Nekpijn na het slapen: oorzaken & tips

Nekpijn na het slapen: oorzaken en tips

Jan - Manueel therapeut Leestijd: 4 minuten
4

Hebt u nekpijn na het slapen? Dat is niet de manier waarop u aan uw dag wilt beginnen. Toch is dat voor heel wat Vlamingen zo, want in ons slaaponderzoek uit 2023 gaf 28 % aan last te hebben van de nek. Dit artikel gaat in op de belangrijkste oorzaken en geeft tips om die nekpijn te verhelpen en te voorkomen.

Oorzaken van nekklachten na het slapen

De nek bestaat uit zeven wervels en vijf cervicale tussenwervelschijven. Tussen C0-C1 en C1-C2 zit geen discus of tussenwervelschijf. Bij een nek die vastzit, gaat het vaak over verkrampte nekspieren. Die verkramping veroorzaakt pijn en bewegingsbeperking. Vastzittende nekspieren kunnen spanningshoofdpijn bij het opstaan veroorzaken.

Hoe lang duurt een stijve nek? Meestal duurt dat ongeveer twee dagen. Soms kan de stijfheid in de nek een week aanslepen. Verdwijnen de klachten niet of worden ze erger, dan raadpleegt u het best een huisarts of therapeut.

Stramme nekspieren en nekpijn na het slapen kunnen diverse oorzaken hebben, zoals stress of overbelasting. Of gebrek aan beweging en te lang ononderbroken dezelfde houding aannemen. Meestal is de directe aanleiding van een vastzittende nek een verkeerde ergonomische ondersteuning van nek en hoofd. 

Dorsoo blog nekpijn na het slapen stijve nek vastzittende nek

Een verkeerd hoofdkussen 

Bij een verkeerde hoogte van hoofdkussen merkt u wellicht 's nachts al dat u vaak wakker wordt. Zowel bij een te hoog als bij een te laag hoofdkussen is er een verkeerde belasting van een of meerdere tussenwervelschijven. Dat kan spierverkramping uitlokken, in de vorm van een vastzittende nek of een stijve nek na het slapen.

De hoogte van een hoofdkussen kan goed zijn voor het hoofd en schouders, maar het is net zo belangrijk dat de nekholte volledig ondersteund wordt. Positioneer uw hoofdkussen altijd goed in de nekholte.

Lees hoe u een goed hoofdkussen kan kiezen bij nekklachten. 

Dorsoo blog nekpijn na het slapen hoofdkussen

Een verkeerde slaaphouding kan nekpijn bij het ontwaken veroorzaken

Als men in bed ligt, is de totale ergonomie belangrijk. Als men verkeerd gelegen heeft gedurende meerdere uren kan dat nekpijn als gevolg hebben, ondanks het gebruik van een goed hoofdkussen. 

Bij een verdraaide slaaphouding of buikslapen is het bijna onmogelijk om de nek correct te ondersteunen zonder torsie van de nekwervels, die op zijn beurt tot verkramping van de nekspieren kan leiden. Een goed hoofdkussen kan helpen om de nek zo goed mogelijk te ontspannen tijdens het liggen. In een ander artikel geven we advies over het beste hoofdkussen voor een buikslaper

Verbeter uw nachtrust.

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

Beste slaaphouding bij nekklachten

Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen. In ruglig ligt men goed als de natuurlijke kromming van de nek ondersteund wordt, waardoor de wervels zich in hun natuurlijke tussenpositie ten opzichte van elkaar bevinden.

Buiklig is de slechtste slaaphouding voor de nek. De nek ligt gedraaid en dat belast de nekspieren, waardoor ze 's ochtends pijnlijk en stijf aanvoelen. Op termijn kan dat een vastzittende nek of ernstige nekpijn veroorzaken. Een goed middel om buiklig af te leren is een slaaphulpkussen, waardoor u minder gemakkelijk op de buik zult draaien.
Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om voor het juiste hoofdkussen te kiezen, passend bij uw slaaphouding en anatomie. 

Lees meer over hoe u ergonomisch goed kan slapen

Oplossingen voor nekpijn na het slapen

Hoe kunt u nekpijn of een stijve nek verhelpen? We verzamelden een aantal tips. 

  • Als de nekspieren heel erg verkrampt zijn, is het raadzaam om een beroep te doen op een therapeut (kinesist, osteopaat, chiropractor) die de nekspieren uit de verkramping haalt. De ervaring leert dat het dan meestal niet voldoende is om alleen een beter hoofdkussen te gebruiken.
  • Door uw hoofdkussen aan te passen op maat van uw lichaam en slaaphouding zou een vastzittende nek in de toekomst normaal niet meer mogen voorkomen. Maar een hoofdkussen is natuurlijk niet voor eeuwig. Kwalitatieve ergonomische hoofdkussens gaan gemakkelijk vijf jaar mee. Dorsoo heeft in zijn assortiment overigens hoofdkussens die in de hoogte aanpasbaar zijn.
  • Als u lichte spanning in de nek voelt, kan die door (zelf)massage verlicht worden.Dorsoo blog nekpijn na het slapen tips zelfmassage
  • Doe rustige bewegingsoefeningen om de nekspieren los te maken, eventueel onder een warme douche. Klassieke hoofdbewegingen zoals links en rechts kijken (ondanks de pijn) en zijwaarts links en rechts buigen kunnen ook helpen ter verlichting.
  • Komt uw nek vast te zitten, dan kan warmte helpen. Warmte laat verkrampte nekspieren ontspannen omdat het de doorbloeding verbetert. Gebruik bijvoorbeeld een passend kersenpitkussen
  • Slaap bij voorkeur op de zij of op de rug en vermijd buikslapen.
  • Vermijd eenzijdige bewegingen of houdingen. Hebt u bijvoorbeeld een zittend beroep, sta dan elk half uur even op. Loop regelmatig eens rond. Bijkomende tip: leg uw smartphone op tijd weg. Want ook het turen op dat kleine scherm kan nekpijn veroorzaken, doordat u het hoofd buigt. Daardoor ontstaat er druk op de wervelkolom.

Gerelateerde artikels

Over Jan, manueel therapeut bij Dorsoo Een actieve carrière als voetballer en 20 jaar praktijkervaring als kinesitherapeut (met specialisaties manuele therapie, psychomotoriek en relaxatietherapie) zorgen ervoor dat Jan reeds meer dan 10 jaar mensen met rugklachten advies geeft om pijnvrij te kunnen slapen op een Dorsoo-bed.