Uw slaapkamer feng shui inrichten: hoe?

Uw slaapkamer feng shui inrichten: hoe?

Nadja - Adviseur Leestijd: 5 minuten
5

Vooraleer we ook maar iets in onze slaapkamer toelaten: wat is feng shui eigenlijk? Het is een 3000 jaar oude Chinese filosofie die stelt dat er tussen mensen en hun omgeving altijd een energie, de ch'i (ook wel chi, qi, ki of gi) stroomt. Het doel is om die energie te benutten door harmonie te creëren tussen het individu en de voorwerpen in zijn omgeving. Als die interactie optimaal is, zullen geluk, voorspoed en een goede gezondheid ons deel zijn en staan we energiek, positief en gepassioneerd in het leven.

Feng shui en architectuurprincipes: een match

Feng shui, en concreet voor pakweg de inrichting van de slaapkamer, wordt algemeen afgedaan als een mythe en er wordt gezegd dat het een pseudowetenschap is. Een onderzoek1 uit 2021 breekt wel een lans voor feng shui in de architectuur. Uit meer dan twintig literatuuronderzoeken van eerdere studies en aanvullend veldonderzoek concludeerde de onderzoekster dat moderne architectuurprincipes grotendeels gelijklopen met de inzichten van feng shui. 

Een ander onderzoek2 gaat zelfs specifiek in op de slaapkamer en stelt dat er vanuit een architecturaal standpunt wel iets voor te zeggen valt om de principes van feng shui los te laten op onze slaapomgeving. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij zestien architecten met verschillende achtergronden en specialisaties gevraagd werd naar hun inzichten op de ideale slaapkamer en om die ook te schetsen en uit te tekenen. Opvallend was dat de grootste gemene deler aan voorstellen sterk aansloot bij de basisprincipes van feng shui. Onder de bevraagden was zelfs nagenoeg unanimiteit dat de opstelling van het bed het belangrijkste element is in een harmonieuze slaapkamer

feng shui in de slaapkamer

Wat zegt feng shui over de opstelling en richting van het bed?

Laat ons dan maar meteen tot de essentie komen: de positionering van het bed in de slaapkamer en de slaaprichting. Zowel het boek Bedroom Feng Shui3 als een onderzoek4 naar de impact van feng shui in de slaapkamer op slaapkwaliteit en welzijn gaan uitgebreid in op dat aspect.   

  • Het bed neemt een centrale positie in de slaapkamer in. Het wordt dus niet opzijgeschoven ten voordele van andere meubels.
  • Het voeteinde van het bed mag niet naar de deur gericht zijn. Slapen met de voeten naar de deur wordt in feng shui geassocieerd met een doodskisthouding. De richting van het bed is dus cruciaal.  
  • Het bed heeft bij voorkeur een hoofdbord: dat staat voor stabiliteit, ook in uw leven.
  • Het bed mag niet naast een raam of in een hoek staan. U moet langs beide kanten kunnen instappen.
  • Vanuit uw bed mag u niet in een spiegel kunnen kijken.

Een kleine paradox of moeilijkheid is daarbij misschien wel dat feng shui voorschrijft om voor een groot bed te kiezen met grote matras. Dat kan wel de mogelijkheden voor positionering beperken.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Andere principes van feng shui voor de slaapkamer

Feng shui over meubels, decoratie en planten in de slaapkamer

Beperk het aantal meubels en decoratiestukken in de slaapkamer en kies voor natuurlijke materialen, ook in het bedlinnen. Stel de nachtkastjes symmetrisch aan beide zijden van het bed op. Over al dan niet planten in de slaapkamer lijkt wel wat discussie te bestaan: een huiselijke plant kan volgens de ene strekking, helemaal niet volgens de andere.

Feng shui over kleuren in de slaapkamer

Kies voor kleuren die ook in de natuur voorkomen, zij het nu kleuren van planten, de oceaan of de lucht. Zorg dat het geheel gebalanceerd oogt en maak af met een accent in paars, rood of geel – dat kan. Niet dat we strikte volgers van de principes van feng shui zijn, maar Dorsoo respecteert alvast die regel door in het gamma bedkaders en bijzetmeubels ook eik of notelaar als afwerkingsvorm aan te bieden. 

feng shui in de slaapkamer door natuurlijke materialen

Feng shui over de algemene rust in de slaapkamer

Alles wat afleidt van de slaap, moeten we eigenlijk bannen uit de slaapkamer. Geen tv's of mobiele telefoons dus. Zelfs geen boeken, die moeten in een andere kamer bewaard worden. Hoewel we in onze blog over een rustgevende slaapkamer met geen woord over feng shui reppen, leest u er wel bijna allemaal tips die stroken met de filosofie. Daar leest u ook dat u de kamer netjes opgeruimd moet houden, waarbij het vooral belangrijk is dat u geen spullen bewaart onder het bed. Kastdeuren en lades moet u ook dicht houden: niet de ene open en de andere dicht, dat geeft een chaotische aanblik.

Feng shui in de slaapkamer: alles per twee

Symmetrie en evenwicht zijn belangrijk in feng shui. De twee nachtkastjes aan weerszijden van het bed hebben we al gehad, maar zorg voor alles in tweevoud of in een even aantal: twee of vier hoofdkussens of sierkussens, twee tapijtjes naast het bed, twee nachtlampjes ... 

Feng shui over slaapkamerklimaat

Muffe lucht die gevangen zit in een kamer staat haaks op de ch'i, de vrije energiestroom waar feng shui het moet van hebben. Er wordt dan ook aangeraden om altijd met de slaapkamerdeur open te slapen en zo mogelijk ook een of meerdere ramen open te houden. 

feng shui slaapkamer

Wat zegt feng shui over de plaats van de slaapkamer in de woning?

Nog niet aangestipt, maar het is wel de insteek waarmee het boek Bedroom Feng Shui, dat we al eerder citeerden, opent: het belang van positionering van de slaapkamer binnen het huis. Ook daar bestaat een hele regelset voor in de feng shui, zoals dat een slaapkamer nooit een muur gemeenschappelijk mag hebben met een keuken. Omdat de slaapkamer meestal al zijn plaats heeft, gaan we daar niet verder op in, maar als u nog een ruimte kunt kiezen om als slaapkamer in te richten, verwijzen we u naar de eerste bladzijden van dat boek.

Gerelateerde artikels

Bronnen

  1.  Kryžanowski, Š. (2021), Feng Shui: a Comprehensive Review of its Effectiveness Based on Evaluation Studies, International Journal of Advances in Scientific Research and Engineering (ijasre)
  2.   Wang, C., Hong, W.T. and Abdul-Rahman, H. (2018), Architectural Examination on Feng Shui Bedroom, Open House International, Vol. 43 No. 2, pp. 40-48.
  3.   Englebert, C. (2011), Bedroom Feng Shui: Revised Edition
  4.   Kryžanowski, Š. (2021). Impact of Feng Shui Bedrooms on Self-Assessed Sleep and Well-Being: a Randomized Double-Blind Field Research with Instrumental Biocommunication. South East European Journal of Architecture and Design, 2021, 1–8.
Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.