Hoe kiest u het beste hoofdkussen bij nekpijn?

Hoe kiest u het beste hoofdkussen bij nekpijn?

Kris - Kinesitherapeut Leestijd: 7 minuten
7

Bijna iedereen krijgt ooit wel te maken met nekklachten. Deze kunnen variëren van een lichte stijfheid tot ernstige, belemmerende pijn. Een veelvoorkomende oorzaak van deze klachten is een verkeerde slaaphouding, vaak veroorzaakt door een ongeschikt hoofdkussen. Een goed hoofdkussen voor nekklachten kan een wereld van verschil maken. Het kan niet alleen bestaande klachten verminderen, maar ook helpen voorkomen dat ze in de toekomst opnieuw optreden. In dit blogartikel leggen we uit hoe u het beste hoofdkussen bij nekpijn kiest, zodat u kan genieten van een comfortabele en herstellende nachtrust.

Belang van een goed hoofdkussen bij nekklachten

In het grote slaaponderzoek van Dorsoo gaf 61 % van de Vlamingen te kennen dat ze kampen met rug-, nek- of schouderklachten, waarbij nekklachten goed waren voor 28 %. In de volksmond wordt vaak over een stijve nek gesproken. Een verhoogde spierspanning in de nek en schouders zorgt voor een gespannen, minder mobiel gevoel. Het kan zelfs hoofdpijn veroorzaken.

Een hoofdkussen tegen nekpijn kan hierbij helpen. Het zorgt voor een correcte ondersteuning van de nek bij het slapen, wat bijdraagt aan het herstel van de tussenwervelschijven en ontspanning van de nekspieren.

En vergeet niet: uw nachtrust is hét moment voor uw nek en alle verwante spieren om te herstellen. Een slechte ergonomie tijdens de slaap kan bestaande nekklachten verergeren of zelfs nieuwe nekpijn veroorzaken na het slapen.

Hoe vindt u het beste kussen voor nekklachten?

Hoe weet u wat een goed hoofdkussen is voor u? Zeker bij nekpijn is een ergonomisch kussen voor nekklachten een must. Er zijn drie belangrijke elementen bij het kiezen. Houd hier rekening mee bij het kopen van een nieuw hoofdkussen:

1. Anatomie en slaaphouding

Tijdens het slapen streven we naar een anatomisch correcte ondersteuning van de nekwervels. Dat is mogelijk in zijlig en ruglig. De afstand tussen het hoofd en de matras moet zo goed mogelijk overeenkomen met de hoogte van het hoofdkussen. Een hoofdkussen met aanpasbare hoogte is handig om thuis bij te stellen wanneer nodig.

Een goed hoofdkussen bij nekklachten - Dorsoo

2. Het gebruik van het hoofdkussen

Een hoofdkussen voor de nek is persoonlijk. Mensen slapen op diverse manieren, welke variëren tijdens de nacht. Een voorgevormd (ergonomisch) hoofdkussen is goed als de slaper een correcte slaaphouding aanneemt op de zij of op de rug. Een klassiek hoofdkussen met losse vulling is kneedbaar en heeft bijgevolg meer mogelijkheden voor ietwat onorthodoxe slaaphoudingen. De belangrijkste regel: positioneer het hoofdkussen altijd goed in de nekholte voor maximale ondersteuning.

3. Het comfort van het hoofdkussen

Sommige mensen vinden het heerlijk om lekker zacht te liggen. Anderen houden juist van een stevige ondersteuning van zowel nek als hoofd. Het hoofdkussen moet voor u prettig aanvoelen. Neem daar genoeg tijd voor bij het kiezen.

Welk hoofdkussen past bij uw slaaphouding?

Bent u een zijslaper?

Wanneer u op uw zij ligt, zou uw wervelkolom nagenoeg in een perfect rechte lijn moeten liggen, met mogelijk een lichte helling naar boven toe. Uw hoofd dient dus in het verlengde van uw ruggengraat te liggen. Zeven nekwervels verbinden het hoofd met de ruggengraat en moeten eveneens in lijn zijn met de rest van de wervelkolom.  

