Helpt cannabis om beter te slapen? - Dorsoo

Helpt cannabis om beter te slapen?

Ingrid - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

Cannabis, marihuana of wiet is een softdrug die wordt gewonnen uit het zaad van de sinsemilla, een onkruid. Het chemisch bestanddeel (THC) beïnvloedt het bewustzijn. In België is het nog steeds verboden, maar wordt het steeds meer om medische redenen gebruikt. Naast de pijndempende werking zou cannabis ook de slaap bevorderen. Klopt dit?

Vlotter inslapen, maar minder diep slapen

Cannabis werkt ontspannend en daardoor gebruiken veel mensen het vlak voor het slapengaan. Het inslapen verloopt inderdaad vlotter, maar uit onderzoek blijkt dat mensen na de inname van cannabis meer moeite hebben om op te staan. Cannabis zorgt er namelijk voor dat je minder diep slaapt, waardoor de belangrijke REM-slaap verstoord wordt. De REM-slaap is essentieel om te herstellen, zowel geestelijk als lichamelijk. Gebruikers worden dus niet uitgerust wakker en overslapen zich vaker. Ze zijn ook sneller emotioneel en prikkelbaar.

Cannabis werkt verslavend

Een bijkomend nadeel van cannabis is dat het verslavend werkt. De meeste mensen kunnen op den duur nog moeilijk inslapen zonder te blowen. En als ze proberen te stoppen, hebben ze sterk de neiging om te hervallen. Veel gebruikers hebben al diverse stoppogingen achter de rug.

Alcohol en de klassieke slaapmiddelen (medicatie) hebben hetzelfde effect als cannabis: sneller inslapen, maar een minder goede diepe slaap.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Tips om beter te slapen

Wat is dan de oplossing? Om goed te slapen, is het het belangrijkste om een goede slaaphygiëne te ontwikkelen. Enkele tips:

  • Ga telkens rond hetzelfde tijdstip slapen en sta rond hetzelfde tijdstip weer op. Ook tijdens het weekend: ga dan maximaal een uurtje later slapen en sta maximaal een uurtje later op.
  • Drink geen koffie na 16u.
  • Gebruik ’s avonds geen zware maaltijden.
  • Mijd suikers, ook overdag. Kies eerder voor graan- en volkoren producten.
  • Vermijd schermlicht een uur voor het slapengaan (gsm’s, computer, tv…)
  • Vermijd te grote ‘spanning’, zoals intensief sporten, gewelddadige films, drukte…
  • Zorg voor een goed slaapsysteem, zoals het Dorsoo Active+ slaapsysteem.
  • Drink een kopje warme melk met honing.
  • Fixeer je niet op het slaapprobleem, maar doe relaxerende oefeningen.
  • Val niet in slaap in de zetel.

Melatonine als alternatief

Zoek je toch een product om je te helpen slapen? Melatonine is een natuurlijk product, dat vrij verkrijgbaar is in de apotheek.

Gerelateerde artikels

Over Ingrid, adviseur bij Dorsoo Ingrid houdt van de natuur. Ze fietst en wandelt graag in het groen. En als gezondheidscoach is ze ook passioneel bezig met de helende kracht van de natuur in het algemeen. Een verkoudheid, overgevoeligheid, stress? Ingrid weet raad.