De invloed van slaap op Alzheimer en dementie - Dorsoo

De invloed van slaap op Alzheimer en dementie

Wim - Adviseur woensdag 2 mei 2018 Leestijd: 2 minuten
2

Een groot Amerikaans onderzoek bracht aan het licht dat er een verband bestaat tussen chronische slaapproblemen en dementie. Eén slechte nachtrust veroorzaakt al vergeetachtigheid de dag nadien. We kunnen minder goed nadenken, zijn minder geconcentreerd en maken meer (denk)fouten door de vermoeidheid.

Verband tussen slaaptekort en Alzheimer

Onderzoekers aan de Washington University School of Medicine toonden recent een verband aan tussen slaapproblemen en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Ze bestudeerden het slaapgedrag en namen afbeeldingen van de hersenen bij meer dan 100 mannen tussen de 45 en 80 jaar en ontdekten een samenhang tussen de ziekte van Alzheimer en chronisch slaaptekort.

Bij Alzheimer worden plaques in de hersenen gevormd. Deze plaques, een soort verklevingen, werden op de scanafbeeldingen veel meer gezien bij mannen die ’s nachts geregeld opstonden. Mannen die meer dan 5 keer per nacht wakker werden, vertoonden een vergrote kans om plaques te vormen en dus om Alzheimer te ontwikkelen. Het duurde soms meer dan 10 jaar alvorens de eerste ziektebeelden en -symptomen ontstonden. Ook mannen die onvoldoende sliepen, hadden meer kans om de diagnose krijgen.

De eerste symptomen van Alzheimer

De eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer zijn geheugenstoornissen en gedragsveranderingen, zoals sneller geïrriteerd raken.

Uit deze studie komt naar voor dat voldoende slaap belangrijk is voor het herstel van de hersenen en dat voldoende slaap de ziekte zelf kan afremmen. De onderzoekers bevestigen hierbij dus het belang van voldoende kwalitatieve nachtrust.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Alzheimer en dementie verstoren slaappatroon

Enerzijds kan slaaptekort dus Alzheimer en dementie veroorzaken, maar anderzijds blijkt ook dat deze ziektes het gezonde slaappatroon verstoren. Overdag veroorzaken ze slaperigheid en ’s nachts een verstoorde REM-slaap (de diepe slaap).

Naarmate de dementie vordert, raakt heel het biologisch ritme in de war:

de patiënt

- valt vroeger of veel later in slaap;

- doet er veel langer over om in te slapen;

- valt plots in slaap overdag;

- slaapt rusteloos, droomt intensief en heeft nachtmerries;

- is verward bij het ontwaken.

Veel artsen schrijven dan ook slaapmedicatie of angstremmers voor, maar het belangrijkste is dat mensen met dementie goed gevolgd en ondersteund worden met een strikt slaapschema

Om de slaap te bevorderen, helpt het om de kamer donker en stil maken. Opwekkende factoren zijn daglicht, muziek en koffie.

Gerelateerde artikels

Over Wim, adviseur bij Dorsoo Gepassioneerd om mensen te helpen hun optimale nachtrust te vinden, doet Wim het uiterste voor zijn klanten. Deze levensgenieter houdt van avontuurlijke rondreizen. Hij kan je er bijna net zoveel over vertellen als over … slapen zonder rugpijn.