Wat is de gemiddelde levensduur van een matras?

Wat is de gemiddelde levensduur van een matras?

Werner - Adviseur vrijdag 10 juli 2020 Leestijd: 4 minuten
4

De gemiddelde levensduur van een matras is de gebruikstijd die voorop gesteld wordt door de fabrikant. Bij kwaliteitsmatrassen wordt gestreefd naar een gemiddelde levensduur van 10 jaar. De werkelijke levensduur van een matras kan korter of langer zijn dan 10 jaar. Bij een levensverwachting van ongeveer 80 jaar wisselen we in ons leven gemiddeld dus 8 keer van matras. De tevredenheid de laatste jaren van het gebruik is vaak ondermaats. Toch ziet niet iedereen de voordelen in van een tijdige vervanging van een matras. De factoren die bepalen hoe lang een matras meegaat, worden in dit blogartikel besproken.

Levensduur van een matras: beïnvloedende factoren

Hoe lang een matras meegaat wordt enerzijds bepaald door de eigenschappen van de matras zelf, anderzijds zal de persoon die op de matras slaapt een sterke invloed hebben op de levensduur ervan.

Als we de matras zelf bekijken dan moet ze eerst en vooral opgebouwd zijn uit kwaliteitsmaterialen. Bijvoorbeeld hoge densiteit koudschuim of een goede kwaliteit van latex. Kwaliteitsschuimen worden getest volgens specifieke normen bij een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid. Er worden druk- en trektesten uitgevoerd op geijkte stalen van elk afzonderlijk materiaal.

Vaak worden combinaties van schuimen of metalen veren gemaakt waarbij elk materiaal voldoende duurzaam moet zijn. Immers, de ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel. Een matras kan slecht aanvoelen omdat de toplaag te dun geworden is, ondanks dat de ondersteunende lagen wel hun werk doen en vice versa. De matras als eindproduct kan ook worden getest (volgens DIN EN 1957). Na 15.000 tot 30.000 cycli met een zware rol gaat men de hoogte en de hardheid meten en vergelijken met de begintoestand. Is het verschil te groot, dan is de duurzaamheid niet gegarandeerd.

Dorsoo blog levensduur van een matras kern materialen

Om rugpijn na het slapen te voorkomen is het cruciaal dat een matras in de kern (nog) genoeg ondersteuning biedt zodat de wervelkolom niet doorhangt.

Hoe bepaalt de gebruiker de levensduur van zijn matras?

Het is logisch dat een matras wordt aangepast aan het gewicht van de slaper. Een zachte matras kan ook voor een zwaarder iemand heel comfortabel zijn in de winkel, maar ze zal wel sneller verslijten. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar houd er op voorhand rekening mee.

De levensduur van een matras wordt beïnvloedt door het aantal uur dat iemand gemiddeld slaapt. Een kortslaper zal zijn matras dus langer kunnen gebruiken dan iemand die veel slaap nodig heeft.

Als we onze matras 8 uur per nacht gebruiken is dat één derde van onze dag. Op een volledig leven liggen we dus 80 x 365 x 8 uur of 233.000 uur in bed. Als we 8 keer van matras wisselen, komt dit neer op 29.200 uur vooraleer ze vervangen wordt. Stel dat we 2000 euro uitgeven om de 10 jaar aan ons slaapcomfort (matras, hoofdkussen, …), dan kost dit 0,55 euro (2000/(365x10) per nacht.

Zweet is nog een levensduur verkortende factor voor matrassen. Het zout vreet in op schuim en latex. Bovendien laat het vuile kringen achter op de matrashoes en zal overmatig vocht sneller een onfris geurtje achterlaten.

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over de matras die rugklachten voorkomt en vermindert.

Ontdek Comfort Matras

Wanneer is een matras dan versleten?

Dat is heel persoonlijk. Hoe lang een matras meegaat is subjectief. Voor de ene persoon kan het beste van de matras er sneller af zijn dan voor de andere. Iemand met rugklachten is gevoeliger voor veranderingen in de veerkracht van de matras. Het is voor hen een optie om de matraskern vroeger te vervangen en nog even door te gaan met matrashoes, die vaak wasbaar is.

Sommige mensen slapen heel makkelijk op elke ondergrond. Of dat altijd optimaal is, is een ander verhaal. Het is zeker zo dat elke matras een stuk van haar pluimen verliest en dit vanaf het eerste jaar reeds. In de Dorsoo-winkels zien we mensen die hun matras na 8 jaar vervangen, maar evengoed na 12 jaar of langer. Een matras is echter niet bedoeld om te gebruiken tot ze op is. De ondersteunende waarde en het comfort worden ondermaats en hygiënisch is het evenmin. Een matras wordt een broeihaard van bacteriën na verloop van tijd.

Dorsoo blog levensduur van een matras huisstofmijt

We hebben gemerkt dat mensen een beslissing over een nieuwe matras uitstellen omdat ze voor een stuk onzeker zijn over welke keuze te maken. Hiervoor verwijzen we graag naar onze tevredenheidsgarantie.

Hoe kan de levensduur van een matras verlengd worden?

Gebruik een matrasbeschermer

Uw matras beschermen met een absorberend laagje helpt echt. Daardoor komt er minder zweet in de matras en krijgt u een matrasoppervlak dat netter en frisser blijft. Mensen die zekerheid willen, kunnen voor een waterdichte versie gaan. 

Draai de matras regelmatig

4 keer per jaar de matras draaien is genoeg om een matras gelijkmatig te verslijten. Elk seizoen zo u wil. Meer mag natuurlijk, liefst niet minder. Het bekken, dat het meeste druk uitoefent op de matras, ligt zo telkens op een iets ander stuk van de matras. Opgelet, sommige matrassen kan u enkel draaien en niet omkeren. 

Laat de matras even luchten

Het helpt om na het slapen de lakens enkele uren open te laten liggen. Met het raam op een kier kan de luchtvochtigheid in de kamer en onder het matrasoppervlak dalen.

Heeft u vragen over de levensduur van uw huidige matras of bent u toe aan een nieuwe matras? Onze adviseurs staan voor u klaar. Kom gerust eens langs, geheel vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikels

Over Werner, adviseur bij Dorsoo Werner houdt van zijn Dorsoo-slaapsysteem. Het zorgt ervoor dat hij altijd heerlijk uitgeslapen is. Ideaal om fris en monter onze klanten te ontvangen. Of … om volle bak te gaan skiën, fitnessen of fietsen.