Hoe kies ik het beste bed?  - Dorsoo

Hoe kies ik het beste bed?

Nadja - Adviseur Leestijd: 6 minuten
6

Een goed bed is als een knus en gezellig energiestation. Een veilige haven waar we mentaal en fysiek tot rust kunnen komen van het jachtige leven overdag. Iedereen kan zo’n bed gebruiken om ’s nachts de batterijen optimaal op te laden. Maar wat maakt het beste bed en waarop moet u letten bij de aankoop ervan? In dit blogartikel overlopen we alle eigenschappen waaraan uw ideale bed moet voldoen.

Wat is het beste bed voor mij? 

Deze vragenlijst kan helpen om het beste bed te kiezen als u een aankoop overweegt:

  1. Wat vind ik belangrijk aan mijn nieuw bed?
  2. Heb ik al een mooi bed/ondersteunende lattenbodem/boxspring en ben ik enkel op zoek naar de ideale matras hierop? 
  3. Lig ik graag heel knus of heb ik het liever wat steviger? (zacht/medium/hard comfort)
  4. In welke slaaphouding slaap ik vooral? (zijlig/ruglig/buiklig/...) Houd ook rekening met uw gewicht per lopende meter (BMI). 
  5. Welke breedte wil ik liefst? Ben ik bereid om mijn bedlinnen aan te passen aan een grotere maat van bed? 
  6. Slaap ik alleen of met partner? Slaap ik in het midden van het bed of blijf ik op één zijde van het bed? (aparte matrassen/dubbele matras/samengestelde matras)
  7. Wat is de lengte van de grootste partner? Ideaal heeft u 20 cm over t.o.v. de bedmaat, in het bijzonder voor rugslapers. 
  8. Heb ik bepaalde klachten waarvoor een nieuw bed verlichting kan bieden? (niet uitgeslapen/rug-, heup-, schouder- of spierpijn) Laat u goed adviseren. 
  9. Lees ik in bed? Of kijk ik tv? Extra comfort nodig? (vast/verstelbaar)
  10. Hoe moet mijn ideale bed er uit zien? Modern of eerder klassiek? Wat met de instaphoogte? (functioneel/gestoffeerd/hout/design)
  11. Heb ik reeds een bed(kader)? Wil ik enkel het slaapsysteem vervangen? Inbouw bespreken? 
  12. Heb ik het snel warm? Kies voor een goed ventilerende matras.
  13. Heb ik last van huisstofmijtallergie? Kies voor een huisstofmijtwerende matrashoes. 
  14. Welke bedaccessoires bieden meerwaarde voor mij? (hoofdkussen/dekbed/bedlinnen)
  15. Heb ik een bepaald budget voor ogen? Hoeveel ben ik bereid te investeren in een goede nachtrust?
  16. Zijn er garanties als ik niet goed slaap? Wat dan?

Download de vragenlijst in pdf-formaat

Verschil tussen een goed bed en een slaapsysteem?

Een slaapsysteem is een combinatie van een bedbodem en een bijpassende matras. Het concept bestaat erin dat beide op elkaar afgestemd zijn zodat er een ergonomische meerwaarde ontstaat. Soms wordt ook het hoofdkussen bij het slaapsysteem gerekend omdat de nek vaak om specifieke ondersteuning vraagt, zeker bij nekklachten.

Dorsoo blog beste bed slaapsysteem

Een slaapsysteem heeft meestal een neutraal uitzicht en kan vrijstaand als bed gebruikt worden. Maar het kan ook ingebouwd worden in een bedkader om het een minder technisch uitzicht te geven. Een goed bed is in de eerste plaats ook een goed slaapsysteem dat u ergonomische ondersteuning en comfort biedt. Als u wat verder wil gaan dan het naakte, functionele slaapsysteem zonder meer, bent u op weg naar het beste bed op uw maat.

Eigenschappen van het beste bed

Het beste bed biedt ondersteuning waar nodig

Het grote slaaponderzoek van Dorsoo in 2023 toont aan dat 61 % van de Vlamingen rug-, nek- of schouderklachten heeft. De helft van de bevraagden vindt een bed cruciaal voor goede slaap en wil investeren in kwaliteit.

Als u een nieuw bed aanschaft, neemt u een beslissing die uw toekomstige nachten hopelijk aangenaam gaan maken. De ondersteuning van het lichaam is daarin een van de belangrijkste factoren. Op een ergonomisch bed dat een goede ondersteuning biedt, slaapt u vaster en kan uw lichaam ten volle herstellen van de dagtaak.

De energie die u overdag voelt, wordt in grote mate bepaald door een goede nachtrust.