De ruimte tussen uw oor en de matras moet opgevuld zijn. Daarom kiest u best voor een hoofdkussen waarvan u de hoogte kunt aanpassen. Dit kan door voorgesneden lagen weg te nemen of door vulling te verwijderen. Op deze manier kan u uw ideale hoogte vinden.

Tip: zoek niet de zijkant van uw hoofdkussen op, want daar wordt de nek minder goed gesteund. 

Bent u een rugslaper?

Als u op uw rug slaapt, is het belangrijk dat uw nekwervels in een natuurlijke positie ten opzichte van elkaar liggen. We streven ernaar om de rug en de nek in hun natuurlijke kromming te ondersteunen. Te hoog of te laag liggen op het hoofdkussen heeft in ruglig zelfs effect op de lage rug. 

Ligt u te hoog met uw kin te dicht bij uw borst, dan vlakt de lumbale zone te ver uit. Ligt u te laag, met uw hoofd te ver naar achteren, dan kan dit spanning geven in uw lage rug. 

Voor rugslapers is het meestal het beste om een lager hoofdkussen te kiezen of een kussen dat laag ingesteld kan worden voor een juiste ondersteuning. 

Tip: streef naar een ontspannen gevoel. Voorgevormde hoofdkussens hebben soms een extra inkeping specifiek voor een rugslaper.

beste hoofdkussen bij nekpijn

Slaapt u op de buik of zijdelings op de buik?

Als u op uw buik slaapt, draaien de nekwervels en krijgen de tussenwervelschijven verkeerde druk. Het is absoluut belangrijk om te voorkomen dat de nek te ver naar achteren strekt. De hals moet ondersteund worden. Zonder kussen slapen kan, maar is niet ideaal. Het kan behoorlijk oncomfortabel zijn voor het gezicht en het vermindert de torsie van de nek niet. 

Slapen op de buik kan op verschillende manieren en het hoofdkussengebruik varieert. Over het algemeen kiest een buikslaper voor een laag, flexibel hoofdkussen (met losse vulling). Soms nemen mensen net een dikker hoofdkussen, leggen het deels onder de borst en grijpen het vast. Vaak liggen ze met het hoofd op een tipje van het kussen.

Let er dus vooral op hoe u ligt en waaraan het hoofdkussen dan het best voldoet. Het is belangrijk om te weten of u een sporadische of frequente buikslaper bent. Echte buikslapers hebben in de regel baat bij een gemakkelijk vervormbaar hoofdkussen. Als u beperkte tijd op de buik ligt, is een ergonomisch voorgevormd hoofdkussen wel een optie. Bekijk zeker eens het Dorsoo buikslaperkussen.

Tip: als u nekklachten hebt, probeer dan meer op de zij te slapen en koop eventueel een hoofdkussen dat u daarbij helpt. Lees meer over het slapen op de buik en hoe het af te leren.

Verbeter uw nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo.

Ontdek Dorsoo Active+

'Al tien hoofdkussens geprobeerd en nog altijd nekpijn'

Een kussen tegen nekpijn lost niet altijd alle nekproblemen bij het slapen op. Een verkeerde houding van de lage rug vertaalt zich naar de midden- en bovenrug en uiteindelijk ook naar de nekwervels en -spieren.

De wervelkolom functioneert als geheel. Naar het slaapcomfort toe is de volledige ergonomie belangrijk. De combinatie van een juiste rugondersteuning met een hoofdkussen voor nekklachten biedt het beste resultaat. 

Een goed hoofdkussen bij nekklachten - Dorsoo

Voor welk type hoofdkussen tegen nekpijn gaat u?

