Is vochtigheid in de slaapkamer schadelijk voor de gezondheid? - Dorsoo

Is vochtigheid in de slaapkamer schadelijk voor de gezondheid?

Nadja - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

Een te hoge vochtigheid in huis en zeker in de slaapkamer is niet gezond. Je kunt een slechte luchtvochtigheid vaak herkennen aan een onaangename geur.

Waarom is een te hoge vochtigheid niet gezond?

Een hoge vochtigheid (meer dan 60%) kan leiden tot schimmelvorming in huis. Oudere mensen en kinderen kunnen dan ook snel last krijgen van hun ademhaling. Piepende ademhaling, veelvuldig hoesten en slijm in de neus- en keelholte zijn enkele voorbeelden van ongemakken.

De vochtigheid komt niet alleen in de longblaasjes terecht, maar zorgt ook voor een ideaal leefmilieu voor talrijke ziektekiemen. Bacteriƫn en virussen krijgen dan massaal voeding om te ontwikkelen, te groeien en zich te vermenigvuldigen.

Wat zijn de oorzaken van een te hoge vochtigheid in huis?

De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte. Na het nemen van een douche of bad kan de lucht zich dan verplaatsen naar de slaapkamer als er onvoldoende verluchting is. Ook een droogkast kan zorgen voor verhoogde luchtvochtigheid.

Wist je dat we soms ook zelf vocht  produceren als mens, met ons eigen lichaam? In de slaapkamer en kleine ruimtes gaat luchtvochtigheid in de meeste gevallen om uitgeademde vochtige lucht en om transpiratievocht dat via de huid verdampt. Per dag produceren we ongeveer 2 liter vocht, ook tijdens de slaap.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Wat kunnen we doen aan een te hoge vochtigheid in de slaapkamer?

Voldoende ventilatie van het hele huis is heel belangrijk. Elke dag alle ramen voor minstens een kwartier openzetten, is zeker geen overbodige luxe. In de slaapkamer verlucht je best tweemaal per dag. Er bestaan ook toestellen om de lucht te zuiveren en de luchtvochtigheid te verbeteren.

We raden ook aan om tijdens het douchen of het baden een raam op een kiertje te zetten als dat mogelijk is of op zijn minst te zorgen voor een goed afvoersysteem van de lucht

Wil je er zeker van zijn dat de vervuilde en vochtige lucht in jouw woning tijdig en voldoende wordt afgevoerd en vervangen wordt door verse lucht? Kies dan voor een deels of volledig mechanisch ventilatiesysteem. Zo ben je verzekerd van een optimale ventilatie.

Een goede matras en goed bedlinnen dragen ook bij tot een betere vochtregeling en vochtabsorptie.

Gerelateerde artikels

Over Nadja, adviseur bij Dorsoo Altijd stijlvol en vlot zet Nadja mensen met de glimlach op weg naar slapen zonder rugpijn. Overal voelt ze zich in haar sas: op een rode skipiste, op kop van haar dameswielerclub en tussen onze slaapsystemen, kussens en dekbedovertrekken.