Naast het effect op korte termijn zoals een betere gemoedstoestand, een vitaler gevoel en meer te besteden energie, heeft u ook op lange termijn heel veel baat bij het beste bed. Als u goed slaapt gedurende jaren, verkleint u de kans op rugaandoeningen en allerhande kwaaltjes. Houd rekening met andere tips voor een goede nachtrust.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Het beste bed biedt ook comfort

Het comfort bij het beste bed voor u bepaalt u zo:

  • Uw voorkeur: wat vindt u fijn liggen? Dit kan niemand anders voor u beslissen. Tracht zo goed mogelijk te kiezen. Een omruilgarantie als de matras toch te zacht of hard blijkt, is geen overbodige luxe. Het is niet eenvoudig om op 15 minuten de juiste keuze te maken. Na 2 à 3 weken slapen, weet u pas echt zeker of de matras aansluit bij uw noden. U slaapt de volgende 10 jaar op dit bed. Het moet dus goed zijn.
  • Gewicht per lopende meter of BMI: als u wat zwaarder gebouwd bent, kiest u wellicht beter voor een medium of stevige matras. Een zachte matras is dan op het eerste zicht wel comfortabel, maar ze kan sneller doorliggen. Als een matras te fel wordt ingedrukt, wordt ze hard en oncomfortabel. Dit kan leiden tot te vaak wakker worden en woelen. Een medium matras kan gerust een zachte toplaag hebben zodat ze toch heel comfortabel aanvoelt, maar in de basis genoeg ondersteuning biedt voor een volslanker iemand. Een stevige matras is vaak niet nodig of zelfs niet wenselijk voor een correcte ondersteuning, maar toch perfect voor liefhebbers van het hard slapen. Kies in ieder geval voor een ergonomische matras.

Dorsoo blog beste bed hardheid matras

Het oog wil ook wat

Waarschijnlijk kent u het gevoel wel van op vakantie. U komt de kamer binnen en u ziet een héél mooi bed staan. Dat geeft zin om te gaan slapen, niet? Een goed bed dat helemaal in uw smaak valt, is dubbel fijn. Voor de ene mag het er strak, sober en functioneel uitzien. Voor de andere royaal en zelfs een beetje pompeus.

Bij Dorsoo zijn beide mogelijk. U kan kiezen voor het functionele slaapsysteem, maar u kan er ook een gepersonaliseerd bedkader rond plaatsen. Heeft u al een mooi bedkader? Dan kan het slaapsysteem ook ingebouwd worden.

bed kiezen - bedkader

Over smaken en kleuren valt moeilijk te discussiëren, maar hierbij toch een aantal tips voor de creatie van uw droomslaapkamer:

  • Zorg dat uw bed in verhouding is met uw slaapkamer.
  • Beoordeel kleuren in daglicht, eventueel met het staaltje in de slaapkamer.
  • Het bed contrasteert best met de muur. Bijv. een licht bed tegen een donkere muur en omgekeerd. Hetzelfde met de vloer.
  • Vraag u af welke elementen in de slaapkamer nog aan vervanging toe zijn. Gaat u herschilderen?
  • Om rustig te slapen, houdt u het best sober. Bijv. een gesloten kast i.p.v. een open rek.

Meer dan een bed alleen

Het beste bed kan u afwerken met accessoires om het nog knusser te maken. Het hoofdkussen is met stip het belangrijkste bedaccessoire. Een goede ondersteuning van de nek zal ervoor zorgen dat u niet wakker wordt met nekpijn en ook vaster slaapt. Kies voor een ergonomisch of een klassiek hoofdkussen.

Fijne accessoires zoals goed passende hoeslakens, een dekbed dat voor een optimale isolatie en vochtregulatie zorgt en zijdezachte dekbedovertrekken geven u extra comfort. Hierdoor wordt uw slaapervaring nog beter.  

Dorsoo hoofdkussens dekbedden dekbedovertrekken

Wat is de invloed van een goed bed op uw gezondheid?

Een bed dat perfect bij u past, is een zegen voor de gezondheid op voorwaarde dat u het genoeg gebruikt. Goed slapen zorgt voor veel energie en helpt om uw plannen waar te maken, om goedgemutst door het leven te stappen en fysieke ongemakken te vermijden of vlugger aan te pakken.

Zo zal u bijvoorbeeld gezonder eten als u voldoende diepe slaap heeft genoten. U maakt betere keuzes met een fris hoofd. Met een goed bed alleen redt u het niet. Er is ook wat discipline voor nodig. Weet van uzelf hoeveel slaap u nodig heeft en ga op tijd slapen. Eet en drink met mate ’s avonds en vermijd andere valkuilen. Meer slaaptips vindt u hier

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.