n mijtdichte hoes is ook verkrijgbaar voor het dekbed en voor het hoofdkussen en laat wel lucht door. Op aanvraag zijn deze oplossingen verkrijgbaar bij Dorsoo.

Anti-allergie matrashoes met ECO-Shield-label

Voor een Active+ Slaapsysteem is er de Active+ Matrashoes met ECO-Shield®-label. Bent u enkel op zoek naar een nieuwe matras? Dan is de Comfort Matras ideaal. Deze ergonomische matras voorkomt en vermindert niet enkel rugklachten, maar is eveneens voorzien van de ECO-Shield®-technologie. 

Kom vrijblijvend eens testen in een van onze Advieswinkels

Gerelateerde artikels

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.