Slapen met open raam voor een betere nachtrust? - Dorsoo

Slapen met open raam voor een betere nachtrust?

Ingrid - Adviseur Leestijd: 2 minuten
2

Veel mensen vinden slapen met open raam prettig. Het voordeel is dat we daardoor beter bestand zijn tegen verkoudheden en infecties van de luchtwegen. Onderzoek heeft uitgewezen dat we onze weerstand kunnen verhogen door met een open raam te slapen.

Voordelen van slapen met open raam

Door de luchtcirculatie krijgen ziektekiemen namelijk geen kans om zich te vermenigvuldigen. Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid.

Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen. De bedrukte warme(re) lucht wordt vervangen door frisse, zuivere buitenlucht. Maar hoe zit het in de herfst en in de winter? Met het raam open slapen, is goed voor ons, maar niet wanneer het buiten vriest. Een kamertemperatuur onder de 12° Celsius beïnvloedt de slaap negatief.

Het belang van een goede luchtkwaliteit

Een goede nachtrust is belangrijk voor het herstel van ons lichaam. Tijdens de slaap vertragen onze lichaamsfuncties zoals de spijsvertering en de hartslag. Uit onderzoek blijkt ook dat de ademhaling trager en dieper wordt. Zo worden onze lichaamscellen voorzien van voldoende zuurstof.

Het is wel belangrijk dat de lucht in de slaapkamer voldoende verse zuurstof bevat en van goede kwaliteit is – bijvoorbeeld door de afwezigheid van fijn stof. Met open raam slapen aan een grote baan met veel verkeer wordt niet alleen omwille van het lawaai, maar ook omwille van de slechte luchtkwaliteit afgeraden.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

De aangewezen slaapkamertemperatuur

De ideale slaapkamertemperatuur bedraagt 18 tot 19° Celsius. Te frisse lucht – onder de 12° Celsius – zorgt ervoor dat onze lichaamsfuncties sneller werken dan noodzakelijk tijdens de slaap. En die functies moeten juist traag werken voor een herstellende nachtrust. Aan de andere kant zorgen te hoge temperaturen ervoor dat we meer zweten en meer vocht verliezen. Niet alleen de kwaliteit van de slaap wordt beïnvloed door de kamertemperatuur, maar we slapen sneller in en slapen ook dieper als de kamertemperatuur niet te hoog of te laag is.

De ideale kamertemperatuur en luchtkwaliteit bereiken in een slaapkamer is niet zo vanzelfsprekend. Soms kan het ‘s nachts fel afkoelen of kan de luchtkwaliteit in de loop van de nacht serieus afnemen. Denk maar aan fabrieken die ’s nachts draaien en CO2 of fijn stof produceren. Los daarvan is ’s nachts met een open raam slapen ook niet altijd veilig voor inbrekers.

Slapen met open raam of met gesloten raam?

Ideaal is om overdag het hele huis, en zeker de slaapkamers, voldoende te laten ventileren. Voor een optimale luchtcirculatie volstaat het om alle ramen een kwartier per dag open te laten staan. Zo wordt het huis voorzien van verse lucht en kan u met gesloten raam slapen. De verwarming hoeft in de slaapkamer niet hoger te staan dan 18° en tijdens de zomer mag het raam gerust op een kiertje staan.

Gerelateerde artikels

Over Ingrid, adviseur bij Dorsoo Ingrid houdt van de natuur. Ze fietst en wandelt graag in het groen. En als gezondheidscoach is ze ook passioneel bezig met de helende kracht van de natuur in het algemeen. Een verkoudheid, overgevoeligheid, stress? Ingrid weet raad.