Nekondersteuning is belangrijk, maar welke keuze moet u maken? Kiest u voor een voorgevormd hoofdkussen of een hoofdkussen met losse vezel? Binnen die twee categorieën kunt u kiezen uit honderden verschillende hoofdkussens van tientallen fabrikanten, in een prijsklasse van 30 tot 250 euro. Het ene is al meer ergonomisch dan het andere.

Voorgevormde hoofdkussens

Een voorgevormd hoofdkussen bestaat uit polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Het grote voordeel is de constante vorm, waardoor u meteen weer goed ligt bij het veranderen van slaaphouding. Bij Dorsoo vindt u deze voorgevormde, ergonomische hoofdkussens: 

Een latex hoofdkussen heeft het meeste veerkracht, met name Talalay-latex ademt het best.

Een traagschuim of visco-elastisch hoofdkussen past zich aan de vorm van het hoofd aan. Het kan bij koude temperaturen vrij hard en stug aanvoelen, maar na een paar minuten wordt het zachter.

Traagschuim en latex hoofdkussens ventileren soms niet goed, vooral als ze onder hoge druk in een mal gevormd zijn. Hoofdkussens van betere kwaliteit hebben een opencelstructuur en ventileren goed tot zeer goed. 

Dorsoo blog goed hoofdkussen bij nekklachten

Polyether en koudschuim hoofdkussens hebben vergelijkbare eigenschappen en lijken meer op latex dan op traagschuim. Koudschuim is duurzamer, maar voor een hoofdkussen is dat minder van belang dan voor een matras, door het beperkte gewicht van het hoofd. Belangrijker is de vorm (correcte ondersteuning) en het comfort (prettig aanvoelen).

Er zijn duidelijke verschillen in comfort waar te nemen bij een ligtest. Kies de interessantste kussens eruit en neem uw tijd om ze uit te proberen.

Hoofdkussens met losse vulling

Houdt u meer van een dikker, goed vervormbaar hoofdkussen? Dan kiest u beter voor een klassiek hoofdkussen met losse vulling. De vulling kan natuurlijk of synthetisch zijn. De ondersteuning is minder constant, maar als u er goed mee om kan, kan dit de beste oplossing zijn, leert onze ervaring. Bekijk bijvoorbeeld het Memory hoofdkussen of Classic hoofdkussen.

Wie houdt van een natuurlijk hoofdkussen met duurzame ondersteuning, kan kiezen voor een dons hoofdkussen. We hebben dit in 2 versies: het dons medium hoofdkussen en het dons firm hoofdkussen.

Bij de hoofdkussens met losse vulling zijn er ook nog de compartiment-nekkussens: die hebben een aparte zone voor nek- en voor hoofdondersteuning zodat u zelf beide zones kunt instellen op uw ideale hoogte. In deze categorie hebben we bij Dorsoo het Neksteun hoofdkussen en het Memory Neksteun hoofdkussen.

Dorsoo-hoofdkussens voor nekklachten

Dorsoo biedt naast het ACTIVE+ slaapsysteem en de COMFORT-matras een assortiment van ergonomische hoofdkussens om uw slaapervaring te optimaliseren. Voor de aankoop raden we aan een hoofdkussen altijd eerst in de winkel te proberen, het liefst op een matras vergelijkbaar met die waar u thuis op slaapt. Een schouderzone maakt bijvoorbeeld een flink verschil in de afstand van uw hoofd tot de matras.

Onze adviseurs helpen u graag bij het vinden van het ideale kussen om u af te helpen van uw nekklachten. Voor meer gedetailleerd advies en tips nodigen we u uit in een van onze adviespunten.

Gerelateerde artikels

Over Kris, kinesitherapeut bij Dorsoo Kris vindt een goede nachtrust belangrijk. Deze kine, afgestudeerd als Master in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KU Leuven, geeft het beste van zichzelf in elk project waarmee hij slapers of zorgprofessionals helpt om hun rug te sparen. Om daarnaast te ontspannen, houdt hij van tochtjes met zijn mountainbike.